11.5 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialNoul dosar VÂLCOV. Cine l-a înfundat definitiv pe fostul ministru PSD

Noul dosar VÂLCOV. Cine l-a înfundat definitiv pe fostul ministru PSD

Fostul senator-ministru al Finanțelor Darius Vâlcov și fost primar al Slatinei se înfundă în colecția sa de fapte penale pavate cu lingouri de aur, cu peste 100 de tablouri de pictori celebri, cu imobile, cu mașini de lux și cu milioane de euro.

În noul dosar (de fapt, o extindere) Vâlcov a primit banii de la denunțătorul Sorin Păduraru (patron de firmă cu contracte pe bani publici), în două tranșe – în total, circa 1,7 milioane de lei, echivalentul a 100.000 de euro -, tot în sacoșă și tot la birou sau acasă. A două tranșă de bani a ajuns, în final, acasă la deputatul-avocat  PSD Daniel Bărbulescu (denunțător), cel care „găzduia” seiful lui Vâlcov.

Banii i-au fost aduși lui Vâlcov de „colectori”- oamenii de încredere Lucian Șușală ( șoferul lui Vâlcov) și Ștefan Rotea (șeful de cabinet al lui Vâlcov)-, care au calitatea de martori deoarece și-au denunțat faptele. La rândul lor, „colectorii” au primit banii în potbagajul sau în bancheta mașinii, în diverse parcări.

 În acest nou dosar, VÂLCOV este denunțat de toți actorii implicați, de la deputatul coleg de partid, Ionuț Daniel Bărbulescu, șeful de cabinet Ștefan Rotea, primarul Slatinei Ștefan Prina, la vărul Bogdan Langa și șoferul personal, Lucian Șușală.

 Noile  denunțuri la adresa lui Darius Vâlcov, însoțite de noi probe pentru noi fapte penale, pe lângă cele deja cunoscute, completează imaginea baronului PSD Vâlcov conturată în primul denunț al omului de afaceri Theodor Barna, patronul Tehnologica Radion. În urma primului denunț, completat de declarații de martori, procurorii au adunat tablouri celebre de sub paturi, din dulapuri, din pereți dubli sau dintr-un seif zidit în perete, în care se aflau și lingouri de aur și bani.

Toate acestea au constituit probe materiale care au atras inculparea și arestarea preventivă a lui Vâlcov.

 

Noul denunțător al fostului ministru-senator PSD Darius Vâlcov a reconstituit, cu probe, traseul traficului de influență făcut de fostul demnitar  la factorii de decizie de la  Compania de Apă Olt – societate cu buget public – pentru efectuarea, cu prioritate, de plăți către SC CONDOR PĂDURARU SRL.

 În aceste secvențe infracționale, oamenii prin care Vâlcov vămuia contractele au devenit TOȚI denunțători, motiv pentru care au calitatea de martori. Calitatea de martor o pot obține autorii dacă DNA nu a început urmărirea penală pentru faptele incriminate.

REȚEAUA prin care Vâlcov dijmuia firmele care derulau contracte de achiziții publice

Potrivit DNA, în anul 2014, după semnarea contractului de reabilitare şi extindere reţele de apă în oraşele Scorniceşti şi Potcoava, încheiat între S.C. CONDOR PĂDURARU S.R.L. şi S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A.,denunţătorul  Sorin Alexandru  PĂDURARU ( patronul firmei CONDOR”)  afost contactat de martorul Cătălin Ștefan ROTEA ( șeful de cabinet al senatorului darius Vâlcov) , care i-a transmis că, pentru a primi la timp plăţile pentru lucrările executate în cadrul contractului, trebuie să-i dea lui VÂLCOV  10% din valoarea sumelor încasate.

Dacă Păduraru accepta condițiile, Vâlcov urma să intervină la factorii de decizie ( la primarul din Slatina, Ștefan Prina, și la conducerea Companiei de Apă Olt SA) pentru efectuarea plăților.

 Ca să-și primească banii, patronul (denunțător) societății „Condor Păduraru” SRL a acceptat condițiile.

Valoarea totală a contractului a fost de circa 17 milioane de lei fără TVA, așa că VÂLCOV urma să primească  1,7 milioane de lei ( adică 10%, conform „înțelegerii”).

Remiterea sumei pretinse urma să aibă loc după încasarea avansului de la S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A.

Pe unde s-au plimbat banii dați ca șpagă

Conform acestei înţelegeri, Sorin Alexandru Păduraru, (patronul firmei „Condor Păduraru” SRL) i-a remis lui Darius VÂLCOV, prin intermediul martorilor ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ  ( șoferul senatorului-ministru Vâlcov) şi ROTEA CĂTĂLIN ŞTEFAN ( șeful de cabinet al senatorului), în luna septembrie 2014 suma de 1.500.000 lei şi în luna februarie 2015 suma de 200.000 lei.

Cu privire la împrejurările remiterii celor două sume de bani, martorul–denunțător PĂDURARU SORIN ALEXANDRU a declarat că, în cursul lunii septembrie 2014,  ROTEA CĂTĂLIN ŞTEFAN şi ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ au venit la locuinţa sa din Slatina, cu autoturismul acestuia din urmă, şi, după ce a introdus maşina în curte, a pus în portbagajul autoturismului Skoda o geantă de voiaj din material textil, de culoare închisă, în care s-a aflat suma de 1.500.000 lei. 

După  ce S.C. CONDOR PĂDURARU S.R.L. a încasat, în baza aceluiaşi contract, în luna decembrie 2014, suma de 800.000 lei de la S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A, în luna februarie a anului următor, PĂDURARU SORIN ALEXANDRU i-a cerut lui ROTEA CĂTĂLIN ŞTEFAN să-l contacteze pe ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ şi, după întâlnirea avută cu cei doi în parcarea hotelului City din Slatina, după ce s-a urcat în autoturismul lui ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ, i-a lăsat pe bancheta din spate a autoturismului, într-o geantă, suma de 200.000 lei.

 

Martorii ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ şi ROTEA CĂTĂLIN ŞTEFAN au confirmat susţinerile martorului PĂDURARU SORIN ALEXANDRU.

Astfel, martorul ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ a precizat că, în cursul anului 2014, VÂLCOV DARIUS BOGDAN i-a spus că o să fie abordat de ROTEA CĂTĂLIN ŞTEFAN, şeful său de cabinet, pe care va trebui să îl sprijine în cele ce acesta îi va comunica.

 În aceste condiţii, a fost contactat telefonic de ROTEA CĂTĂLIN ŞTEFAN, care i-a cerut să îl însoţească cu maşina la locuinţa lui PĂDURARU SORIN ALEXANDRU, situată  în apropierea pădurii Strehăreţi din Slatina. După ce a introdus autoturismul în curtea locuinţei lui PĂDURARU SORIN ALEXANDRU, acesta a pus în portbagajul autoturismului o geantă de voiaj din material textil, de culoare închisă, pe care a transportat-o la apartamentul nr. (…) din blocul V23, situat în strada Ecaterina Teodoroiu, în care locuia  Darius VÂLCOV DARIUS BOGDAN şi unde se afla în acel moment vărul acestuia, Bogdan Grațian LANGA . 

La locuinţa lui VÂLCOV  şi în prezenţa vărului acestuia, ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ a desfăcut geanta şi a constatat că în aceasta se afla o sumă cuprinsă între 16 şi 20 miliarde lei vechi, compusă din bancnote de 50, 100 şi 200 de lei, bani pe care i-a numărat personal.

 

În perioada ianuarie – februarie 2015, ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ, tot la solicitarea şi în prezenţa lui ROTEA CĂTĂLIN ŞTEFAN, s-a întâlnit cu PĂDURARU SORIN ALEXANDRU în parcarea hotelului City din Slatina. Acesta din urmă s-a urcat în autoturismul său, iar după o plimbare prin oraş de câteva minute, la coborâre, PĂDURARU SORIN ALEXANDRU i-a lăsat pe bancheta din spate o geantă tip laptop de culoare neagră în care se afla un plic de culoare galbenă, care conţinea mai multe cupiuri de bancnote de 50 de lei şi 100 de lei, pe care nu a numărat-o.

 

Reapare deputatul-avocat PSD Daniel Ionuț Bărbulescu, la care a ajuns a doua tranșă de bani

 

La indicaţia lui VÂLCOV, șoferul ȘUȘALĂ s-a deplasat la locuinţa martorului BĂRBULESCU DANIEL IONUŢ cu intenţia declarată de a pune banii într-un seif aflat la locuinţa acestuia.

La solicitarea lui BĂRBULESCU DANIEL IONUŢ a luat 50.000 lei din plic, restul de aproximativ 100.000 de lei lăsându-i lui BĂRBULESCU DANIEL IONUŢ pentru a-i depozita în seif, suma ridicată din plic ducând-o lui VÂLCOV DARIUS BOGDAN.

 

Martorul ROTEA CĂTĂLIN ŞTEFAN a confirmat declaraţia martorilor PĂDURARU SORIN ALEXANDRU şi ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ, declarând că în luna august 2014, VÂLCOV DARIUS BOGDAN i-a cerut să-i transmită lui PĂDURARU SORIN ALEXANDRU că dacă vrea ca S.C. CONDOR PĂDURARU S.R.L. să nu aibă probleme cu plăţile în derularea contractului cu S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A., să-i dea 10% din sumele încasate.

Astfel, după ce i-a comunicat lui PĂDURARU SORIN ALEXANDRU solicitarea ( pretinderea a 10% din plățile făcute de Compania de Apă OLT) lui VÂLCOV DARIUS BOGDAN, pe care a acceptat-o, ROTEA l-a contactat pe ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ şi, în luna septembrie 2014, s-au deplasat la locuinţa lui PĂDURARU SORIN ALEXANDRU, unde acesta a pus în portbagaj o geantă de culoare închisă, în care erau sume de bani.

 

În cursul lunii februarie 2015, ROTEA (susținere din declarație) s-a întâlnit cu ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ şi PĂDURARU SORIN ALEXANDRU la hotelul City din Slatina, s-a urcat împreună cu acesta în maşina lui ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ, iar la plecare, pe bancheta din spate, PĂDURARU SORIN ALEXANDRU a lăsat o geantă în care se afla o altă sumă de bani ce trebuia să-i fie dusă lui VÂLCOV DARIUS BOGDAN.

 

Martorul BĂRBULESCU DANIEL IONUŢ (deputat PSD)  a confirmat faptul că în luna februarie 2015 ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ i-a predat un plic sau o pungă, conţinând o sumă de bani, spunându-i să o pună în seif, respectiv că ulterior VÂLCOV DARIUS BOGDAN i-a transmis să-i spună lui ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ să-i ducă suma de 50.000 lei.

 

De asemenea, martorul PRINA MINEL FLORIN ( primarul din Slatina) a declarat că în primăvara anului 2014 VÂLCOV DARIUS BOGDAN i-a spus că ROTEA CĂTĂLIN ŞTEFAN i-a transmis că PĂDURARU SORIN ALEXANDRU, reprezentantul S.C. CONDOR PĂDURARU S.R.L., i-a oferit 10% din valoarea contractului privind reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din oraşele Scorniceşti şi Potcoava pentru a interveni pe lângă factorii de decizie din cadrul S.C. COMPANIA DE APĂ OLT S.A. ca această societate să fie declarată câştigătoarea licitaţiei.

 

Totodată, martorul LANGA BOGDAN GRAŢIAN a declarat că ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ venea frecvent în apartamentul vărului său, VÂLCOV DARIUS BOGDAN, şi au fost situaţii în care lăsa sau lua sume de bani, fără a putea preciza cuantumul acestora, fiind posibil ca în luna septembrie 2014 să se fi aflat în apartamentul lui VÂLCOV DARIUS BOGDAN, iar ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ „să fi venit şi să fi lăsat o geantă în apartament, despre al cărei conţinut nu am cunoştinţă”. 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă