21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialOmar Hayssam, deţinut într-un penitenciar din Damasc

Omar Hayssam, deţinut într-un penitenciar din Damasc

Avocatul sirianului Omar Hayssam, Ionel Haşotti, a declarat joi, la Oradea, unde s-a desfăşurat un nou termen al procesului, că are date certe că acesta este încarcerat într-o închisoare din Damasc, transmite NewsIn. La termenul de joi, judecat la Curtea de Apel Oradea, Ionel Haşotti, avocatul lui Omar Hayssam, a precizat că în corespondenţa dintre ministerele de justiţie din România şi din Siria există erori. Haşotti a precizat că numele corect al omului de afaceri sirian este Hayssam Khaled Omar şi nu Omar Khaled Hayssam, cum figurează în documentele româneşti, inclusiv în scrisorile înaintate de Ministerul Justiţiei din România către instituţia similară din Siria.

La rândul său, celălalt avocat al lui Hayssam, Ion Cazacu, le-a cerut magistraţilor orădeni să trimită o adresă către DIICOT Bucureşti, pentru desecretizarea dosarului. „În acest moment vorbim despre un fel de dialog al surzilor care se poartă între ministerele dintre cele două ţări” a apreciat avocatul Ion Cazacu. Avocatul Ionel Haşotti a declarat în faţa magistraţilor că Omar Hayssam se află în detenţie în Damasc, şi nu în localitatea sa natală. „Avem certitudinea că el este în detenţie în Siria, fiindcă familia sa l-a vizitat recent la penitenciarul Adra din Damasc”, a declarat avocatul Ionel Haşotti.

La termenul de joi au fost prezenţi şi cei doi fraţi ai lui Hayssam, precum şi omul de afaceri sirian Mustafa Tartoussi, proprietarul navei Iman-T, la bordul căreia se presupune că ar fi fugit Hayssam din România. Magistraţii au stabilit un nou termen în acest dosar pentru data de 4 noiembrie. Curtea de Apel Oradea îl judecă pe Omar Hayssam pentru terorism, după ce dosarul a fost strămutat de la Curtea de Apel Bucureşti.

Dosarul de terorism a ajuns pe rolul Curţii de Apel Oradea în urma unei cereri de strămutare formulată de Omar Mukles, Omar Khaled Hayssam şi Omar Mahmoud şi admisă în data de 19 mai 2009 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În dosar au mai fost trimişi în judecată şi cei doi fraţi ai lui Omar Hayssam, Mahmoud şi Mukles, dar şi Mustafa Tartousi, cel care i-ar fi facilitat lui Omar Hayssam plecarea din România la bordul navei Iman T, sub pavilion nord-coreean, în data de 30 iunie 2006.

Conform rechizitoriului întocmit de DIICOT, traseul lui Omar Hayssam ar fi inclus o rută terestră, care i-a asigurat plecarea de la Bucureşti spre Constanţa, cu un autoturism, şi una maritimă, care a asigurat transportul lui Omar Hayssam pe ruta Constanţa – portul Alexandria din Egipt. Cele două rute au fost, potrivit rechizitoriului, reconstituite, pe baza apelurilor telefonice şi a SMS -urilor iniţiate de Hayssam din diverse locaţii de pe traseu.

Totodată, Omar Hayssam a fost condamnat, pe 25 mai, de Tribunalul Bucureşti la 16 ani de închisoare, pentru înşelăciune, în dosarul Volvo, în care a fost trimis în judecată, în septembrie 2005, pentru că ar fi înşelat mai multe firme de leasing cu 22 de capete tractor pe care apoi le-a exportat cu acte false. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Cele mai citite

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Max Verstappen obține a 59-a victorie din cariera sa în Campionatului Mondial de Formula 1

Pilotul olandez Max Verstappen, reprezentând echipa Red Bull, a câștigat Marele Premiu al regiunii Emilia Romagna, desfășurat duminică la Imola, Italia. Aceasta reprezintă a...

Ce pensie va avea Traian Băsescu, după ce și-a pierdut îndemnizația de fost președinte

Traian Băsescu a rămas fără îndemnizația de fost președinte în 2022. Astfel, acum va încasa doar pensie de europarlamentar. Fostul președinte liberal nu mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă