25.8 C
București
duminică, 26 mai 2024
AcasăSpecialOrasul cu "aroma" de hazna

Orasul cu “aroma” de hazna

Localitatea Scaeni din Prahova a intrat in istoria Europei ca fiind prima asezare care a practicat asa-numitul “Falanster”. Adica o gospodarie colectiva, o asociatie agrara de tipul socialismului utopic. “Falansterul de la Scaeni” a functionat un singur an, intre 1835 si 1836, suficient insa ca inventia unui francez pe nume Charles Fourier, aplicata de un scaestean cu studii la Paris, pe nume Teodor Diamant, sa ramana intiparita in istorie. Iata insa ca intrarea in UE prinde orasul Boldesti-Scaeni, infiintat prin alipirea celor doua comune vecine in 1968, intr-o pozitie de-a dreptul puturoasa. Deasupra orasului, in fiecare zi, se abat valuri de miasme fetide provenind de la fecalele in fermentatie ale celor 8.400 de porci si 254 de vite crescute in ferma Ecoferm (sic!), o sectie a marelui producator de mezeluri Cris-Tim.
De aproape patru ani, localnici din Boldesti-Scaeni aproape ca si-au atrofiat simtul olfactiv. Daca esti doar in tranzit pe DN 1A, drumul care duce de la Ploiesti spre Valenii de Munte, si ai geamul de la masina coborat, la intrarea in micul orasel prahovean simti brusc cum continutul stomacului incepe sa sfideze gravitatia si, in loc sa-si urmeze traiectul firesc, o ia inapoi spre cavitatea bucala. Cei 11.500 de locuitori ai orasului sunt terorizati la propriu de mirosurile pestilentiale degajate de fecalele celor aproape 9.000 de animale crescute in fosta gospodarie de partid, in prezent ferma Ecoferm, parte a firmei de produse din carne Cris-Tim. De cate ori se curata cotetele godacilor din ferma, mai ales pe timpul verii, cand e si foarte cald, intreaga localitate este napadita de mirosul dejectiilor.

“Au luat-o la goana cu stomacul in gat”

“Pur si simplu, chiar daca ai ferestrele inchise, nu poti sa stai in casa”, spune indignat Cristian Petru Balan, fost profesor de limba romana la Universitatea Berlitz din Chicago, in prezent pensionar. “Am avut niste oaspeti straini pe care i-am invitat in vacanta la mine si care dupa nici o jumatate de ora au luat-o la goana cu stomacul in gat! Ne facem de ras…”, mai adauga cu naduf profesorul Balan, nimeni altul decat cel care in 1968 a “nasit” toate strazile din Boldesti-Scaeni. In asentiment cu profesorul sunt si fostul primar al urbei Jean Popescu si alti doi ex-viceprimari, Gheorghe T. Gheorghe si Stefan Pahontu: “Este inadmisibil. Scaeniul e cel mai afectat, dar, cum la noi de regula vantul bate de la nord spre sud, iar ferma e la nord-vest, duhoarea rahatului de porc ajunge invariabil si la Boldesti”, spun in cor cei trei fosti edili. La fel si doctorita Emilia Herescu, unul dintre medicii veterinari care fac analizele la animalele de la Ecoferm: “Vara, spre seara intensitatea e maxima”.

Mirosul ajunge pana in centru

Situatia de-a dreptul scatologica de la Boldesti-Scaeni e confirmata si de actualul primar al orasului, conservatorul Ion Dumitru, profesor de biologie si geografie la baza. “Este evident ca principala sursa a poluarii olfactive o constituie ferma Ecoferm. Cand e foarte cald mirosul fecalelor fermentate ajunge pana in centrul orasului. I-am sesizat pe cei de la Ecoferm. Au fost doua sedinte la Garda de Mediu legat de proiectul Ecoferm de modernizare a sistemului de epurare. Au insa un aviz de functionare provizoriu. Legea spune ca astfel de ferme trebuie sa fie in afara orasului, la cativa kilometri. Initial asa a fost, dar orasul s-a dezvoltat si acum e in intravilan. Mirosul e deranjant intr-adevar, creeaza un disconfort, dar se mai si exagereaza. Nici eu nu sunt de acord cu functionarea fermei in conditiile actuale, daca nu se creeaza un sistem de epurare care sa inlature acest inconvenient al mirosurilor pestilentiale. Astea erau si pe vremea lui Ceausescu, dar mai mici. E drept, si numarul animalelor era mai mic”, recunoaste sincer primarul.
Comisarul Ion Popescu de la Garda de Mediu Prahova, cel care a amendat Ecoferm, spune si el: “Au fost sanctionati contraventional de catre mine acum vreo trei luni. Ciudat este ca a fost o dezbatere publica, cu mai multe institutii abilitate si n-a venit nimeni sa-si spuna pasul, cu toate ca a fost anuntata de la primarie. Noi monitorizam. Ecoferm este in plina procedura de obtinere de autorizatie integrata, care este eliberata de Agentia pentru Protectia Mediului – Regionala Pitesti”.

Seful Ecoferm: “Nu s-a imbolnavit nimeni!”

“Vara pute cel mai tare pentru ca evaporatia amoniacului din dejectii se propaga in aer, iar vantul il imprastie. Povestea e veche, de pe vremea fostei gospodarii de partid… orasul s-a extins. Eu cred ca adevaratul motiv e unu' care-si revendica pamantul de sub ferma. Dupa aia vine mirosul. Omu' a revendicat in 2003, dupa ce a venit Cris-Tim-ul. Nici mie nu-mi place. Garda de Mediu ne-a amendat cu 35 de milioane pentru mirosuri. Luam masuri. Se va face o investitie constand intr-o laguna pentru dejectii, la 10 kilometri de aicea, pe terenul nostru, in valoare de 24 de miliarde. In acest moment nu avem autorizatie de functionare de la Mediu”, spune franc inginerul zootehnic Petru Siman, seful fermei de la Boldesti-Scaeni. Mai departe, seful fermei promite solemn si se scuza cu cinism: “Pe cuvantul meu de onoare ca de la vara n-o sa mai miroasa. In Tara Romaneasca mai sunt ferme care miros, da' nu s-a auzit de atata scandal ca pentru ferma asta. Platim taxe si impozite de un miliard si jumatate pe an si sigur ca miroase putin. Niciodata acest miros (n.r. – de fecale de porc) n-a imbolnavit pe nimeni si nu va imbolnavi pe nimeni”.
La Boldesti-Scaeni a venit iarna. Mirosurile pestilentiale au scazut in intensitate. Pana la vara.

Cele mai citite

Gabriela Firea vrea să facă metrou până în orașul Voluntari, unde e primar soțul, Florentin Pandele

Gabriela Firea anunță că, dacă va fi din nou aleasă primar general al Capitalei, va prelungi metroul din București până în orașul Voluntari, unde...

Proiectul care vizează protejarea cotei unice de impozitare pentru următorii 10 ani, votat în Senat

O propunere legislativă, iniţiată de liberali, care vizează protejarea şi păstrarea cotei unice de impozitare în România pentru următorii zece ani, ajunge mâine pentru...

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni şi se încheie pe 14 iunie - prima etapă, potrivit metodologiei şi calendarului elaborate de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă