13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialNumărul 2 al Al-Qaeda, ucis de o dronă

Numărul 2 al Al-Qaeda, ucis de o dronă

Americanii au participat la ceremonii de comemorare a 11 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, iar preşedintele Barack Obama  şi soţia sa, Michelle, au vizitat memorialul de la Pentagon. Au primit şi un „cadou” – liderul Al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, a confirmat moartea braţului său drept, Abou Yahya Al-Libi, ucis în iunie în Pakistan de o dronă americană.

Zawahiri, care  şi-a făcut apariţia după trei luni de tăcere într-o înregistrare video, nu a făcut nici o referire la atentatele de acum 11 ani în SUA, dar l-a acuzat pe Barack Obama că este „un mincinos” ales pentru a „înşela” musulmanii. Actualul lider al nebuloasei teroriste a precizat că Libi a fost ucis în timpul unui bombardament la 4 iunie în regiunea pakistaneză Waziristan, la frontiera afgană. Înregistrarea în arabă nu este subtitrată şi corespunde obiceiului Al-Qaeda de a difuza un mic film în omagiul unui militant important, arată site-urile IntelCenter şi SITE. Libi, de origine libiană, considerat  unul dintre principalii teoreticieni ai Al-Qaeda şi marele coordonator al propagandei reţelei, a apărut de mai multe ori în ultimii ani în mesaje video şi era vizat de raidurile americane.

În iunie, New York Times relata că raidul unei drone americane, care a ucis 15 combatanţi islamişti  în zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, îl viza pe numărul doi al reţelei Al-Qaeda, Abou Yahya Al-Libi. Moartea lui în acel atac fusese menţionată ca posibilă de către serviciile secrete pakistane, dar un şef militar al reţelei locale a dezminţit. Confirmarea a venit abia acum, în ajunul comemorării atentatelor din 11 septembrie. Libi devenise celebru în rândurile reţelei teroriste după ce, în 2005, evadase dintr-o închisoare americană din Afganistan. Doctor în chimie şi specialist în media, era unul din principalii teoreticieni şi strategi, moartea lui reprezentând o lovitură dură dată Al-Qaeda.

Ayman Al-Zawahiri i-a succedat lui Osama bin Laden la conducerea Al-Qaeda. Creierul operaţiunilor şi principalul purtător de cuvânt al reţelei extremiste, el este omul cel mai căutat din lume, pe capul său fiind pusă o recompensă de 25 milioane dolari de către autorităţile americane.

Luni, Ministerul yemenit al Apărării a anunţat că numărul doi al reţelei Al-Qaeda în Yemen, sauditul Said Ali Al-Chehri, a fost ucis într-o operaţiune a armatei în estul ţării. 

Cele mai citite

Germania susține că a fost victima unui atac cibernetic rusesc. Berlinul avertizează că vor exista consecințe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor...

VIDEO. Ana Porgras, OUT de la Survivor. Vedeta a primit mii de euro de la PRO TV

Ana Porgras a fost nevoită să părăsească competiția „Survivor All Stars” în ediția difuzată pe 2 mai la PRO TV, după ce a suferit...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă