12 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialClotilde Armand se ceartă cu ministrul Culturii pe palatul „Luigi Cazzavillan"

Clotilde Armand se ceartă cu ministrul Culturii pe palatul „Luigi Cazzavillan”

Reprezentanta USR Clotilde Armand, consilier la Primăria Sectorului 1, susține, într-un mesaj postat pe Facebook, că autoritățile române nu par să fie interesate de soarta palatului „Luigi Cazzvillan”. Pe de altă parte, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, susține că va propune amendarea legislaţiei în această problemă, potrivit News.ro.

„Palatul Luigi Cazzavillan încă mai stă în picioare chiar dacă a primit demult sentinţa: <<Atenţie! Pericol de prăbuşire>>. Soarta arhitecturii vechi din Bucureşti pare să nu afecteze în niciun fel comportamentul edililor interesaţi să distrugă definitiv identitatea şi memoria oraşului. Aceste clădiri de patrimoniu se ruinează lent sub ochii noştri, din nepăsarea noastră", a scris Clotilde Armand, pe pagina sa de Facebook.

În replică, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a precizat că „în atribuţiile MCIN intră propunerile de schimbări legislative, iar în curând vom propune amendarea legislaţiei pentru ca situaţii precum cea pomenită să fie imposibile pe viitor". 

„Ministerul Culturii poate emite, direct sau prin intermediul Direcţiilor Judeţene pentru Cultură, respectiv al Direcţiei pentru Cultură a Municipiului Bucureşti, avize de urgenţă pentru intervenţii de protecţie fără consultarea Comisiei Naţionale a Monumentelor lstorice (a biroului, a secţiunilor sau a plenului). Desigur nu este doar vina dumneavoastră pentru această situaţie, dar pentru ca sunteţi la putere şi aveţi o majoritatea eu cred că puteţi face ceva în acest sens lăsând la o parte orgoliul politic. Din respect pentru identitatea acestui oraş şi pentru români în general: dacă nu respectăm trecutul nu putem vorbi despre acel viitor de care aţi pomenit mai sus", sunt precizările politicianei USR, potrivit News.ro.

Palatul „Luigi Cazzavillan" este situat pe strada Temişana nr. 2-4, în apropierea Parcului cu acelaşi nume, pe latura de vest. A fost construit în 1901, extins în 1911 şi în 2013, iar de atunci este în „agonie". Casa veche, a cărei decoraţie în relief din stuc abia se mai desluşeşte, a fost numită de istoricul Andrei Pippidi „un palat veneţian eşuat”. Edificiul nu poate fi încadrat într-un stil din cauza stării grave de degradare, potrivit specialiştilor. 

În urma cutremurului din 1977 a fost afectată serios. Acoperişul este distrus, ferestrele sunt sparte, iar structura de rezistenţă şubredă. Casa este înscrisă în lista monumentelor istorice din 2010. Aici ar fi locuit ziaristul român de origine italiană Luigi Cazzavillan, care a fondat ziarul Universul în anul 1884.

În apropierea casei se află Parcul „Luigi Cazavillan", în care se află monumentul şi fântâna „Luigi Cazzavillan", construite în anul 1905 de sculptorul Filip Marin, profesor la acea vreme la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti. Scuarul a avut configuraţie în manieră italiană, cu trasee geometrice, cu alei circulare şi accese pe diagonală, străjuite de arbori columnari. Întreg ansamblul, împreună cu fronturile clădirilor din jur, este reprezentativ pentru Bucureştii începutului de secol. 

Cele mai citite

România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic (analiză Frames)

România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic, al producţiei şi al serviciilor transfrontaliere, potenţialul de investiţii în dezvoltarea...

Florin Piersic are “o evoluție lent favorabilă” în spital

Actorul Florin Piersic rămâne în spital însă are "o evoluție lent favorabilă", anunță un comunicat transmis de Spitalul Clinic de Ortopedie Foișor. Comunicatul a fost...

Crimă în Sectorul 6! Bărbat de 46 de ani, ucis cu bestialitate în plină stradă

Un bărbat în vârstă de 46 de ani a fost ucis în bătaie în Sectorul 6 din București, în fața Parcului Crângași. Criminalii, doi...
Ultima oră
Pe aceeași temă