20.6 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNoua busolă a primarilor

Noua busolă a primarilor

Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au datorii şi nu îşi afectează veniturile proprii.

Menţinerea taxelor şi impozitelor locale la nivelul anului trecut va fi posibilă numai dacă primăriile reuşesc să îndeplinească două condiţii stricte: nu au arierate (plăţi cu o vechime mai mare de 90 de zile) şi nu afectează veniturile proprii ale bugetelor locale prin reducerea taxelor până la nivelurile din 2012.

Mai mult, Executivul stabileşte că autorităţile locale care au adoptat deja hotărâri privind impozitele şi taxele locale pentru 2013 şi nu îndeplinesc aceste două condiţii trebuie să adopte, în procedură de urgenţă, noi hotărâri prin care să calculeze taxele şi impozitele conform noii hotărâri. Prin urmare, persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale aferente anului 2013 vor fi obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată, cu o bonificaţie de până la 10%, transmite Mediafax. În teritoriu, însă, baletul autorităţii centrale cu taxele şi impozitele locale naşte reacţii împărţite.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre a avut parte de o surpriză neplăcută la începutul anului. A aflat că 30% din taxa de transferuri pe proprietăţi se duce, de la 1 ianuarie, la bugetul de stat, nu la cel local (anul trecut din această taxă s-au încasat în Constanţa 8,5 milioane lei). Au scăzut şi încasările din impozitul pe venit, dar consilierii locali au luat decizia să nu majoreze taxele şi impozitele locale. În contrapartidă, însă, aceştia au eliminat, gradual, subvenţia la gunoi. Prin urmare, taxa de habitat a crescut până la 300% în cazul celor care au un venit pe membru de familie de peste 1.300 lei. “Cred că urmează un nou an de criză, în care lucrurile nu merg strălucit”, a spus ­Mazăre. Acesta nu este afectat de decizia premierului de a ­obliga primăriile cu datorii să majoreze taxele, pentru că ­Primăria Constanţa nu a avut şi nu are datorii.

“Administraţiile locale, nişte paraziţi”

Valentin Vrabie, primarul din Peştera, localitatea constăn­ţeană unde s-au investit 150 milioane euro în eoliene, iar alte 850 milioane euro sunt deja pregătite, consideră, însă, că Guvernul nu ar trebui să dicteze valoarea taxelor şi impozitelor locale. “Administraţiile locale trăiesc asemenea unor paraziţi. Când o administraţie este ineficientă, măreşte taxele”, spune Vrabie. Acesta a eliminat de anul trecut taxa de habitat şi spune că obiectivul său este să devină prima comună independentă financiar din ţară.

Majorare din proprie iniţiativă, la Galaţi

Pe de altă parte, edilul din Galaţi, Marius Stan, a propus şi obţinut majorarea taxelor şi impozitelor pentru 2013 cu 3,98%. Nu este vorba de o majorare, ci de indexare, a declarat el, în noiembrie 2012. Săptămâna trecută, Consiliul Local s-a întrunit din nou pentru revizuirea impozitelor după ce prin OUG 1/2013 guvernul a stabilit noi niveluri ale taxelor şi impozitelor locale, în funcţie de indexarea cu rata inflaţiei aplicabilă pe ultimii trei ani, respectiv 2010, 2011 şi 2012, în total fiind vorba de o majorare de circa 16,05%. La Galaţi, taxele şi impozitele locale au fost majorate în 2010 cu 4% faţă de 2009, cele pentru 2011 nu au fost majorate, iar cele pentru anul 2012 au fost majorate cu  5%. În total, în perioada 2010-2012 taxele locale au fost indexate cu 9%. La acesta se poate adăuga şi ultima indexare, din noiembrie, de 3,98%, astfel procentul total este de 12,98%.

În Transilvania, unii edili sunt contrariaţi de întorsăturile care au avut loc în ultima perioadă. Totul a pornit după ce premierul Victor Ponta a promis, la începutul lunii decembrie 2012, că va permite primarilor să menţină fiscalitatea la nivelul de atunci. Însă el i-a obligat să indexeze aceste taxe şi impozite cu rata inflaţiei, adică cu 16%.”Eu nu am aşa ceva, nu am arierate. Este o discuţie aiurea pe cei 16%. Unde-i lege nu-i tocmeală. Ponta a vrut să paseze primarilor această problemă de imagine. Toate guvernările anterioare au respectat legea finanţelor, care spune că, o dată la trei ani, taxele şi impozitele locale se indexează cu rata inflaţiei, care a fost de 16,05%. De aici încolo, puteam mări taxele şi impozitele locale cu 20 la sută. Niciunde în ţară nu s-a întâmplat acest lucru. A fost un simplu joc. Nu are rost discuţia care a pornit. Toată lumea ştia că trebuie să aplice legea, indiferent că este vorba de Guvernul Ponta, de Guvernul Boc ori de Guvernul Năstase. Noi nici nu am stat de vorbă, din prima zi a anului am aplicat legea. Popu­laţia este bulversată şi asmuţită contra primarilor”, a declarat primarul oraşului Huedin, ­Mircea Moroşan.

Ioan Zeng, primarul comunei Mihai Viteazu, membru al UDMR, a fost mai categoric. “Noi nu avem arierate. Noi suntem pe banii noştri, nu avem arierate. Mi se pare o forţare ceea ce s-a întâmplat. Guvernul trebuia să fie ferm. Dacă a luat o hotărâre greşită, chiar cu acea greşeală, din 28 ianuarie, când a indexat obligatoriu taxele şi impozitele, trebuia să meargă până la capăt, nu să se tot retragă, să se tot răzgândească. Un conducător adevărat trebuie să fie mai hotărât decât premierul”, a adăugat edilul UDMR.

Cele mai citite

Salome Zurabișvili, președintele Georgiei, s-ao opus prin veto legii ‘influenţei străine’

Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a 'influenţei străine', care a suscitat proteste masive în această...

FOTO. Fanii sunt șocați după ce au văzut în ce formă se află Niklas Sule, cu doar câteva săptămâni înainte de finala Ligii Campionilor

Borussia Dortmund va înfrunta luna viitoare pe Real Madrid în finala Ligii Campionilor, chiar pe 1 iunie, de la ora 22:00. Cu toate acestea,...

Ciolacul, expus la Antipa, de Noaptea Muzeelor

Ilustrație: Marian Avramescu Iubitorii de cultură vor avea parte de ceva cu totul special, astăzi, de Noaptea Muzeelor, la Antipa. Muzeul Național de Istorie Naturală...
Ultima oră
Pe aceeași temă