18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialParadisul din Apuseni

Paradisul din Apuseni

Până în anul 1909, localitatea, care este populată de hoteluri luxoase, s-a numit Lăpuş.

 

Arieşeni, o localitate turistică care are pensiuni vechi de peste un secol, atrage turişti din România şi Ungaria. Zeci de vile, cu oferte şi preţuri pentru toate buzunarele, au făcut ca zona să devină o atracţie pentru turiştii dornici de distracţie şi relaxare. Deocamdată, la Arieşeni există o singură pârtie de schi, însă în viitor, vor fi construite alte patru, alături de hoteluri luxoase şi centre de conferinţe care vor transforma localitatea într-o destinaţie de vis.

Arieşeni, o staţiune de un secol

Arieşeni a fost atestată istoric în urmă cu mai bine de un secol, în anul 1909. Atunci, mica aşezare s-a numit Lăpuş şi a aparţinut de comuna Râul Mare. Apoi, până în 1924, împreună cu Gârda de Sus şi Scărişoara au format o singură comună, Scărişoara. Localitatea s-a dezvoltat datorită migraţiei populaţiei din zonele joase spre locurile mai înalte, în căutarea păşunilor. Cu toate că Arieşeni a fost atestată pentru prima oară documentar în 1909, în localitate există o biserică de lemn care a fost construită în 1791 prin contribuţia credincioşilor satului şi a fost pictată de maestrul Mihai din Abrud în 1829. Localnicii vorbesc cu mult drag despre preotul Lazea, cunoscut sub numele de Popa Cuc, care a fost priceput în cititul în potcoavă sau chirilică românească.

Turişti din România şi Ungaria vin la schi

Turiştii au descoperit Arieşeniul şi cei care au venit o dată în zonă, au revenit mereu. Comuna se află la graniţa dintre judeţele Alba şi Bihor, la o altitudine de 950 de metri, şi reprezintă un punct de plecare în traseele de escaladă şi drumeţie din Munţii Apuseni. Pârtia de schi de la Vârtop este căutată de schiori, iar durata medie a sezonului de schi în această regiune se întinde din luna decembrie până în aprilie. Localnicii îşi amintesc, cum înainte de anul 1989, aici a existat o pârtie de schi cu un grad de dificultate redus şi un centru de închiriat echipament pentru practicarea sporturilor de iarna. Acum, la Vârtop există o pârtie de schi cu o diferenţă de nivel de 220 de metri şi cu o lungime de 720 de metri, deservită de un teleschi cu o capacitate de 680 persoane/oră.  Turiştii au echipamente sofisticate şi spun că preferă să schieze la Arieşeni, pentru că au parte şi de distracţie pe cinste. Alături de schiorii „profesionişti”, ajung şi cei care nu au echipament, dar vor să se bucure de zăpadă. Îşi închiriază schiuri sau sănii la preţuri modice şi se distrează. Pentru sănii, a fost amenajată o pârtie cu o pantă mai mică.  La sfârşit de săptămână, când în zonă sunt mulţi turişti, funcţionează şi instalaţia de nocturnă de pe pârtie. Vilele din zonă oferă locuri de cazare pentru toate buzunarele. Arieşeniul atrage turiştii şi prin alte obiective turistice. Un loc care nu trebuie ratat este gheţarul de la Scărişoara, fenomen carstic unic în România, situat la numai 15 kilometri de staţiune. În apropiere sunt Peştera „Poarta lui Ionele”, „Peştera Porţile Bihorului” ori „Peştera Urşilor”.

O staţiune cu viitor

Proprietarii de vile din zonă au gânduri mari. Ei speră că dezvoltarea bazei de cazare, a restaurantelor şi a cluburilor vor atrage şi mai mulţi turişti, dornici de distracţie. Consiliul Local Arieşeni va concesiona 50 de hectare de teren investitorilor care intenţionează să construiască hoteluri şi vile în apropierea pârtiei de schi şi să amenajeze încă patru pârtii. Conform unui Plan Urbanistic de Zonă, la Vârtop vor fi construite două complexe hoteliere, dintre care unul va fi dotat cu sală de conferinţă, piscină, cazino, iar celălalt cu specific sportiv care cuprinde spaţii de cazare, restaurant, centru turistic, centru de închirieri pentru materiale sportive, o şcoală de ghizi şi un punct de informare turistică De asemenea, “vor fi construite trei zone de instituţii publice şi servicii, un complex medical cu săli pentru tratamente de recuperare şi înfrumuseţare, terapie şi saună, o şcoală de vacanţă, o grădiniţă şi un centru de supraveghere copii”, spun autorităţile locale. Planul prevede şi o zonă de agrement şi sport, cu un heliport, terenuri de sport, o sală polivalentă, un patinoar artificial, un patinoar natural, un poligon pentru biatlon. Text Box:

Restaurant pe Vârful Vârtop

Pentru Vârful Vârtop, planurile sunt mari: construirea unui restaurant, care să aibă o privelişte deosebită, iar turiştii vor ajunge la local cu ajutorul unui telescaun. “Un lucru este cert: la Arieşeni există potenţial turistic, există implicarea autorităţilor locale, dar sunt aşteptaţi marii investitori care pot transforma acest paradis într-una dintre cele mai căutate destinaţii turistice din estul Europei”, spun specialiştii în turism.

 

Cele mai citite

Sfaturi pentru a organiza o petrecere perfectă pentru copii

Organizarea unei petreceri de succes pentru copii poate fi o provocare, dar și o experiență extrem de plăcută. Fie că este vorba de aniversarea...

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Informații utile despre pardoseli epoxidice: aplicabilitate, avantaje, montaj

Cauți o podea rezistentă, aspectuoasă și versatilă, pe care să o folosești cu succes pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă