9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialOficial sârb: România, constrânsă să recunoască Kosovo

Oficial sârb: România, constrânsă să recunoască Kosovo

România și alte țări membre ale Uniunii Europene sunt supuse presiunilor internaţionale pentru recunoașterea Kosovo afirmă ministrul sârb de Externe, Ivica Dacici, relatează Mediafax.

Kosovo a depus, la începutul lunii august, o solicitare oficială pentru a adera la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), dar iniţiativa a fost blocată rapid de Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii. În acest context, Naţiunile Unite au respins demersul Serbiei.

Citește și: Premierul Albaniei cere României recunoaşterea independenței Kosovo

În contextul demersului de admitere în UNESCO, Kosovo şi-a fixat obiectivul de a fi recunoscut ca stat de cele cinci ţări membre ale Uniunii Europene care nu au făcut încă acest pas, relatează publicaţia Gazeta Express.

“Au fost înregistrate progrese majore în recunoaşterea de către restul statelor membre UE”, a declarat Petrit Selimi, adjunctul ministrului kosovar de Externe.

Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacici, a confirmat că România, Slovacia, Spania, R.Cipru şi Grecia sunt supuse unor mari presiuni pentru schimbarea poziţiilor privind Kosovo.

“Serbia face tot posibilul pentru a nu se multiplica numărul recunoaşterilor independenţei ilegale a Kosovo. Comunicăm cu statele UE care nu au recunoscut Kosovo. Suntem conştienţi de presiunile la care sunt supuse, dar ne aşteptăm ca poziţiile lor să rămână neschimbate”, a spus Dacici, citat de site-ul InSerbia.info.

Presa sârbă a speculat recent că Occidentul ar fi condiţionat aprobarea unui nou plan de asistenţă financiară destinat Greciei de recunoaşterea Kosovo.

România, Grecia, Spania, R.Cipru şi Slovacia sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu recunosc independenţa Kosovo.

Regiunea Kosovo a intrat sub administraţie ONU şi NATO după intervenţia Alianţei Nord-Atlantice din anul 1999, pe fondul conflictului militar între armata sârbă şi separatiştii kosovari de etnie albaneză. Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în anul 2008, decizia fiind recunoscută de 111 ţări.

 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 647: Putin și Zelenski, strategii de întărire a armatelor

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care ordonă creşterea cu 15% a numărului militarilor din cadrul armatei, dispoziţie pe care...

Primul român mort în Gaza ca prizonier al Hamas

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, ostatic în Fâşia Gaza, anunţă în această dimineaţă...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă