12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialNewseum – Muzeul presei

Newseum – Muzeul presei

Laptopul folosit de Daniel Pearl, reporterul de la Wall Street Journal ucis in Pakistan, e asezat pe un raft. Langa el, in alt spatiu, e parcata camioneta folosita de ziarul Time in Balcani, purtand cu mandrie jurnalistica gaurile lasate de gloante. Vesta purtata de Bob Woodruff, de la postul ABC, cand a acesta a fost ranit in Irak  isi asteapta si ea vizitatorii.

Toate aceste artefacte media vor fi expuse la noul Newseum care se va deschide pe 15 octombrie la Washington. Noul Newseum, o cladire mult mai mare si mai dramatica decat precedenta, ar putea deveni cel mai scump muzeu construit vreodata – 435 de milioane de dolari.
Cladirea este transparenta, pentru a ilustra ideea unei prese libere si a unei societati deschise.

Stiloul de la 1876 si celularul de la Virginia Tech
Ralph Appelbaum Associates, firma care a conceput expozitia, are in "palmares" si celebrul Muzeu al Holocaustului. si cum sunt recunoscuti pentru apetitul introducerii de obiecte aparent banale dar incarcate cu semnificatii, asa vor proceda si in cazul Newseum, unde vor fi expuse 600 de artefacte – un stilou, de pilda. Este insa stiloul folosit de jurnalistul Mark H. Kellogg, un reporter ucis in 1876, cand era alaturi de trupele generalului Custer. De asemenea, vizitatorii vor putea vedea celularul folosit de un student de la Virginia Tech pentru a filma masacrul de acum o luna. Probabil pentru a face lucrurile mai incitante, au fost create un "hall of fame" ca si un "hall of shame" ale presei. Astfel, este omagiat Edward R. Murrow, prin recrearea cabinei din care jurnalistul transmitea stiri in timp ce avioanele nemtesti bombardau Londra. La polul opus, sunt expuse probele care dovedesc ca Jayson Blair (New York Times) si Jack Kelly (USA Today) faceau uneori articole "crosetate".

Atractii interactive
Alte atractii sunt cele interactive – orice vizitator se poate filma ca si cum ar transmite din fata Casei Albe sau ar prezenta rubrica Meteo a stirilor. O galerie speciala a noului Newseum este dedicata eticii jurnalistice, ilustrata plastic. Este expus, de pilda, celebrul caz al fotografului care a castigat un Pulitzer cu poza uni copil infometat in Sudan, pandit de un vultur – problema etica ridicata este daca nu ar fi fost mai nimerit ca fotograful sa intervina pentru a-l salva pe copil. Vizitatorii pot vota pentru o varianta si totodata pot afla cum au votat ziaristii confruntati cu acest caz.
Insa noul muzeu ar putea avea o problema serioasa – atragerea unui public care pare sa dispretuiasca presa tot mai mult. Conform unui sondaj realizat de Freedom Forum, 40 la suta din publicul american considera ca presa se bucura de prea multa libertate. Legat de aceasta problema, Charles L. Overby, director executiv al Freedom Forum, a declarat ca prin Newseum "incercam sa aratam acestui public ca presa a fost ostila, aroganta si iresponsabila inca de la inceputuri, ca nu este vorba de un fenomen aparut recent, doar pentru ca unii ziaristi sunt anti-Bush sau anti-Clinton". Din aceasta perspectiva, Newseum-ul este privit ca o activitate misionara, fara de care celebrul Prim Amendament al Constitutiei americane ar fi pus in pericol.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă