29.3 C
București
joi, 6 iunie 2024
AcasăSpecialSocietatea civilă reclamă faptul că senatorii l-au pus pe Şova mai presus...

Societatea civilă reclamă faptul că senatorii l-au pus pe Şova mai presus de lege

Mai multe ONG-uri reclamă faptul că senatorul Dan Şova “este mai presus de lege” şi acuză senatorii că, în ciuda angajamentelor asumate, continuă să se opună procesului justiţiei. 

“Prin decizia de astăzi, Senatul României l-a pus mai presus de lege pe senatorul Dan Şova, în dispreţul unor decizii ale Curţii Constituţionale. Senatorii continuă astfel politica arbitrară, lipsită de criterii obiective, privind încuviinţarea cererilor DNA, în ciuda angajamentelor publice luate la începutul anului de liderii celor mai importante partide parlamentare”, au subliniat Expert Forum, Freedomhouse, Grupul pentru dialog Social şi Centrul Român pentru Politici Europene. 

Citeşte şi: UPDATE: Dan Şova a fost salvat, din nou, de colegii senatori

Totodată, ONG-urile menţionate au precizat că iniţiativele legislative de modificare a Codului de Procedură Penală, legislaţia anticorupţiei şi a integrităţii pot avea consecinţe grave în combaterea corupţiei. 

De asemenea, Expert Forum, Freedomhouse, Grupul pentru dialog Social şi Centrul Român pentru Politici Europene au arătat că atacurile la justiţie continuă în ciuda rapoartelor MCV care au subliniat că acest tip de declaraţii aduc atingere independenţei justiţiei. 

“Constatăm cu îngrijorare şi resurgenţa atacurilor motivate politic la adresa unor magistraţi cu poziţii de conducere în sistemul judiciar. Parlamentari şi oficiali guvernamentali de rang înalt continuă să facă declaraţii cu referire la cazuri aflate pe rol, inclusiv pe rolul instanţei supreme. După cum au subliniat constant rapoartele MCV şi concluziile numeroaselor anchete ale Inspecţiei Judiciare, asemenea atacuri şi declaraţii sunt de natură a aduce atingere independenţei justiţiei. Aceste evoluţii recente contravin flagrant angajamentelor luate de autorităţile române în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Freedom House”, au conchis ONG-urile menţionate. 

Citeşte şi: Ponta s-a întors la momentul 2012

Senatul a respins, marţi, cererea de încuviinţarea a arestării senatorului Dan Şova, fiind înregistrate 66 de voturi “pentru” şi 72 “împotrivă”.                                                                    

 

 

Cele mai citite

Putin avertizează țările occidentale că Rusia ar putea înarma inamicii lor

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat țările occidentale că fac un „pas foarte serios și periculos” prin furnizarea de arme Ucrainei, ceea ce ar...

Putin: Rusia pierde 1 soldat la fiecare 5 soldați pierduți de ucraineni

Președintele Rusiei a vorbit în premieră într-un interviu acordat agenţiilor de presă străine despre pierderile din războiul din Ucraina. Vladimir Putin susține că raportul...

Cei mai importanți lideri occidentali, în frunte cu Joe Biden, participă la comemorarea debarcării din Normandia. Rusia nu a fost invitată

Lideri de prim rang din țările democratice, printre care președintele Joe Biden, regele Charles al III-lea, președintele Emmanuel Macron, cancelarul Olaf Scholz și premierul...
Ultima oră
Pe aceeași temă