3.4 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeSpecialFOTO. Noua Zeelandă își schimbă steagul. Modele propuse, de la kiwi cu...

FOTO. Noua Zeelandă își schimbă steagul. Modele propuse, de la kiwi cu ochi-laser la ferigi din argint

Noua Zeelandă își va schimba steagul anul viitor, iar concursul pentru noul model de steag a atras atenția prin designurile noncomformiste printre care un kiwi cu laser pe post de ochi, un meme cu broscuța Pepe, un bărbat pe bicicletă și un cod de bare. 

Guvernul neo-zeelandez a invitat locuitorii țării să își exprime opțiunea pentru noul steag al țării. Astfel, au fost date publicității 40 de modele de steaguri diferite, dintre care patru vor ajunge pe lista scurtă care îi va scoate pe neo-zeelandezi la vot, notează theguardian.com

Aproape 10.300 de modele au fost înscrie pe site-ul Guvernului pentru a fi luate în considerare de juriul numit de autorități pentru a alege steagul care va reprezenta țara. 

Juriul a ales modele mai clasice care conțin o ferigă de argint, constelația Crucea Sudului și koru, un simbol al Noii Zeelande. 

Feriga de argint pe un fundal negru, realizată de Kyle Lockwood, a fost preferata primului ministru, John Key, înainte de a fi asemănată cu steagul Statului Islamic. Totuși, propunerea de steag se află pe listă. 

Într-o scrisoare deschisă semnată de cei 12 membri ai juriului, aceștia au precizat că selecția s-a bazat pe miile de mesaje primite de la neo-zeelandezi care au explicat ce înseamnă pentru ei Noua Zeelandă. 

”Un nou steag ar trebui să fie neapărat din Noua Zeelandă și să ne arate ca o țară progresistă, o națiune care este conectată la mediul înconjurător și care are un simț al trecutului său și viziune pentru viitor”, se arată în scrisoarea citată. 

Două modele realizate de Pax Zwanikken, un neo-zeelandez, stabilit în Sydney, din cele peste 20 pe care le-a trimis. 

”Peferatele mele erau mult mai simple decât cele pe care le-au selectat, dar nu mă mir că acestea au fost alegerea lor”, a explicat bărbatul. 

Zwanikken a subliniat că a existat o reacție negativă la adresa schimbării steagului, instigată de primul-ministru, parțial din cauza costurilor și a faptului că este un proces îndelungat, care va include vot prin corespondență, în două tururi.

”Cred că există sentimentul puternic că publicul simte că nu este ceea ce a vrut în acest moment, ci, mai degrabă, ceva ce le-a fost impus. Dar, aceste lucruri fiind zise cred că ar trebui să ne îndreptăm energia înspre a ne asigura că banii nu sunt cheltuiți prost și să profităm de oportunitate pentru a crea ceva bun”, a spus Zwanikken. 

Acum, juriul va reduce lista de 40 de modele de steaguri la patru, după care va urma un referendum. 

Un al doilea referendum va avea loc în martie 2016, când neo-zeelandezi vor trebui să aleagă între steagul din prezent sau noul model. 

În prezent, steagul din Noua Zeelandă, adoptat în 1902, este o combinație dintre steagul Marii Britanii și constelația Crucea Sudului, care seamănă cu steagul Australiei. 

Deschideți galeria foto pentru a vedea steagurile selectare de juriul neo-zeelandez. 

 

Cele mai citite

Hamas vrea să elibereze toți soldații israelieni în schimbul tuturor palestinienilor închiși în Israel

Un înalt oficial Hamas a declarat miercuri că mişcarea islamistă palestiniană este gata să elibereze toţi soldaţii israelieni pe care îi deţine în schimbul...

Consulul general al României la Cernăuți a acordat diplome de excelență jurnaliștilor români de război

Consulul general al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, le-a acordat, miercuri, în cadrul unei ceremonii cu prilejul Zilei Naţionale a României, diplome de excelenţă...

Majoritatea britanicilor vor reintegrarea pe piața unică a UE

Majoritatea britanicilor susțin reintegrarea pe piața unică a Uniunii Europene(UE), chiar dacă asta ar însemna restabilirea liberei circulații a lucrătorilor din blocul european, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă