11.5 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialOmagiu inedit pentru Mozart: artiștii au unit opera și teatrul

Omagiu inedit pentru Mozart: artiștii au unit opera și teatrul

Artiștii Operei Na­ționale Române și ai Teatrului Național din Cluj au pregătit un spectacol inedit. Este vorba de piesa de teatru muzical intitulată „Amadeus“, dedicată marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Piesa reprezintă o adevărată fuziune între operă și teatru.

Teatru muzical cu 150 de artiști

Piesa de teatru muzical „Amadeus“ este o incursiune în lumea celui mai iubit compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart. Spectacolul reunește actori ai Teatrului Național Român, artiști lirici, membri ai corpului de balet și orchestra Operei Naționale Române. Spectacolul are două acte, spune regizorul și actorul Sorin Misirianțu, iar munca la piesa „Amadeus“ a oferit ocazia reprezentanților celor două instituții de cultură din Cluj-Napoca, găzduite de aceeași clădire, de a se descoperi unii pe ceilalți.

”Sutem chiar două instituții diferite. Chiar două instituții diferite! Și iată că, poate că nu chiar pentru prima oară, dar e printre puținele dăți când există o asemenea fuziune între teatru și operă. Este o desfășurare de forțe impresionantă! Am făcut un spectacol la Teatrul Național din Târgu-Mureș, ”Zorba Grecul”, și erau 50 de oameni pe scenă și am crezut că nu o să depășesc bariera asta, dar aici suntem peste 150”, a spus Sorin Misirianțu. Regizorul clujean a mărturisit că, vreme îndelungată, a stat departe de muzica clasică, datorită unor diferende avute odinioară cu profesoara sa de violoncel. Sorin Misirianțu a regizat o operă rock, a activat în lumea filmului, în teatru, iar acum redescoperă plăcerea spectacolelor care implică muzică clasică.

Printre actorii care și-au dat concursul la realizarea producției ”Amadeus” s-a numărat și Dan Chiorean, care este eroul filmului ”Rocker” și care acum, împreună cu colegul său de la Teatrul Național din Cluj, Sorin Misirianțu, explorează o nouă dimensiune muzicală. Dan Chiorean a mărturisit că este foarte încântat de faptul că are ocazia să participe la realizarea piesei ”Amadeus”.

O adevărată provocare

Realizarea acestui spectacol a fost o adevărată provocare deopotrivă pentru actori și pentru artiștii lirici, spune maestrul Adrian Moraru de la Opera Națională Română. El a declarat că o sursă de inspirație pentru membrii echipei care participă la realizarea spectacolului Amadeus, care a avut premiera duminică seară, a fost reprezentată de filmul cu același nume. Filmul a fost regizat de Milos Forman, în anul 1984.

”Ne-am raportat foarte mult la câteva momente celebre din creația lui Mozart. De ce zic asta? Pentru că cunoșteam filmul, cunoșteam linia sonoră din filmul lui Milos. Și nu vroiam să fie copy/paste! Dar de multe ori ne-au ajutat acele jaloane… cum să legăm scenele, cum să coordonăm aceste piese de puzzle, să avem o concepție unitară”, a spus Adrian Moraru.

Artiștii lirici spun că au învățat de la actori noi dimensiuni ale jocului de scenă, în timp ce actorii spun că au învățat cum să joace sub constrângerea muzicii care însoțește spectacolul. 

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Attila Varga, judecător la CCR, a fost internat în stare gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Judecătorul Varga Attila de la Curtea Constituţională a României a fost internat, miercuri, în stare gravă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, au precizat...

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă