16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialControvesă: Ce efect are plictiseala asupra creierului uman

Controvesă: Ce efect are plictiseala asupra creierului uman

Plictiseala ne face mai creativi, dar ne omoară mai repede, arată o serie de studii citate de publicația britanică The Guardian.

De obicei, plictiseala are o reputaţie proastă. Un studiu realizat, în 25 de ani, pe 7.524 de persoane a ajuns la concluzia că cei care erau mai plictisiți au avut cu 40% mai multe şanse de a muri înainte de finalizarea perioadei analizate, comparativ cu cei care nu erau plictisiţi. Persoanele plictisite au fost şi mai predispuse la înrăutăţirea stării de sănătate, erau mai puţin active şi alegeau joburi mai servile. Autorii studiului speculează că plictiseala şi inactivitatea ar putea împinge oamenii la alcoolism şi la un fumat mai agresiv, ambele fiind deprinderi neprietenoase cu longevitatea.

Plictiseala este definită, adesea, ca o stare de insatisfacţie determinată de stagnarea unei situaţii – de obicei asociată cu oboseală şi nelinişte. Aşa că pare de neînţeles faptul că unii cercetători sugerează că plictiseala ar putea avea beneficii şi că ar fi un sistem evolutiv sigur care ne face să căutăm noi experienţe. O serie de studii făcute de Universitatea din Virginia au arătat că 18 din 42 studenţi lăsaţi să stea degeaba într-o cameră timp de 15 minute şi-au dat coate doar pentru a reduce plictiseala. Autorii studiilor au ajuns la concluzia că oamenii preferă să facă orice, chiar şi ceva neplăcut, în loc să stea degeaba.

În sprijinirea acestei idei vine un alt studiu, realizat de Universitatea Centrală din Lancashire, care susţine că, la finalul unei perioade de plictiseală, apare o activitate creativă foarte ridicată.

Nu este un studiu foarte precis, subliniază The Guardian: 40 de persoane au copiat numere dintr-o carte de telefon timp de 15 minute, iar apoi li s-a cerut să spună repede la ce ar putea fi folosite două căni din plastic. Ideile lor au fost mult mai creative decât ale altor 40 de persoane care nu au avut de făcut o sarcină plictisitoare. Un alt grup, care a avut de citit numere, a fost chiar mai creativ în răspunsuri decât cei care le-au scris. Astfel, medicul Sandu Mann, unul dintre autori, a concluzionat că ar trebui să ne bucurăm de momentele de plictiseală, pentru că „dezvoltă creativitatea”.

 

Cele mai citite

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă