12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialOstermarkt a inviat la Bistrita

Ostermarkt a inviat la Bistrita

» Vechea traditie a sasilor este pastrata de locuitorii orasului fondat de germani in Evul Mediu.

» In zona Bistritei, festivalul Ostermarkt dateaza, probabil, de pe vremea cruciadelor.

Sasii bistriteni organizeaza si in acest an, in cursul zilelor de vineri si sambata, Targul de Pasti – Ostermarkt, eveniment care incearca sa reinvie spiritul germanilor care, in 1206, au colonizat zona. Veche manifestare asezata in traditia locului, din nefericire intrerupta in anii comunismului, dar reluata dupa Revolutie, "Targul de Pasti" a parcurs deja cateva editii si s-a fixat ca o sarbatoare premergatoare Invierii Domnului. Zi a bucuriei aduse de biruinta vietii asupra mortii, Pastile sunt ocazii de manifestare a pretuirii fata de cei dragi, care se manifesta si prin daruri, atentii oricat de mici si, de aici, rostul targului pe care sasii l-au randuit inaintea marelui praznic. Biserica Evanghelica va fi si ea deschisa publicului in zilele de 3 si 4 aprilie. In prima zi, mai multe firme vor realiza un test al iluminatului exterior al Bisericii. Apoi, de la ora 18.00, Parohia Evanghelica va organiza si un concert de orga.

Cea de-a saptea editie a "Ostermarkt" are doua componente : una culturala si alta comerciala, ultima concretizata intr-un targ cu vanzare de obiecte cadou. Vineri, de la ora 17.00, a avut loc un concert de muzica clasica, urmat de o conferinta sustinuta de dr. Hans Georg Franchy cu tema "Bistrita in romanele scriitorului Franz Karl Franchy".

Sarbatoare in centrul orasului
Sambata, sarbatoarea incepe in zona pietonala din centrul municipiului Bistrita, de la ora 13.00, cu o parada a portului popular. Bistritenii si oaspetii straini prezenti la manifestare vor primi binecuvantarea ecumenica, iar "Targul de Pasti" va fi deschis oficial. In aceeasi zi, va avea loc si lansarea cartii "Umor german la zi", aparuta la Editura "Karuna". Spectacolul artistic gandit de organizatori pentru acest an este parca mai bogat ca oricand. Va debuta cu Fanfara "Muzica Militara" a Garnizoanei, urmata de Formatia de dansuri sasesti "Regenbogen" a Forumului Democrat al Germanilor Bistrita, Formatia de dansuri maghiare "Arvalanyhaj", Formatia de dansuri sasesti a Forumului German de Tineret din Sighisoara si Formatia de dansuri sasesti "Sincrontanz" ale Centrului Cultural Municipal "George Cosbuc".

 

Nu vor lipsi nici copiii si tinerii de la Clubul de dans sportiv "Floris", Formatia de dansuri romanesti "Cununa Tineret", Ansamblul Folcloric Profesionist "Dor Romanesc". Vor urma Formatia de dansuri sasesti a Forumului Germanilor din Reghin, Formatia de dansuri sasesti "Sonnenschein" din Targu-Mures, Fanfara Forumului Democrat al Germanilor din Bistrita, dar si Formatia de dansuri si animatie medievala "Nosa" a Asociatiei "Bistrita Medievala". Spre seara, formatiile Centrului Cultural Municipal vor sustine un concert pop-rock. Un aspect foarte important al evenimentului este acela ca organizatorii au reusit sa determine inchiderea "Pietonalului Liviu Rebreanu", subiect perpetuu de scandal inca de la infiintare. La capatul dinspre sud al Pietonalului a fost montata o bariera mobila. Stalpul-telescopic a costat 300 de milioane de lei, dar nu a fost folosit pana acum, si va functiona in premiera pentru a-i impresiona pe vizitatorii din Germania, care aleg anual acest moment pentru a-si vizita rudele din Bistrita.

Potrivit surselor istorice, prima colonizare a zonei de catre sasi a avut loc in anul 1206, cand a fost intemeiata localitatea Nösen, regiunea din jur fiind denumita Nösnerland. Localitatea a fost atestata documentar din anul 1241 si a primit drepturi orasenesti de la 1353. A fost un important centru comercial medieval, una din cele sapte cetati ale Transilvaniei (Siebenbürgen). Dupa 1944 populatia germana (saseasca) a orasului a fost deportata in Rusia. De acolo, sasii au preferat sa emigreze in Germania sau in Austria. Putini s-au intors pe meleagurile natale. Dintre cei intorsi, cei mai multi au emigrat dupa anul 1989. Editia din acest an, mai vie decat cea din anii precedenti, este organizata de Forumul Democrat al Germanilor din Bistrita, Centrul Judetean pentru Cultura, Centrul Cultural Municipal "George Cosbuc", Organizatia Tineretului German din Transilvania – Filiala Bistrita, Primaria Municipiului Bistrita, Parohia Evanghelica C. A si Asociatia "Bistrita Medievala".

SASI
La ultimul recensamant 658 de persoane din Bistrita-Nasaud s-au declarat etnici germani, insa potrivit lui presedintelui Forumului Democrat German, Thomas Hartig, FDG are 500 de membri de patru nationalitati: sasi, romani, tigani si unguri. Pe de o parte, pentru ca multi provin din casatorii mixte si pe de alta parte, deoarece calitatea de membru al forumului german nu este conditionata de nationalitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă