32 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăSpecialOare Kim Jong Il mai trăieşte?

Oare Kim Jong Il mai trăieşte?

Trei chinezi au fost omorâţi cu sânge rece de militari care patrulau graniţa dintre China şi Coreea de Nord, iar ziarul China Daily a relatat incidentul în trei rânduri, fără niciun comentariu. Este posibil ca şi Beijingul, ca de altfel întreaga comunitate internaţională, să fi rămas nedumerit de alegerea soldaţilor coreeni de a-i ucide pe cei trei chinezi pentru presupusa lor încălcare a teritoriului coreean, scrie revista italiană Panorama, citată de Agerpres.

Phenianul nu a comentat, nici Beijingul, în timp ce comunitatea internaţională a condamnat episodul şi l-a folosit pentru a confirma iraţionalitatea de care dă dovadă în ultimele săptămâni regimul comunist cel mai închis din lume.

Nu se va şti niciodată ce s-a întâmplat, poate doar dacă zvonurile potrivit cărora chinezii de la graniţă ar fi fost patru, nu trei, unul dintre ei, deşi rănit, reuşind să fugă, se confirmă, iar acestuia din urmă i se va permite să comunice presei propria versiune a faptelor.

Situaţia din Coreea de Nord devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Brusca şi neaşteptata schimbare de leadership arată că linia decizională a regimului nu este clară astăzi şi astfel s-ar explica iraţionalitatea comportamentelor Phenianului.

Să înţelegi ce se întâmplă cu adevărat în Coreea de Nord este imposibil. Ţara este impenetrabilă. Sunt suficienţi câţiva indicatori pentru a confirma profunzimea crizei pe care o trăieşte Coreea de Nord. În primul rând, comerţul bilateral s-a prăbuşit în 2010, aproape cu 11%. O situaţie îngrijorătoare pentru oricare ţară din lume, care asumă însă o semnificaţie şi mai tragică pentru un regim deja foarte sărac şi în dificultate.

Din punct de vedere politic, două sunt informaţiile care suscită discuţii. În primul rând, presupusa tentativă a primului născut al lui Kim Jong-il, Kim Jong-nam, de a obţine azil politic în Europa – admiţând că ar exista un stat dispus să i-l acorde. Jong-nam, intervievat de media din Coreea de Sud ar fi declarat, în schimb, că el consideră Europa doar ca pe o bună destinaţie de vacanţă.

În sfârşit, tot Seulul a difuzat ştirea morţii bruşte a lui Ri Je-gang, o figură foarte influentă din punct de vedere politic în Coreea de Nord, într-un accident rutier. Imediat s-a făcut legătura cu o altă moarte pe stradă: a ministrului apărării naţionale, Kim Chang-bong, în anii “70, imediat după o şedinţă parlamentară în care s-a opus “încoronării” lui Kim Jong Il.

În timp ce noul premier Choi Yong-rim continuă să nu facă nicio declaraţie, agenţia de presă nord-coreeană a început să publice anecdote despre viaţa “iubitului conducător”, ca şi cum ar dori să amintească gesturile sale memorabile. Dar oare Kim Jong Il mai trăieşte, sau Coreea de Nord a fost aruncată în haos tocmai din cauza morţii sale bruşte?

 

Cele mai citite

Nu te teme, Babasha!

La sfârșitul săptămânii trecute, cântăreții de rock alternativ Coldplay au umplut de două ori Arena Națională. Chris Martin, liderul trupei britanice, a avut inițiativa...

Aurelian Pavelescu (PNȚCD), candidat la Președinția României: Dreptul european este aplicabil doar dacă nu încalcă norma constituțională

Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD și candidat la Președinția României, consideră că dreptul european este aplicabil în România doar dacă nu contravine Constituției României. Acest punct...

Nicolae Stanciu, după victorie cu 3-0. “Ce am trăit azi nu se mai poate repeta”

Căpitanul echipei naționale de fotbal a României, Nicolae Stanciu, a declarat, luni, după victoria impresionantă cu 3-0 împotriva Ucrainei în meciul de debut de...
Ultima oră
Pe aceeași temă