22.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialNoi detalii despre atentatul asupra ambasadorului SUA din Coreea de Sud

Noi detalii despre atentatul asupra ambasadorului SUA din Coreea de Sud

Activistul antiamerican arestat săptămâna trecută după ce l-a înjunghiat pe ambasadorul SUA în Coreea de Sud, Mark Lippert, intenţiona să îl ucidă pe diplomat pentru a protesta faţă de exerciţiile militare comune desfăşurate de cele două ţări, a anunţat vineri poliţia, potrivit Mediafax

Suspectul, Kim Ki-jong, ar putea fi pus sub acuzare pentru tentativă de omucidere, atacarea unui emisar străin şi obstrucţionarea justiţiei, cazul său fiind deja trimis procurorilor, a declarat ofiţerul de poliţie Kim Chul-jun din Seul.

Poliţia a precizat că Kim Ki-jong l-a atacat cu un cuţit pe ambasadorul Lippert în timpul unui dejun de lucru desfăşurat la 5 martie, provocându-i răni grave la faţă şi la braţ. Lippert a fost externat marţi din spital, după ce medicii i-au suturat o rană de 11 centimetri de pe faţă şi i-au operat braţul stâng pentru a repara tendoanele şi nervii afectaţi.

Citește și: Motivul inedit din spatele atacului ambasadorului SUA în Coreea de Sud

Kim Ki-jong le-a spus anchetatorilor că nu a intenţionat să îl ucidă pe Lippert, ci doar să îl rănească, a informat poliţia. Însă anchetatorii consideră că Kim a vrut să-l ucidă pe ambasador, pentru că l-a înjunghiat grav, de două ori, a precizat ofiţerul Kim Chul-jun.

Poliţia consideră că viziunile sale antiamericane şi pro-Coreea de Nord l-au determinat pe Kim să recurgă la o “acţiune extremă” împotriva ambasadorului american, a mai afirmat ofiţerul.

În timpul interogatoriului, Kim Ki-jong a afirmat că Coreea de Sud este o semicolonie a Statelor Unite, iar Coreea de Nord are un Guvern independent. La scurt timp după ce a fost arestat, el a strigat că exerciţiile americano-sud-coreene sunt un obstacol în calea reunificării coreene, a adăugat poliţistul.

Manevrele militare dintre Coreea de Sud şi SUA sunt o sursă de tensiuni, Phenianul calificându-le o repetiţie pentru invazie. Seulul şi Washingtonul susţin însă că exerciţiile lor sunt defensive. Luna aceasta, armata nord-coreeană a ameninţat că va lansa “atacuri fără milă” împotriva aliaţilor, în semn de protest faţă de manevre.

Citește și: Coreea de Nord salută atacul asupra ambasadorului SUA de la Seul

Kim l-a ales pe Lippert ca ţintă pentru că îl considera “o figură simbolică ce reprezintă SUA”, iar datele din calculatorul său arată că a căutat pe blogul ambasadorului şi a citit articole despre exerciţiile militare şi despre legea penală sud-coreeană, potrivit poliţiei. Kim a afirmat în cursul interogatoriilor că a acţionat singur, dar poliţia verifică pentru a stabili dacă a avut complici.

Statele Unite, care au luptat alături de Coreea de Sud în războiul coreean din 1950-1953, are aproximativ 28.500 de militari staţionaţi în această ţară, pentru a preveni o eventuală agresiune din partea Phenianului.

Cele mai citite

ELCEN îl acuză pe Nicușor Dan că minte

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, 23 mai, într-o conferință de presă că lipsa apei calde în mai multe sectoare din...

Vechea și noua Caledonie ard în focurile electorale

Vechea și Noua Caledonie, ținuturi la 16.000 de km distanță unele de celelalte, dar cu legături vechi onomastice, sunt în flăcările electorale. După demisia premierului...

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă