24.3 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialOperaţiuni secrete de lichidare a liderilor SI

Operaţiuni secrete de lichidare a liderilor SI

CIA şi Forţele speciale americane vor conduce în comun o campanie vizând eliminarea şefilor Statului Islamic în Siria, potrivit Washington Post.

Aceste operaţiuni efectuate cu drone au permis eliminarea recentă a britanicului Junaid Hussain, un hacker cibernetic al SI, în apropiere de Raqqa, fieful jihadiştilor în Siria, relevă Washington Post, citând res­ponsabili americani anonimi. Teroristul cibernetic era un  arhitect al efortului grupului terorist de utilizare a reţelelor sociale online pentru a incita simpatizanţii să comită atentate în SUA.

În această campanie, CIA şi CTC (Counterterrorism Center, centrul antitero) îşi atribuie un rol extins în identificarea şi localizarea şefilor SI, iar loviturile aeriene sunt executate exclusiv sub autoritatea JSOC (Joint Special Operations Command), o aripă foarte discretă a comandamentului forţelor speciale americane. Centrul antitero­rism al CIA (CTC) şi JSOC „sunt două din instrumentele prefe­rate“ de Administraţia Obama contra grupurilor extremiste.

Referindu-se la repartizarea rolurilor între CIA şi forţele speciale, publicaţia americană reaminteşte că CTC a gestionat vânarea lui Ossama bin Laden şi JSOC a conceput şi efectuat operaţiunea în cursul căreia şeful Al Qaeda a fost ucis în 2011. Potrivit WP, această repartizare a sarcinilor, care conferă militarilor JSOC controlul loviturilor, corespunde obiectivului Administraţiei Obama de recentrare a CIA asupra activităţilor de culegere de informaţii secrete, în detrimentul activităţilor sale paramilitare ca eliminarea dronelor. CIA operează însă în continuare în acest fel de lovituri în alte state, în special în Yemen şi Pakistan.

Program secret

Programul secret al operaţiunilor cu drone reprezintă o escaladă semnificativă a implicării CIA în războiul din Siria, a înrolării îmotriva terorismului a agenţiei (CTC) contra unui grup militant ai cărui responsabili consideră că eclipsează Al Qaeda ca ameninţare.  Deşi CTC primeşte un rol crescut în identificarea şi localizarea figurilor islamice marcante în SI, responsabili americani precizează că loviturile vor fi executate exclusiv de JSOC. Se precizează, de asemenea, că programul este destinat persoanelor suspectate de tero­rism considerate „ţinte de mare importanţă“.

Contrar Al Qaeda, SI posedă un vast teritoriu, un flux nesfârșit de venituri şi o listă de combatanţi experimentaţi, dintre care mulţi au servit în armata fostului dictator irakian Saddam Hussein. Implicarea CIA complică unul din obiectivele restante ale politicii antiteroriste a preşedintelui Obama de a înlătura progresiv evoluţia Agenţiei de spionaj  de forţa paramilitară. Anul trecut, Obama a menționat intenţia ca Agenţia să cedeze o parte a loviturilor cu drone Departamentului Apărării şi reorientarea serviciului de spionaj către ca­tegoriile cele mai tradiţionale de spionaj.

Propunerea generalului Petreus

Generalul David Petreus, fost şef militar de prestigiu şi ex-director al CIA, a estimat că SUA ar trebui să se gândească la înrola­rea în coaliţia contra Statului Islamic a unor combatanţi ai Frontului al-Nosra, aripa Al Qaeda în Siria. „În nici o circumstanţă nu trebuie să încercăm să folosim sau să cooptăm Frontul al-Nosra“ în coaliţia contra grupării Statului Islamic, a declarat generalul Petreus la CNN, dar a subliniat că „unii combatanţi“ ai acestui grup „i s-au alăturat mai mult din oportunism decât din ideologie“ şi ar putea fi posibil de recuperat militanţii care „doresc să renunţe la Frontul
al-Nosra şi să se alăture opoziţiei moderate contra al-Nosra, Statului Islamic şi regimului al-Assad“.

SUA nu reuşesc să găsească în Siria alţi aliaţi în afara kurzilor pentru a se lupta eficient cu jihadiştii SI, iar programul de formare şi echipare a combatanţilor sirieni moderaţi lansat de Administraţia americană nu a reuşit să demareze.Doar 54 de combatanţi au fost antrenaţi până în prezent, din care unii au fost răpiţi la revenirea în Siria de către Frontul al-Nosra. Şapte dintre ei au fost eliberaţi.  

Siria este un nou front într-o campanie de operaţiuni secrete şi lovituri de drone care înglobează Pakistanul, Yemenul, Somalia şi unele zone din Africa de Nord.

Cele mai citite

Concerte, dansuri, ateliere, flash mob, artiști pe picioroange și multe surprize, la West Side Flower Fest! Programul complet pentru cele trei zile

Mâine, de la ora 16.00, cel mai mare festival al florilor din România își deschide porțile. Timp de trei zile, Parcul Drumul Taberei și...

Primul centru de mentenanță din Europa pentru sistemele HIMARS a fost inaugurat în România, la Bacău

La uzina Aerostar din Bacău a fost inaugurat primul centru de mentenanță din Europa pentru sistemele de rachete HIMARS. Noul centru a fost realizat de...

Primar din Buzău cercetat penal pentru folosirea resurselor primăriei

Mai mulți locuitori ai comunei Cozieni, județul Buzău, au făcut publice acuzații grave împotriva actualului primar al localității, susținând că acesta comite infracțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă