15.7 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialOperatorii aerieni, scoşi dintre structurile care derulează achiziţii publice

Operatorii aerieni, scoşi dintre structurile care derulează achiziţii publice

Operatorii din transportul aerian au fost scoşi de Guvern din categoria structurilor obligate să deruleze proceduri de achiziţie publică, decizia adoptată după ce CNSC a suspendat licitaţia organizată de Tarom pentru asigurarea flotei, în urma unei contestaţii depuse de Astra, potrivit Mediafax.

La începutul lunii aprilie, Tarom a anunţat că va organiza o licitaţie pentru achiziţionarea de servicii de asigurare a flotei, în baza unui contract cu o valoare estimată la 2,4 milioane dolari. Data prevăzută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 1 mai, se arăta în anunţul Tarom.

Reprezentanţii Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) au suspendat licitaţia organizată de operatorul aerian Tarom pentru asigurarea flotei, în urma unei contestaţii depuse de Astra, actualul asigurător al aeronavelor companiei de stat.

După acest anunţ, premierul Victor Ponta a declarat că Tarom va fi scoasă din procedura prevăzută de OU 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, deoarece, în caz contrar, aeronavele Tarom vor rămâne la sol începând cu săptămâna viitoare.

Ordonanţa de urgenţă aprobată în acest sens de Guvern, în şedinţa de marţi, prevede că din categoria autorităţilor contractante face parte orice regie autonomă sau companie naţională/societate comercială cu capital integral sau majoritar deţinut de o autoritate contractantă sau de către un alt organism de drept public, “cu excepţia operatorilor din transportul aerian”.

Ordonanţa este argumentată de Guvern prin necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru eliminarea blocajelor ce au loc în activitatea curentă a operatorilor din transportul aerian care îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă concurenţială şi care, până la momentul intrării în vigoare a OU 77/2012 pentru modificarea şi completarea OU 34/2006, nu aveau calitatea de autoritate contractantă.

Cu o flotă de 24 de aeronave, Tarom este cel mai mare client local în domeniul asigurărilor de mijloace de transport aerian.

Premierul Victor Ponta a criticat de mai multe ori, în ultimele luni, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, susţinând că instituţia blochează licitaţiile publice, iar şeful instituţiei, Bogdan Lehel, este prieten cu liderii PDL Vasile Blaga şi Elena Udrea.

La începutul anului, Ponta a anunţat că Guvernul va modifica legea pentru a debloca licitaţii oprite de CNSC şi că va explica şi Comisiei Europene necesitatea unei astfel de măsuri.

Ulterior, el Ponta a declarat că Guvernul va înfiinţa la Tribunalul Bucureşti o secţie specială pentru judecarea contestaţiilor la licitaţiile publice, astfel încât lucrările de investiţii să poată începe mai repede.

Cele mai citite

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...

Dispută Brazilia-Israel: Președintele Lula da Silva și-a revocat ambasadorul de la Tel Aviv

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a revocat pe ambasadorul său în Israel și l-a trimis în calitate de reprezentant special la Geneva,...
Ultima oră
Pe aceeași temă