18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialNorman Manea: "Aştept încă invitaţia de a intra în USR"

Norman Manea: “Aştept încă invitaţia de a intra în USR”

La întâlnirea cu cititorii români, scriitorul Norman Manea a confirmat că Uniunea Scriitorilor nu l-a invitat niciodată în România.

Scriitorul Norman Manea, cel mai tradus autor român în străinătate, a participat miercuri la prima întâlnire cu cititorii săi, dintr-o serie de dezbateri prilejuite de prezenţa sa la Târgul Gaudeamus.

Carmen Muşat, de la Observatorul cultural, a precizat că Norman Manea „nu este doar un scriitor extraordinar, ci şi un eseist de primă mărime, care ştie să spună lucrurilor pe nume, să abordeze subiecte pe care alţii le ocolesc, care ştie să îşi păstreze luciditatea, seninătatea când vorbeşte despre subiecte care pe alţii îi încrâncenează”. Silviu Lupescu, directorul editurii Polirom, a vorbit despre plecarea scriitorului în exil, în 1986, când a simţit că „este începutul sfârşitului pentru România şi că nu se mai poate trăi aici”, făcând o analogie cu plecarea de astăzi a multor tineri nemulţumiţi de ţară.

Criticul Daniel Cristea Enache a fost cel care a agitat un pic discuţiile, întrebându-l pe Norman Manea dacă a fost invitat vreodată oficial în ţară de către Uniunea Scriitorilor. Cristea Enache a povestit că înainte de alegerile din USR, anul trecut, i-a „cerut viitorului preşedinte, oricare ar fi el, două lucruri: să-i facă o invitaţie oficială lui Paul Goma, disidentul nostru Goma, pentru a fi primit în Uniunea Scriitorilor din România. Iar a doua rugăminte a fost să i se facă o invitaţie oficială din partea Uniunii lui Norman Manea să vină în România. Aţi fost invitat, domnule Manea?”. Uşor stingherit, scriitorul a spus că nu vrea să se bage în treburile interne ale nici unui fel de organizaţii şi că răspunsul este nu. „Nu am fost invitat, deşi era foarte simplu să fiu invitat printr-un telefon, uite beau numai apă minerală, deci nu aş fi păgubit în nici un fel gazdele. Nu s-a făcut asta. Bănuiesc că se ştie la Uniune că am fost în ţară aici la Gaudeamus”. A adăugat că probabil pentru a intra în USR există o condiţie, dar invitaţia „o aştept încă, dar bănuiesc că va fi prea târziu.” După alegeri, continuă povestea Cristea Enache, i s-a spus că Paul Goma nu poate fi înscris fără ca el să facă o cerere în acest sens. La care Norman Manea a replicat că, probabil, cererea pe care trebuie să o facă este una „pentru eliberarea unui certificat de talent”.

„Sunt deja cetăţean al Sucevei. A doua oară ar fi prea mult”

Atmosfera discuţiilor a fost destinsă de un om de afaceri din Moldova, căruia îi suna foarte des telefonul. A spus că fiul său, Alexandrescu, este proprietarul unui lanţ de 60 de librării şi că vrea să-l invite pe scriitor în localitatea natală, Burdujeni, dar şi în Suceava, unde poartă deja discuţii pentru a-i acorda titlul de cetăţean de onoare. Norman Manea a spus: „Sunt deja cetăţean al Sucevei. A doua oară ar fi prea mult”. Publicul a fost curios să afle cât de greu îi este să scrie şi care îi este acum cel mai drag roman. „Scriu greu, mai ales proză”, a răspuns Norman Manea, povestind că «Întoarcerea huliganului» a durat şapte ani, cu „un efort lung, continuu, dificil”. Fiecare carte îi este dragă în momentul în care o încheie şi „inevitabil, în momentul acesta, este Vizuina”, cel mai recent roman al său. Deşi s-a sugerat că din New York, acolo unde locuieşte şi lucrează, scriitorul percepe cu mare acurateţe transformările României, Norman Manea a spus că nu poate constata mari modificări, întrucât stă într-un hotel luxos şi este plimbat cu maşina ca „un rock star”, neavând „un contact real cu oamenii şi viaţa de aici”. În schimb, crede că presa românească este „deplorabilă”, că au crescut vulgaritatea şi grosolănia, sesizează un sentiment de iritare generală, de nemulţumire, şi nu pare „foarte încurajator ceea ce se vede”. Cel mai important lucru pe care i-l doreşte României este „o reală schimbare la faţă”. 

În dialog cu Edward Kanterian

Norman Manea a mai susţinut aseară un dialog cu Edward Kanterian la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti şi va participa la Târgul de Carte Gaudeamus, unde îşi va lansa cele mai noi volume apărute în cadrul seriei de autor de la Polirom, precum şi volumul „Laptele negru”, la Editura Hasefer. Vizita scriitorului, la invitaţia Ambasadei Franţei la Bucureşti, are ca prim scop marcarea, şi în România, a prestigioasei distincţii primite din partea statului francez în primăvara acestui an, Ordinul Artelor şi Literelor. Norman Manea este profesor de literatură europeană şi „writer in residence” la Bard College, New York.

Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...
Ultima oră
Pe aceeași temă