12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialO noua Afacere Skoda pentru administratia taranista

O noua Afacere Skoda pentru administratia taranista

Primaria Timisoara plateste peste 17 milioane de euro pentru 50 de autovehicule ultramoderne de transport in comun marca "Skoda"
Bugetul local al municipiului Timisoara se va "subtia" pana la sfarsitul anului cu peste 17 milioane de euro, insa cu folos – ne asigura reprezentantii regiei de transport, dupa ce Primaria a contractat nu mai putin de 50 de troleibuze noi "made in Cehia". La licitatia organizata in vara acestui an de municipalitate, cunoscuta companie Skoda Electric din Cehia a fost declarata castigatoare. Potrivit contractului, aceasta urmeaza sa livreze Regiei Autonome de Transport Timisoara (RATT) un numar de 50 de troleibuze noi, ultramoderne, la pretul de 350.000 de euro bucata. Responsabilii RATT spun ca, desi suma este, intr-adevar, impresionanta, autovehiculele merita fiecare leu, mai ales ca parcul regiei la acest tip de mijloace de transport in comun nu a mai fost inoit de decenii. "Troleibuzele au dotari de exceptie", a declarat purtatorul de cuvant al RATT, Ion Lera.
Masinile sunt prevazute, printre altele, cu instalatii de pornire la temperaturi scazute, au sisteme electronice de afisaj atat pentru calatori cat si in exterior, aer conditionat, precum si scaune antivandalizare, construite dintr-un material special, deosebit de rezistent, si prinse cu un mecanism sofisticat, care impiedica distrugerea sau dizlocarea.
"Troleibuzele au o capacitate de transport de 150 de calatori, din care 40 pe scaune", a mai precizat purtatorul de cuvant al regiei timisorene de transport. In plus, un element esential este acela ca aceste mijloace de transport in comun moderne, nu vor bloca niciodata traficul, chiar daca in oras s-ar putea produce o pana de curent. Aceasta intrucat troleibuzele sunt dotate cu un motor auxiliar, capabil sa preia deplasarea vehiculului pe o distanta de inca 200 de kilometri, chiar si in lipsa curentului electric.
Troleibuzele Skoda vor putea fi vazute pe strazile Timisoarei si, totodata, folosite de locuitori, din ianuarie 2008.
Donatii
Din 1990 incoace, RATT a supravietuit tranzitiei mai mult din donatii si achizitii second-hand. Din cauza lipsei de bani, municipalitatea a preferat sa cumpere mijloace de transport mai vechi, unele scoase din uz de occidentali, insa net superioare calitativ celor autohtone, dar noi. De pilda, in iulie, autoritatile din Bremen (Germania) au donat Timisoarei 10 tramvaie construite intre anii ’70 si ’80. Singurele achizitii noi s-au realizat in 2005, cand au fost cumparate 55 de autobuze Mercedes, pentru care s-au platit noua milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă