14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialFostul secretar de stat la Justiție, Ovidiu Puțura, ARESTAT. A intervenit la...

Fostul secretar de stat la Justiție, Ovidiu Puțura, ARESTAT. A intervenit la instanțe civile și penale

UPDATE miercuri ora 19:00

Fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, a fost arestat, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti.

UPDATE miercuri ora 13.00

Consiliul Superior al Magistraturii a încetat, miercuri,  detașarea judecătorului Ovidiu Puțura  la Ministerul Justiției deoarece a fost reținut de procurorii anticorupție pentru luare și dare de mită și pentru trafic de influență. Dacă instanța Curții de Apel va decide arestarea magistratului, CSM îl va suspenda din funcția de judecător, potrivit normelor legale. 

UPDATE miercuri, ora 8,00

Ovidiu Puțura, ex-secretar de stat  la Ministerul Justiției, a fost REȚINUT de procurorii anticorupție. CSM a dat aviz pentru reținere și arestare încă de ieri. El va fi prezentat în fața judecătorului de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București pentru emiterea unui mandat de arestare de 30 de zile. 

DNA a început urmărirea penală și față de judecătoarea Corina Iacob de la Tribunalul Bistrița, la care Puțura a făcut trafic de inflență pentru ca soția sa să câștige un proces civil. Ca "răsplată", Puțura i-a promis judecătoarei că-i va ajuta fiul să ajungă notar public prin fraudarea examenului.

​—

 Puțura este suspectat de luare de mită, dare de mită si trafic de influență. El a intervenit pentru soluționarea unui dosar penal (contra bani si bunuri în valoare de circa 30.000 de euro)  și în obținerea unor soluții favorabile în două dosare civile în  care soția sa a fost reclamantă.
 Pentru soluționarea favorabilă a celor două dosare civile, Puțura a făcut trafic de influență prin care l-a impus pe președintele Tribunalului Bistrița și a ajutat odrasla unui  magistrat să fraudeze examenul de accedere în Camera Notarilor Publici.​

UPDATE marți, 18.40

Fostul secretar de stat Ovidiu Puțura, acum directorul Direcției de Contencios din ministerul Justiției, riscă REȚINEREA pentru corupție. CSM ar fi  dat aviz pentru reținerea și arestarea demnitarului, spun surse judiciare.

"Faptele imputate sunt grave. Au avut consecințe juridice în sensul că cel puțin traficul de influență s-a consumat – a obținut soluțiile pe care le-a dorit în dosare! -, iar în astfel de situații se iau măsuri preventive de reținere și arestare. Măsura preventivă este recomandată deoarece el are posibilitate  de a influența buna desfășurare a anchetei din funcția de demnitate publică –  e director  în Ministerul Justiției – , funcție din care poate face presiuni asupra celorlalte părți din dosar" au precizat specialiștii consultați de România Liberă.

Fostul secretar de stat de la Ministerul Justiției trage după el trei judecătoare, un avocat, un expert, un funcționar  din Ministerul Justiției. Judecătoarele riscă și ele arestarea. Dacă vor colabora cu anchetatorii e posibil să scape de măsurile preventive aspre și să beneficieze, la final, de pedepse blânde, chiar cu suspendare, dacă vor fi găsite vinovate. Una dintre judecătoarele implicate este Corina Iacob de la Tribunalul Bistrița, spun surse judiciare.

Marți după-amiaza, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi  dat aviz de percheziție, reținere și arestare pentru Ovidiu Puțura, care are statut de judecător detașat la Ministerul Justiției. În baza acestui aviz,  s-au făcut percheziții la domiciliul lui Puțura din București.

Pentru cele trei judecătoare, cu care a "colaborat" Puțura în activitățile infracționale imputate, nu au fost emise deocamdate avize de percheziții, reținere și arestare de la CSM, Secția de judecători. Ele sunt audiate la DNA.

UPDATE ora 15.45

Fostul secretar de stat Ovidiu Puțura este urmărit penal pentru mai multe infracțiuni de  trafic de influență și pentru luare de mită într-o speță penală  și cercetat pentru dare de mită în altă secvență infracțională.

Într-o  prima secvență din activitatea sa presupus infracțională, Ovidiu Puțura  ar fi primit mită bunuri și bani în valoare totală de 30.000 de euro pentru a interveni la o instanță ca să salveze de pușcărie un inculpat.

 În a doua secvență infracțională  și-ar fi ajutat soția să câștige două procese civile, el obligându-se, la schimb,  fie să-l ajute pe fiul unui magistrat  să acceadă, prin fraudarea examenului, în Camera Notarilor Publici ca stagiar, fie a ajutat o judecătoare să fie numită președinta Tribunalului Bistrița.

Pentru aceste infracțiuni , Ovidiu Puțura poate fi reținut. La dosar  ar exista interceptări, spun surse judiciare. Unele sunt ambientale, realizate într-un hotel din București.

În prima speță ( intervenția lui Puțura în dosarul penal), în perioada 2013-2014, mita primită de fostul secretar de stat Ovidiu Puțura a fost: costum de vânătoare, sejururi la mare, i-au fost plătite cheltuielile cu partidele de vânătoare și a primit circa 30.000 de lei pentru a salva de pușcărie un inculpat. Valoarea totală a bunurilor primite este de circa 30.000 de euro.
 
Afaceri de familie: serviciu contra serviciu
 
În a doua secvență infracțională este vorba de intervenția fostului secretar de stat în două dosare civile în care reclamantă este soția sa, Alina Ofelia Puțura. În această secvență, fostul secretar de stat este acuzat de dare  de mită sub forma  traficului de influență pentru fiul unei judecătoare cu condiția ca judecătoarea respectivă să dea o soluție favorabilă într-un dosar în care soția lui Puțura era reclamantă.

În fapt, soția sa, Alina Ofelia Puțura, a înaintat o sesizare intr-o cauză civilă la Judecătoria Bistrița. Magistratul de la Judecătorie   a respins acţiunea formulată de soția demnitarului . Hotărârea a fost atacată cu recurs  la Tribunalul Bistrița de către  Puţura Alina Ofelia la data de 05.08.2014, în cauză fiind stabilte termene în datele de 16.10.2014, 27.11.2014, 04.12.2014. Din completul de la Tribunalul Bistrița a făcu parte si  judecătoarea  Iacob Corina.

 În ziua de 04.11.2014, Puțura Ovidiu a avut o întâlnire cu judecătoarea Iacob Corina în incinta restaurantului unui Hotel din Bucureşti, şi au discutat despre faptul că Titus Gheorghe – fiul judecătoarei Iacob Corina-, nu a promovat concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar la care a participat la data de 22.09.2014.

În acest context, numitul Puţura Ovidiu, fost secretar de stat în cadrul Ministerului de Justiţie, în prezent director la Direcţia contencios a lăsat să se înţeleagă că prin intervenţii, prin intermediul unui funcţionar cu influenţă la nivelul comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj,  sprijinirea fiului judecătoarei se va realiza să promoveze în 2015 acest examen.

 De menţionat că respingerea candidatului  la concursul din 2014 s-a datorat unui incident petrecut în sala de examen ( o fi copiat și a fost dat afară din examen? -nn) ce a contribuit la „sancţionarea disciplinară” a acestuia de către comisia de examinare (prin acordarea notei 3,63).

                  În cadrul întrevederii din data de 04.11.2014 ( de la hotelul din București), numitul  Puţura Ovidiu i-a promis judecătorului Iacob Corina că, din funcţia pe care o va exercita în perioada următoare în Ministerul de Justiţie, sau printr-un funcţionar pe care îl va capacita, el va realiza legătura ca să îi poată influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici și va asigura astfel promovarea de către Iacob Titus Gheorghe a examenului pentru  notari stagiari (din anul 2015), prin fraudarea acestuia.

Numitul Puţura Ovidiu a avansat ca variantă şi înscrierea candidaturii lui Iacob Titus Gheorghe la o altă cameră a notarilor publici din ţară decât Camera Notarilor Publici din Cluj Napoca. Camera Notarilor unde urma să se înscrie fiul judecătoarei  trebuia stabilită de funcţionarul la care apela Puțura. Acest funcționar ( al cărui nume e secret deocamdată)  ştia că ce Cameră  "este mai acesibilă", probabil în secuime sau în zona Moldovei, urmând ca după admitere odrasla  să fie susţinută să se mute cu cabinetul notarial  în municipiul Bistriţa.

În schimbul promisiunilor formulate de Puţura Ovidiu, de influenţare a membrilor comisiei de examinare în favoarea lui Iacob Titus – Gheorghe, judecătorul Iacob Corina s-a angajat să dea curs solicitărilor fostului secretar de stat şi să obţină o soluţie favorabilă soției acestuia, Puţura Alina Ofelia, în dosarul civil 11544/190/2012,  aflat pe rolul Secţiei I- a Civilă a Tribunalului Bistrița Năsăud (dosarul era judecat în stadiul de recurs)

                  În acest sens judecătorul Iacob Corina s-a angajat să dea o soluţie favorabilă şi să o convingă şi pe cel puţin una din colegele de complet.

A treia secvență infracțională

Un alt dosar în care s-a implicat secretarul de stat este dosarul 11544/190/2012 in care a fost stabilit termen la data de 27.11.2014. Anterior termenului de judecată din data de 27.11.2014, Puţura Ovidiu i-a contactat pe magistrații din complet. De asemenea, prin intermediul avocatului Olariu Liviu a fost contactat expertul Bruj Ovidiu pentru a depune o opinie favorabilă numitei Puţura Alina Ofelia ( soția demnitarului).

Urmare a influenţei exercitată de Puţura Ovidiu asupra judecătorilor din complet, în mod direct şi prin intermediul preşedintei Tribunalului Bistriţa, pe care acesta susţine că a sprijinit-o pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al tribunalului, completul a amânat pronunţarea pentru data de 04.12.2014 când a dat o soluţie favorabilă.

Astfel, prin Hotărârea nr. 286/04.12.2014 a fost admis recursul declarat de reclamanta Puţura Alina Ofelia împotriva sentinţei civile cu nr. 3370/29.04.2014, pronunţată de Judecătoria Bistriţa care a fost modificată în tot, în sensul că a fost admisă acţiunea formulată de reclamanta Puţura Alina Ofelia şi, în consecinţă au fost obligaţi pârâţii să recunoască dreptul de proprietate al reclamantei asupra porţiunii de teren în suprafaţă de 916 mp din Bistriţa, evidenţiat cu roşu în schiţa anexă la raportul de expertiză tehnică, să-l predea în posesie şi să se abţină pe viitor de la orice acte de conturbare ori deposedare. Totodată, pârâţii au fost obligaţi să-şi ridice imobilele construcţii edificate pe terenul de mai sus.

UPDATE ora 15.00

Procurorii fac percheziții la domiciliul din București fostului secretar de stat Ovidiu Puțura.

UPDATE 13:20  Trei judecătoare de la Bistrița sunt aduse la DNA București în dosarul in care fostul secretar de stat de la Justiție, Ovidiu Puțura, a fost adus cu mandat la DNA, fiind suspectat de luare de mită și trafic de influență pentru soluționarea unui dosar civil de pe rolul instanței bistrițene.

Judecătoarele la care Puțura ar fi făcut trafic de influență  vor fi audiate la DNA si nu este exclusă începerea urmăririi penale sau chiar reținerea lor, dacă se impune si dacă aprobă Consiliul Superior al Magistraturii, Secția de judecători.

UPDATE

Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a fost dus, marţi, la DNA, pentru a da declaraţii într-un dosar privind mai multe fapte de corupţie.  El este suspectat de trafic de influenţă şi luare de mită, fapte făcute în legătură cu soluţionarea unui dosar civil aflat pe rolul instanței de judecată. De asemenea, este suspectat de fapte de corupție  în legătură cu fraudarea examenului pentru promovarea unui protejat la concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar .

Puţura Ovidiu i-ar fi promis celui interesat să devină notar că, din funcţia sa în Ministerul de Justiţie, sau printr-un funcţionar îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici .

La DNA sunt mai multe persoane audiate, între care si notari, spun surse judiciare 

***

          Surse judiciare au declarat că pe numele acestuia a fost emis un mandat de aducere, într-un dosar privind fapte de corupţie, în care urmează să dea declaraţii.

Ovidiu Puţura a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei în 24 februarie 2014, funcţie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Puţura (PNL) a fost judecător şi director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei.

În 17 ianuarie 2014, Ovidiu Puţura a fost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR. În aceeaşi zi, Ministerul Justiţiei preciza că Ovidiu Puţura poate fi, în paralel, şi secretar de stat în MJ şi membru în consiliul de administraţie al unei regii autonome, respectiv al CFR, după ce Guvernul a aprobat un memorandum în acest sens. Ministerul Justiţiei a transmis aceste precizări după ce presa a vehiculat, imediat după învestirea lui Ovidiu Puţura, că acesta nu poate fi membru în CA al CFR, deoarece are calitatea de judecător pe durata detaşării la MJ.

În iunie 2014, Ovidiu Puţura a fost sancţionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător. Secţia pentru judecători a CSM a admis atunci acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului Ovidiu Puţura, avertismentul fiind dat pentru "încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".

Ovidiu Puţura declara atunci că acţiunea Inspecţiei Judiciare este una "nejustificată", pentru că ar fi fost făcută o interpretare greşită a legii.

 

 

Cele mai citite

Iohannis reacționează la vestea tragică din Slovacia. “Sunt șocat să aflu”

Klaus Iohannis s-a declarat șocat de faptul că premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împușcat. "Şocat să aflu de faptul că prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico,...

Marcel Ciolacu, vizită în Turcia

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat miercuri că intenționează să efectueze săptămâna viitoare o vizită oficială în Turcia. În cadrul acestei vizite, în conformitate cu...

Dintre atâția ciocoflenderi politruci îngrijorați de soarta lui Piersic, în campanie, care va rămâne Buză umflată?

Ilustrație: Marian Avramescu Starea de sănătate a actorului Florin Piersic a devenit subiect arzător pentru ciocoflenderii aflați la putere, în aceste timpuri de campanie...
Ultima oră
Pe aceeași temă