26.1 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialNou scandal de plagiat: Teza de doctorat a ministrului Tobă ar fi...

Nou scandal de plagiat: Teza de doctorat a ministrului Tobă ar fi copiată aproape integral din alte lucrări

Ministrul de Interne, Petre Tobă, este suspectat că a plagiat în teza de doctorat pe care a susținut-o în 2011 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. Astfel, peste 250 de pagini din totalul de 390 ale tezei cu care Tobă a obținut titlul de doctor în Științe Militare și Informații au fost copiate cuvânt cu cuvânt din alte lucrări, fără citare, potrivit pressone.ro

Petre Tobă a urmat cursurile doctorale la Catedra de Strategie Militară și Securitate, Departamentul Operații Întrunite, Studii Strategice și de Securitate din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, în perioada 2008-2011. Ministrul și-a obținut teza în mod public în 15 februarie 2011.

Citește și: EXCLUSIV. Dosarul de plagiat a lui Ponta, redeschis. Lipsește o singură semnătură

Titlul tezei de doctorat susținută de Petre Tobă este ”Poliția Română – forță de stabilitate și securitate. Optimizarea managementului cooperării internaționale în vederea combaterii amenințărilor neconvenționale”, și a fost coordonat de chestorul general de Poliție, Anghel Andreescu. Andreescu a deținut, pe rând, funcțiile de director al Serviciului de Pază și Protecție (1998-1999), comandant al Jandarmeriei (1999-2001, inclusiv la mineriada de la Stoenești) și secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne (2005–2013).

Astfel, Tobă ar fi copiat pagini întregi dintr-o lucrare de doctorat susținută de comisarul de poliție Ionel Tucmuruz, coordonat și el de Andreescu, dar și din alte lucrări. De asemenea, Tobă a folosit greșit termenul op.citat (operă citată anterior), întrucât niciuna dintre lucrările marcate așa în notele de subsol nu au fost citate anterior. Mai mult, Tobă a mai utilizat greșit și termenul ”Apud”, astfel ei i-a trecut pe autorii Stiglitz Joseph și Barry Buzan la litera A în bibliografie deoarece aveau ”Apud” în fața numelui. 

Citește și: EXCLUSIV. Fostul ministru al Sănătății, Eugen Nicolăescu, a copiat în teza de doctorat. ”Înainte, nu se foloseau ghilimele, așa cum se cer acum”

Mai mult, de la pagina 176 până la pagina 249, Petre Tobă a copiat ad litteram, fără utilizarea ghilimelelor, din cartea „Cooperarea internațională judiciară și polițienească”, scrisă de lectorii Cristian Eduard Ștefan și Ligia Teodora Pintilie.

Ministrul de Interne a susținut că și-a realizat lucrarea cu bună credință.

”Credeți-mă, și vă afirm cu toată buna credință, că am încercat prin cercetare să aducă o îmbunătățire unei structuri din Poliție, iar după aceea am transpus în practică, având șansa să devin șeful IGPR. Este o lucrare făcută cu bună-credință, cum am crezut eu că e mai bine pentru a putea aplica pe structura respectivă”, a spus Tobă. 

Acesta este ultimul scandal de plagiat în care sunt implicați persoane care ocupă sau au ocupat funcții oficiale. Pe listă mai sunt Gabriel Oprea, Victor Ponta, Eugen Nicolăescu și procurorul general adjunct al României, Bogdan Lipă. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă