UPDATE: Ministrul Educaลฃiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, cu privire la acuzaลฃiile de plagiat care i-ai fst aduse de cฤtre revista Nature, cฤ nu permite nimฤnui sฤ o „murdฤreascฤ”. Ministrul a explicat cฤ autoarea articolului nu a publicat rฤspunsul pe care aceasta l-a trimis.
Citeลte mai multe despre cum se apฤrฤ Ecaterina Andronescu Andronescu, despre acuzaลฃiile de PLAGIAT: Nu permit sฤ fiu murdฤritฤ de nimeni!
_ _ _ _
Publicaลฃia Nature – cea care a adus primele dovezi privind plagiatul premierului Ponta – o acuzฤ acum pe Ecaterina Andronescu de faptul cฤ ar fi girat un proiect de cercetare inspirat din alte lucrฤri pentru a obลฃine o finanลฃare de aproape jumฤtate de milion de euro.
Plagiatul în care a fost implicat ministrul Educaลฃiei a ieลit la ivealฤ dupฤ ce a fost înaintatฤ o cerere de finanลฃare pentru un proiect numit OWHAN, în domeniul reลฃelelor optice wireless. Valoarea proiectului de cercetare: 465 mii de euro. Cererea a fost trimisฤ în numele unei echipe de opt cercetฤtori de la trei universitฤลฃi. Printre aceste universitฤลฃi s-a regฤsit Universitatea Politenicฤ Bucureลti, al cฤrei rector era, la acea datฤ, Ecaterina Andronescu.
„Un caz strigฤtor la cer”
Din aceastฤ poziลฃie, ea a semnat cererea de finanลฃare. Prin acest gest, Andronescu angaja Universitatea Politehnicฤ în viitorul proiect ลi garanta cฤ acesta este unul important din punct de vedere ลtiinลฃific. Doar cฤ, surprizฤ, cererea de finanลฃare era copiatฤ integral din cinci surse. Poate cฤ nu se ajungea la aceastฤ descoperire dacฤ acest tip de finanลฃare nu ar fi trebuit aprobat ลi de o echipฤ de experลฃi internaลฃionali. Ian Wassel, de la Universitatea Cambridge, unul dintre cei patru experลฃi strฤini care au fost rugaลฃi de portalul integru.org sฤ examineze cerererea de aplicaลฃie, a precizat cฤ „este unul dintre cele strigฤtoare la cer cazuri de plagiat pe care le-a vฤzut.” Finanลฃarea nu a fost aprobatฤ dupฤ ce a primit un aviz negativ din partea evaluatorilor.
Alฤturi de acest caz, la începutul anului, au mai fost descoperite alte 13 cereri de finanลฃare în valoare de mai multe milioane de euro suspecte cฤ ar fi fost niลte plagiaturi. De altfel, în patru cazuri, Consiliul Naลฃional de Eticฤ a dat un verdict de plagiat, dar Departamentul juridic al Ministerului Educaลฃiei a întârziat sฤ se pronunลฃe. Astfel, ilegalitฤลฃile descoperite nu au putut fi confirmate ลi juridic.
„Nu sunt responsabilฤ”
Consiliul nu s-a mai pronunลฃat asupra celorlalte cereri deoarece a fost dizolvat la puลฃinฤ vreme dupฤ ce a venit la putere guvernul condus de Victor Ponta. Cercetฤtorii, spune Nature, cred cฤ prin venirea la ลefia educaลฃiei a Ecaterinei Andronescu s-a urmฤrit sฤ se „slฤbeascฤ sistemele de protecลฃie împotriva plagiatului ลi a altor abateri etice cum ar fi situaลฃiile de conflict de interese. O propunere publicatฤ pe site-ul Ministerului Educaลฃiei ลi Cercetฤrii pe 19 septembrie cerea eliminarea necesitฤลฃii unei supravegheri internaลฃionale a cererilor de granturi de cercetare”. Ecaterina Andronescu, care în iunie a devenit ministrul educaลฃiei, a refuzat sฤ rฤspundฤ direct întrebฤrilor puse de Nature în legฤturฤ cu încetarea investigaลฃiilor în cazurile de plagiat. In schimb, Andronescu a spus revistei cฤ ea „nu poartฤ nici o rฤspundere personalฤ pentru întarzierea investigaลฃiilor, dar este îngrijoratฤ în legaturฤ cu asemenea cazuri”.
Cine este Nature?
Nature este o revistฤ ลtiinลฃificฤ prestigioasฤ cu sediul în Marea Britanie, fondat în 1869. Sฤptฤmânalul Nature are acum redacลฃii în toatฤ lumea. În 2010, a fost numit cel mai citat jurnal ลtiinลฃific interdisciplinar din lume Pentru cercetฤtori ลi mediul academic (publicul-ลฃintฤ al revistei), a fi publicat în Nature este o chestiune de prestigiu, de recunoaลtere a muncii lor.