19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialOMS: Virusul Zika, o urgenţă globală de sănătate publică

OMS: Virusul Zika, o urgenţă globală de sănătate publică

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a apreciat luni că răspândirea virusului Zika, transmis prin înţepătura ţânţarului Aedes aegypti, constituie ”o urgenţă globală de sănătate publică” întrucât poate fi corelată cu creşterea numărului de nou-născuţi cu malformaţii congenitale înregistraţi în Brazilia în ultima vreme, transmite Reuters, citată de Agerpres

La finalul unei reuniuni a comitetului de urgenţă, directorul general al OMS, Margaret Chan, a declarat presei că este nevoie de un răspuns coordonat la nivel mondial pentru această problemă, dar a afirmat că nu este necesară impunerea unor restricţii comerciale sau de călătorie. “Este vorba de un eveniment extraordinar, care necesită o reacţie coordonată”, a avertizat dr Chan, precizând că prioritatea o reprezintă protejarea femeilor însărcinate şi ţinerea sub control a ţânţarilor.

Experţii medicali sunt preocupaţi că virusul Zika se transmite foarte rapid şi pe distanţe mari, consecinţele fiind devastatoare. În acest context, OMS a stabilit că virusul este urgenţă medicală mondială, fiind în aceeaşi categorie cu Ebola. Activităţile de cercetare şi modalităţile de contracarare a virusului vor fi accelerate.

Reuniunea a fost convocată după ce, săptămâna trecută, OMS a apreciat că virusul Zika are o ”propagare explozivă” şi că ar putea infecta un număr de trei până la patru milioane de persoane pe continentul American în cursul acestui an. 

OMS a fost criticată pentru că a reacţionat prea încet în faţa epidemiei de Ebola din Africa occidentală, epidemie care a ucis mai mult de 10.000 de oameni. În acest context agenţia ONU a promis că va reacţiona mai bine în cazul unei crize medicale, iar acum are şansa de a demonstra că se ţine de cuvânt. 

Thomas Frieden, directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (U.S. Centers for Disease Control and Prevention), a susţinut la rândul său că această declaraţie făcută de OMS “cheamă întreaga omenire la acţiune împotriva Zika”. 

“OMS a fost criticată puternic pentru că a aşteptat prea mult până să declare epidemia de Ebola drept o urgenţă de sănătate publică şi ar trebui felicitată pentru că de această dată este mult mai proactivă”, a comentat şi Jeremy Farrar, director al organizaţiei caritabile Wellcome Trust. 

Derek Gatherer, conferenţiar la Universitatea Lancaster, a apreciat această decizie a OMS drept “o declaraţie de război împotriva virusului Zika”. 

Brazilia, ţara cea mai afectată de virusul Zika, a tras semnalul de alarmă în luna octombrie, în faţa unui număr neobişnuit de mare de cazuri de microcefalie în nord-estul ţării. De atunci, în această ţară au fost înregistrate 270 de cazuri confirmate de microcefalie şi aproape 4.000 de cazuri suspecte, faţă de doar 147 în 2014. 

Autorităţile din Columbia, El Salvador, Ecuador, Brazilia, Jamaica şi Puerto Rico au recomandat deja femeilor să evite să rămână însărcinate câtă vreme epidemia nu este ţinută sub control. 

Directorul general al OMS a precizat că legătura cauzală dintre virus şi cazurile de copii născuţi cu malformaţii “este o ipoteză puternică dar care încă nu a fost demonstrată ştiinţific”. 

În Europa şi în America de Nord, zeci de cazuri de infecţie cu virusul Zika au fost raportate în rândul celor care se întorceau din concediu sau din călătorii de afaceri din ţările afectate de epidemie. 

Simptomele seamănă cu cele al altor arboviroze, cum ar fi Dengue, şi implică febră, erupţii cutanate, conjunctivită, dureri musculare şi articulare, o stare de slăbiciune şi cefalee. Simptomele sunt în general benigne şi dispar în două-şapte zile.

 

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

Mutarea cu care Ciolacu a căștigat bătălia pentru creșterea salariului minim

Salariul minim se majorează de la 1 iulie cu 400 de lei, așa cum PSD a anunțat în urmă cu câteva luni. Decizia a...

Ciucă, despre salariul minim: S-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că 300 de lei să rămână sumă...

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că decizia pentru mărirea salariului minim este luată, adăugând că este nevoie de sprijinirea mediului de afaceri. Nicolae Ciucă...
Ultima oră
Pe aceeași temă