18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialOCCRP: Premierul Muntenegrului, pe primul loc în topul corupţiei

OCCRP: Premierul Muntenegrului, pe primul loc în topul corupţiei

Premierul statului Muntenegru, Milo Djukanović, a fost desemnat pe primul loc în topul Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), privind promovarea crimei organizate şi corupţiei, informează RiseProject.

Milo Djukanović a deţinut, timp de 30 de ani, funcţia de premier sau de preşedinte al Muntenegrului. Deşi el a contribuit la intrarea ţării sale în NATO, el este acuzat d OCCRP că a creat o atmosferă politică opresivă și o economie întemeiată pe corupție și spălare de bani.

Potrivit editorului OCCRP, “premiul acordat” vizează “întreaga activitate”.

“În afara lui Vladimir Putin, nimeni altcineva nu a mai a reușit să conducă un stat bazându-se atât de mult pe corupție și pe crimă orgranizată, cum a făcut Djukanović”, a precizat Drew Sullivan.

Reporterii OCCRP şi cei din 19 centre de jurnalism de investigații afiliate OCCRP desemnează, anual, o persoană sau instituţie, acuzată de fapte de corupţie. Peste 50 de jurnalişti au decis, anul acesta, ca pe primul loc să se claseze premierul din muntenegru. În 2013, premiul a mers la Parlamentul României, pentru amendamentele pe care le-a făcut la Codul Penal în celebra „marțe neagră”.

Astfel, Milo Djukanović este acuzat că a făcut trafic de ţigări, împreună cu mafia italiană şi a folosit imunitatea diplomatică pentru a scăpa de acuzaţii. Mai mult, el este acuzat că a “transformat Muntenegru într-un loc de azil pentru capii lumii interlope din țările fostei Iugoslavii: Darko Saric, Stanko Subotic, Naser Kelmendi, Safet Kalic, Brano Micunovic și alții”. Totodată, ar fi folosit bani publici pentru garantarea unor împrumuturi făcute de companii private.

Pe locul doi în topul OCCRP pe locul doi s-au clasat membrii familiei președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, iar pe locul trei, premierul Macedoniei, Nikola Gruevski.

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă