15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialPâine ”coaptă” în falsuri și evaziune. Anchetatorii au suspendat activitatea mai multor...

Pâine ”coaptă” în falsuri și evaziune. Anchetatorii au suspendat activitatea mai multor societăți de morărit și manificație

 275 de infracţiuni au fost constatate şi peste 9.300 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 5.400.000 de lei, au fost aplicate de Poliţia Română, în ultima lună, în cadrul acţiunilor desfăşurate la nivel naţional pentru verificarea operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie. De asemenea, a fost suspendată/oprită activitatea la 7 unităţi de morărit şi panificaţie şi au fost indisponibilizate sau confiscate bunuri de peste 1.800.000 de lei.

Poliția Română a continuat activitățile de verificare a legalităţii operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie. Activităţile derulate au fost dispuse de şeful Poliţiei Române, chestor general Petre Tobă, şi au ca scop prevenirea şi combaterea ilegalităţilor ce se comit în domeniul producerii, prelucrării, depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.

În perioada 28 martie – 24 aprilie a.c., Poliţia Română a efectuat peste 20.000 de controale. Dintre acestea, aproape 5.500 au fost la societăţi comerciale, peste 3.000 la persoane fizice, iar 11.720 au vizat mijloace de transport.

Poliţiştii au constatat 275 de infracţiuni, dintre care 202 prevăzute de Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi 28 prevăzute de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, fapte de comiterea cărora sunt bănuite 272 de persoane.

Pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 9.340 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 2.757 la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, 32 la O.U.G. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale, restul fiind aplicate pentru alte abateri. Valoarea totală a sancţiunilor aplicate este de peste 5.400.000 de lei.

În cadrul dosarelor penale sau ca urmare a constatării contravențiilor au fost indisponibilizate sau ridicate în vederea confiscării bunuri în valoare totală de peste 1.800.000 de lei.

De asemenea, au fost confiscate sau indisponibilizate 13 mijloace de transport, iar în urma neregulilor constatate, a fost suspendată sau oprită activitatea la 7 unităţi de morărit şi panificaţie.

La activităţi au participat şi reprezentanţi ai organismelor de inspecţie şi control din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

I.P.J CLUJ ~ Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au oprit în trafic o autospecială ce aparţinea unei societăţi comerciale cu sediul în judeţul Hunedoara, care transporta produse de patiserie. În urma verificărilor, s-a constatat faptul că, pentru 83 de kg. de prăjituri şi fursecuri nu există documente de însoţire a mărfii. În cauză, s-a dispus reţinerea, în vederea confiscării, a cantităţii respective de produse şi sancţionarea societăţii, cu amendă contravenţională de 20.000 de lei.

I.P.J. GALAŢI ~ În urma percheziţiilor efectuate la o societate comercială din localitatea Ţepu, judeţul Galaţi, cu obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor de panificaţie, s-a constat că nu erau înregistrate în evidenţa contabilă, operaţiuni comerciale efectuate sau veniturile realizate. Au fost descoperite în incinta fabricii de pâine mai multe documente extracontabile.

Au fost identificate 7 persoane care desfăşurau activităţi în cadrul societăţii, fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, în cauză fiind întocmit dosar penal pentru efectuarea de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 264 alin. 3 din Codul Muncii.

De asemenea, au fost găsite mai multe produse (faină, ouă şi produse finite-cozonaci,checuri, blaturi tort, bezele, pâine) nemarcate, neetichetate şi fără documente de provenienţă, motiv pentru care medicii din cadrul D.S.V.S.A. Galaţi au confiscat 5.300 de kg. de produse (dintre care 4.879 de cozonaci, 2.670 de ouă, 960 kg. de făină şi alte produse), în valoare de 96.523 de lei. Totodată, activitatea societăţii a fost suspendată, pentru condiţiile necorespunzătoare de igienă, până la remedierea deficienţelor constatate.

I.P.J. GORJ ~ La data de 3 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Tismana şi ai Postului de Poliţie Padeş au identificat o femeie din judeţul Mehedinţi,  care, în calitate de administrator al unei firme din Baia de Aramă, nu ar fi înregistrat în evidenţele financiar-contabile ale societăţii, venituri provenite din comercializarea pâinii şi produselor de panificaţie, în valoare de 13.000 de lei. În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

I.P.J. GIURGIU ~ În urma acţiunilor desfăşurate de poliţiştii de investigare a fraudelor, împreună cu specialiști din cadrul Direcţiei Agricole Judeţene Giurgiu,  la un punct de lucru al unei societăţi comerciale, s-a constatat că, în cursul lunii martie 2014 a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu o altă firmă din judeţul Ilfov, fără număr și nedatat. Contractul avea ca obiect vânzarea-cumpărarea a 35.000 de kg. de grâu, materie primă, nemodificat genetic, recoltă 2012-2013, la prețul de 0,75 lei/kg.

Din verificarea carnetului de avize de însoțire a mărfurilor, s-a constatat că au fost livrate 160 de tone grâu către firma din Ilfov, însă gestionarul societăţii din Giurgiu le-a tăiat cu pixul, fără să menționeze că sunt anulate și motivul anulării lor. Pentru aceste operațiuni comerciale nu au fost întocmite documente justificative și nu au fost evidențiate în actele de evidență contabilă.

În cauză, sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

IPJ PRAHOVA ~ În urma verificărilor efectuate de poliţiştii de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, la punctul de lucru magazin şi la un laborator de panificaţie şi patiserie, aparţinând unei societăţi din Ploieşti, s-a constatat că agentul economic efectua activităţi de producţie şi comercializare a acestora, fără a respecta normele legale privind înregistrările contabile ale procesului de producţie şi fără a evidenţia toate veniturile realizate.

Administratorul firmei este acum cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

Totodată, s-a constatat că la unitatea verificată nu erau respectate normele igienico-sanitare, fapt pentru care reprezentanţii D.S.V.S.A Prahova au aplicat o sancţiune contravenţională, în temeiul HG 284/2005, în valoare de 4.000 de lei, dispunându-se, de asemenea, suspendarea activităţii de producţie.

Cele mai citite

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Atalanta – Leverkusen, în finala Europa League! Nemții continuă seria meciurilor fără înfrângere, după un gol în prelungiri

Finala din acest an a Europa League le va pune față în față pe Atalanta Bergamo şi Bayer Leverkusen, după rezultatele înregistrate joi seară...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă