3.5 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialFOTO. O CORABIE din Republica Moldova face senzaţie în România

FOTO. O CORABIE din Republica Moldova face senzaţie în România

Vedeta oraşului Mangalia este, în această perioadă, o corabie sub pavilionul Republicii Moldova, ancorată în portul turistic.

Este vorba de o navă cu două catarge, denumită “Marea”, înmatriculată la Giurgiuleşti – singurul port al Republicii Moldova la Dunăre.

Turiştii de la Mangalia admiră velierul şi îşi fac poze cu el de pe ţărm – neavând voie să urce la bord, întrucât este proprietate privată.

Privitorii susţin că ar fi corabia pe care s-a filmat serialul “Toate pânzele sus”. Totuşi, este vorba de o altă navă. Filmul s-a realizat pe nava “Speranţa”, special construită pentru filmare, şi care, ulterior, s-a scufundat. Nava “Marea”, deşi mai veche decât “Speranţa”, a fost restaurată şi este funcţională.

În ultimele zile, la bordul navei “Marea” nu se afla nimeni, aşa că n-am putut cere detalii despre ea.

Am aflat totuşi că la Giurgiuleşti (cel de-al patrulea port la Dunărea maritimă, după Brăila, Galaţi şi Tulcea) se înmatriculează, sub pavilionul Republicii Moldova, foarte multe vase, ale unor proprietari de pe toate continentele. Proprietarii caută pavilionul moldovenesc, întrucât taxele de înmatriculare sunt mai mici, iar autorităţile portuare din Giurgiuleşti sunt mai indulgente decât în alte ţări.

Din acest motiv, foarte multe nave înmatriculate la Giurgiuleşti au durata normală de exploatare depăşită.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cadoul perfect poate fi o pereche de cercei aurii de la Moreas

Bijuteriile/accesoriile au o semnificație specială în viața oricărei femei, adăugând un plus de valoare și strălucire ținutei. O bijuterie care nu lipsește unei doamne...

Birourile vamale de frontieră vor fi dotate cu 26 sisteme noi de scanare cu raze X pentru inspectarea mărfurilor care intră în țară

Birourile vamale de frontieră vor fi dotate în următorii ani cu 26 de sisteme de scanare, primele aparate urmând să fie livrate și montate...

Ciucă vrea ca liberalii să rămână în Guvern pentru a nu provoca o criză

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că liberalii vor rămâne în Guvern, deoarece nu-şi permit să provoace o criză, în condiţiile în care,...
Ultima oră
Pe aceeași temă