21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialO noua cometă ar putea fi vizibilă cu ochiul liber în 2013

O noua cometă ar putea fi vizibilă cu ochiul liber în 2013

Iniţial cometa a fost descoperită de telescopul Pan-STARRS 1 din Haleakala, Maui în noaptea din 5 spre 6 iunie când se căutau asteroizi care pot lovi într-o zi Pământul.

Folosind telescopul Canada-Franţa-Hawaii din Mauna Kea, astronomul Richard Wainscoat şi absolventul Marco Micheli de la Universitatea din Hawaii, Manoa i-au confirmat statutul de cometă.

Un calcul realizat de observatorul astrofizic Smithsonian din Cambridge arată că această cometă va ajunge până la 30 de milioane de mile de soare la începutul lui 2013 şi nu va ameninţa Pământul.

„Cometa are o orbită aproape curbă însemnând că va fi prima dată când va ajunge atât de aproape de soare şi că este posibil să nu se mai întoarcă vreodată” a spus Richard Wainscoat.

Ea a fost numită după telescopul care a ajutat la descoperirea ei şi este cel mai probabil să provină din norul Oort, un nor de obiecte gen cometă localizat în afara sistemului solar.

În momentul de faţă, cometa se află la 700 de milioane de mile de soare plasându-se dincolo de obita lui Jupiter. Este deocamdată slab vizibilă fără un telescop cu un detector electronic senzitiv.
Cometa se pare că va fi mai luminoasa în februarie sau martie 2013 când se va apropia cel mai mult de soare.

În următoarele luni, astronomii vor continua să o studieze fapt ce va duce la predicţii mai exacte cu privire la cât de luminoasă va deveni. Asemenea comete oferă astronomilor oportunitatea rară de a analiza rămăşiţele de material primar de la formarea sistemului solar.

Cele mai citite

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...
Ultima oră
Pe aceeași temă