13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialNegocieri salariale tensionate la ArcelorMittal

Negocieri salariale tensionate la ArcelorMittal

Reprezentanţii administraţiei combinatului ArcelorMittal Galaţi şi liderii sindicatelor nu au reuşit să ajungă la o înţelegere în privinţa nivelului salariilor în 2013 şi se ameninţă reciproc cu reducerea bonusurilor sau cu greva. 

Atât reprezentanţii salariaţilor, cât şi liderii sindicali vor o majorare salarială, unii de 5%, alţii de 7%, dar conducerea combinatului spune că nici nu poate fi vorba de o majorare a salariilor în condiţiile situaţiei economice a combinatului, ca urmare a crizei cu care se confruntă pe piaţa oţelului. Oferta administraţiei este de acordare a 3 bonusuri,  două necondiţionate, în cuantum de 2% din valoarea salariului individual anual şi care vor fi acordate de la 1 ianuarie şi 1 iulie. 

Al treilea bonus, în cuantum de 5%, ar putea fi acordat în decembrie, cu condiţia ca Arce­lorMittal să înregistreze în acest an un profit de cel puţin 5 milioane de euro. 

La negocieri, liderii Federaţiei Solidaritatea Metal au cerut ca cel de-al treilea bonus să nu fie condiţionat, să fie de cel puţin 200 de lei şi să fie acordat ca primă de Crăciun. Luni, sindicaliştii au încercat să-l convingă şi pe directorul general, Bruno Ribo de necesitatea acordării unei majorări salariale, dar şi această tentativă s-a soldat cu un eşec. 

Mai mult de atât, pentru că şansele de a se ajunge la convenirea unei majorări salariale sunt nule, administraţia combinatului le-a dat termen liderilor sindicali şi reprezentanţilor salariaţilor ca până pe 31 ianuarie să accepte oferta de acordare a celor 3 bonusuri, în caz contrar pierzând bonusul acordat începând cu 1 ianuarie. Ultimatumul administraţiei i-a nemulţumit pe sindicaliştii. 

Liderii sindicatului Siderurgistul au hotărât să-şi consulte membrii dacă să accepte sau nu propunerea administraţiei, respectiv să semneze dacă acceptă varianta celor 3 bonusuri sau vor să se treacă la acţiuni de protest. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă