15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialO menajeră româncă primeşte de 3 ori mai puţin decât venitul minim...

O menajeră româncă primeşte de 3 ori mai puţin decât venitul minim din Anglia

Deşi la St. Ermin’s Hotel o cameră a costat şi 300 de euro pe noapte în timpul Jocurilor Olimpice, tânăra a primit pentru două zile de muncă doar 33 de lire sterline. „Adică de trei ori mai puţin faţă de venitul minim din Marea Britanie”, se arată în reportajul BBC. Jurnalista a primit echivalentul a aproximativ 80 de lei româneşti, deşi a muncit în condiţii extrem de stricte.

Reporterul a cerut explicaţii de la firma de recrutare Calibre International, care i-a găsit serviciul de la hotel, dar răspunsul pe care l-a primit arată că românii şi bulgarii sunt consideraţi cetăţeni inferiori în Marea Britanie, deşi fac parte din Uniunea Europeană de 5 ani, scrie BBC. Reprezentantul companiei i-a replicat că a fost plătită în funcţie de numărul de camere curăţate, şi nu după ora de muncă, aşa cum fusese informată iniţial. Apoi, aceeaşi persoană a rupt contractul de angajare în faţa jurnalistei. „Voi, românii şi bulgarii, creaţi multe probleme pentru că trebuie să înţelegi care este statutul vostru în ţara asta”, a încheiat reprezentantul Calibre International.

Reporterii BBC afirmă că atunci când vine vorba de locuri de muncă prost plătite lucrătorii sunt, adesea, români sau bulgari angajaţi ca persoane fizice autorizate. De altfel, potrivit sondajelor realizate de Universitatea Oxford, 27.142 de români lucrează în Marea Britanie ca persoane fizice autorizate. Specialiştii cred însă că numărul real este mult mai mare, se arată în reportaj.

O parte din informaţii au fost transmise autorităţilor, care au precizat că iau în serios asemenea relatări şi că vor investiga. Deja Hotelul St. Ermin’s a anunţat că nu mai lucrează cu agenţia Calibre după ce au fost scoase la iveală posibile nereguli ale practicilor de angajare.  

Prin situaţii similare au trecut, în timpul Jocurilor Olimpice din această vară, şi imigranţii polonezi care lucrează la hotelul Hilton din Londra. Conducerea acestuia a decis să externalizeze serviciul de menaj către o firmă britanică. „Din acel moment,  situaţia a devenit tot mai rea. Dacă înainte salariul era plătit lunar, după externalizare se achită şi cu şapte săptămâni întârziere”, afirmă reporterii BBC. Mai mult, înainte de începerea Jocurilor Olimpice angajaţilor li s-a transmis că trebuie să cureţe trei camere pe oră în loc de două, cât făceau până atunci. „Doar e un hotel de lux şi trebuie acordată atenţie fiecărui detaliu. Era imposibil să respectăm norma. Aşa că mulţi dintre noi au rămas peste program, dar fără să fim plătiţi”, a explicat o imigrantă poloneză care lucrează la Hilton.

Reporterilor BBC li s-a spus că aceste firme nu pun mare preţ pe cameristele imigrante, pentru că există întotdeauna „autobuze de fete” care să le ia locul. 

Cele mai citite

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...

Turcia nu va relua schimburile comerciale cu Israelul

Turcia a declarat că nu va relua schimburile comerciale cu Israelul, în valoare de 7 miliarde de dolari pe an, până când nu se...

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...
Ultima oră
Pe aceeași temă