22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialNoul efort contraterorism vizează statele care tocmai au ieşit de sub dictatură...

Noul efort contraterorism vizează statele care tocmai au ieşit de sub dictatură în “primăvara arabă”

SUA şi Turcia lansează un nou efort contraterorism căruia i se vor alătura 30 de alte state, a anunţat vineri secretarul de stat Hillary Clinton, potrivit NewsIn.

Noul efort, care se va numi Forumul Global Contraterorism, va reuni “aliaţii tradiţionali, puterile emergente şi statele majoritar musulmane”, a spus ea, la New York, potrivit dpa.

Anunţul vine înainte de marcarea a 10 ani de la atentatele din 11 septembrie.

Clinton a mai spus că SUA şi Turcia vor fi copreşedinţi.

Efortul vizează combaterea terorismului în statele care tocmai au ieşit de sub regimuri autoritare în urma primăverii arabe.

Forumul subliniază temerile din SUA, Turcia şi alte ţări legate de posibilitatea ca teroriştii să câştige teren în ţări ca Libia, Egipt, Tunisia.

Forumul va avea prerogative mai complexe decât Comisia ONU antiterorism stabilită duppă atacurile din 11 septembrie 2001. Forumul va colabora cu statele care au ieşit de sub regimuri autoritare pentru “a identifica ameninţările şi slăbiciunile, pentru a mobiliza resursele şi ajuta statele să combată ameninţarea teroristă”, a explicat Clinton.

Cele mai citite

Noua lege a pensiilor. Ce venituri va avea un român care a muncit 35 de ani

Noua lege a pensiilor vine cu metode diferite de calcul a veniturilor persoanelor după retragerea din activitate. Românii care au cotizat timp de 35...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Elicopterul președintelui Iranului a aterizat forțat. Nu se cunoaște starea liderului iranian

Elicopterul care îl avea la bord pe președintele Iranului, Ebrahim Rayeesi, a aterizat forțat, iar echipele de salvare fac eforturi să ajungă la locul...
Ultima oră
Pe aceeași temă