15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialObama avertizează: Furtuna Irene rămâne încă un pericol, deşi se îndreaptă către...

Obama avertizează: Furtuna Irene rămâne încă un pericol, deşi se îndreaptă către Canada

Preşedintele american Obama a avertizat că inundaţiile şi penele de curent continuă să ameninţe Statele Unite, chiar dacă furtuna Irene, care a ucis cel puţin 21 de oameni şi a făcut pagube de miliarde de dolari, se îndreaptă acum către Canada, relatează NewsIn.

Irene, urganul retrogradat în furtună, a trecut ieri peste New York şi a produs mai puţine pagube decât se aşteptau autorităţile, însă Barack Obama a subliniat, într-o intervenţie televizată, că pericolul nu a trecut, pentru că râurile cu debitul sporit ar putea deversa.

Cei peste 300.000 de oameni evacuaţi din zonele joase ale New Yorkului au fost lăsaţi să se întoarcă acasă.

Irene ameninţa 65 de milioane de oameni de pe coasta de est a SUA – probabil cel mai mare număr de americani afectaţi vreodată de acelaşi fenomen. În New Jersey, Connecticut şi New York, mai mult de patru milioane de oameni au rămas fără curent electric.

Inundaţii severe au fost raportate în Vermont, unde sute de oameni au fost evacuaţi din capitala Montpelier. Oraşul riscă să fie inundat nu numai din cauza lui Irene, dar şi din cauza unui lac de acumulare supraîncărcat.

Ieri, viteza vântului a scăzut la 80 de km/h, iar Irene se îndreaptă acum către Canada.

Vreau ca oamenii să înţeleagă că nu s-a sfârşit. Eforturile de răspuns şi refacere vor fi următoarea operaţiune şi le cer americanilor din zonele afectate să continue să asculte de autorităţile locale şi ale statului”, a declarat Obama. “Vreau să subliniez că impactul acestei furtuni va fi resimţit pentru o perioadă de timp şi eforturile de reconstrucţie vor dura săptămâni sau chiar mai mult”, a adăugat şeful Casei Albe.

Costurile de reconstrucţie şi asigurare se vor ridica probabil la miliarde de dolari. Numai pagubele făcute de vânt, care a avariat liniile de electricitate, depăşesc un miliard de dolari.

Bursa de mărfuri de la New York se va deschide astăzi, la fel şi aeroporturile, care îşi vor relua luni cursele aeriene. Tot astăzi, este de aşteptat ca circulaţia cu metroul la New York să se reia cel puţin parţial.

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă