16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialO străveche statuie romană, descoperită pe ţărmul israelian, după o furtună puternică

O străveche statuie romană, descoperită pe ţărmul israelian, după o furtună puternică

O străveche statuie romană, care a petrecut ultimele două milenii îngropată într-un fost port israelian, a fost readusă la lumină de o furtună puternică de iarnă, care a afectat, în această săptămână, regiunile din apropierea oraşului Ashkelon, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.

Misterioasa statuie din marmură albă, ce reprezintă o femeie purtând o togă dantelată şi o pereche de sandale “frumos detaliate”, a fost readusă la lumină, părând că iese direct din mare, după prăbuşirea unei stânci, lovită de vânturi puternice ce suflau cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră şi de valuri uriaşe înalte de peste 12 metri.

Statuia, fără braţe şi fără cap, are o înălţime de aproximativ 1,2 metri, cântăreşte circa 200 de kilograme şi a fost descoperită în vechiul port din Ashkelon, la o distanţă de aproximativ 35 de kilometri de oraşul Tel Aviv.

Statuia datează de pe vremea ocupaţiei romane a unei foste provincii din vestul Iudeei, în urmă cu 1800-2000 de ani. Arheologii israelieni au ridicat statuia cu ajutorul unei macarale şi o vor expune într-un muzeu din apropiere.

La faţa locului au mai fost descoperite rămăşiţele unei foste băi publice romane, decorată cu numeroase mozaicuri colorate.

Tot în Ashkelon, arheologii au descoperit, în 1988, scheletele unor copii în subsolul unei alte băi publice romane, datând din jurul anului 100 e.n.

Cele mai citite

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...
Ultima oră
Pe aceeași temă