11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialO oportunitate valorificată

O oportunitate valorificată

Când primul ministru și ministrul de Externe au semnat Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, puțini își imaginau că beneficiile vor fi imense atât pentru Polonia, cât și pentru Uniune.

Cu zece ani în urmă, Polonia și alte nouă țări au aderat la Uniunea Europeană. Acest lucru a fost posibil grație eforturilor extraordinare pe care le-am făcut pentru a îndeplini criteriile de aderare. Noi nu am aderat la UE dintr-un capriciu. Am devenit parte a Uniunii pentru că am aplicat reforme cuprinzătoare care au remodelat practic țara de sus până jos. În mai puțin de zece ani am construit o democrație și o economie de piață liberă – doi dintre pilonii Europei unite.

Polonia a făcut acest salt angajându-se pe calea unei transformări sistemice care a început în 1989. Pe 4 iunie vom sărbători cea de-a 25-a aniversare a primelor alegeri pluraliste, parțial libere din țara noastră – și primele alegeri deschise candidaților anticomuniști din partea aceasta de Europă – după decenii de totalitarism.

Pe atunci, zdruncinată de 40 de ani de comunism, Polonia era falimentară atât din punct de vedere economic cât și politic – și o mare bătaie de cap pentru liderii lumii. Astăzi, îi ajutăm pe alții să-și rezolve problemele, în Europa și dincolo de Europa. Am dovedit că rămânând pe cale aleasă, este posibil să schimbi cursul istoriei. Și chiar acum când celebrăm succesele pe care le-am avut, servim drept model și sursă de inspirație – fie că este vorba de Ucraina, Tunisia sau Myanmar – dincolo de naționalitate, culoare sau credință religioasă.

În acest an jubiliar, sper că veți fi inspirați de povestea drumului Poloniei spre libertate și integrare europeană. Ajunge să spun doar că în acești zece ani de apartenență la UE, PIB-ul Poloniei a decolat, crescând cu 48,7%. Chiar și în perioada 2008-2013, în cea mai adâncă perioadă a crizei financiare globale, economia noastră a crescut cu 20% – de departe cea mai bună performanță din Uniunea Europeană. Toate acestea dovedesc că polonezii au reușit să valorifice această oportunitate istorică.

În 2012 investițiile străine cumulate au valorat 178 miliarde de euro, aproape de patru ori mai mult decât în 2003. În cei zece ani de apartenență la UE, Polonia a creat două milioane de locuri de muncă. Cifrele vorbesc de la sine.

Integrarea a adus însă beneficii și partenerilor noștri. Este greșit să pretinzi că extinderea UE a fost responsabilă de declinul economiei europene.

În realitate, datele macroeconomice arată că extinderea „Big Bang” din 2004 a avut un impact pozitiv asupra majorității celor 15 state UE de la data respectivă. Cel mai mult de câștigat au avut cei care au extins comerțul cu regiunea noastră și au deschis piața muncii pentru noii membri.

Într-adevăr toate țările UE, cele în curs de aderare și cele deja membre, câștigă cel mai mult atunci când valorifică potențialul oferit de piața internă, în special de libertatea de circulație a bunurilor și a persoanelor. Este un fapt care merită reamintit, mai ales acum când ne confruntăm cu un val de Euroscepticism ieftin și mincinos.

Zece ani nu reprezintă mai mult decât un clipit la scara istoriei. Un sfert de secol acoperă o singură generație. Și totuși în această perioadă scurtă de timp, am reușit să transformăm partea noastră de Europă. Privind înapoi la succesele noastre, sperăm că ele vor putea fi replicate de cei care încearcă să aplice reforme dure, atât în vecinătatea noastră și care plătesc adesea cu sânge, așa cum au făcut-o eroii din Maidan. Exemplul Poloniei dovedește că lupta lor merită fiecare efort.

Radoslaw Sikorski
este ministrul de Externe al Poloniei

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă