9.3 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialNATURE: Ecaterina Andronescu implicată într-un scandal de PLAGIAT - miza 500.000 de...

NATURE: Ecaterina Andronescu implicată într-un scandal de PLAGIAT – miza 500.000 de euro. Alte 13 anchete în cazuri de PLAGIAT blocate de GUVERNUL PONTA.

UPDATE: Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, cu privire la acuzaţiile de plagiat care i-ai fst aduse de către revista Nature, că nu permite nimănui să o “murdărească”. Ministrul a explicat că autoarea articolului nu a publicat răspunsul pe care aceasta l-a trimis.

Citeşte mai multe despre cum se apără Ecaterina Andronescu Andronescu, despre acuzaţiile de PLAGIAT: Nu permit să fiu murdărită de nimeni!

_ _ _ _

Publicaţia Nature – cea care a adus primele dovezi privind plagiatul premierului Ponta – o acuză acum pe Ecaterina Andronescu de faptul că ar fi girat un proiect de cercetare inspirat din alte lucrări pentru a obţine o finanţare de aproape jumătate de milion de euro.

Plagiatul în care a fost implicat ministrul Educaţiei a ieşit la iveală după ce a fost înaintată o cerere de finanţare pentru un proiect numit OWHAN, în domeniul reţelelor optice wireless. Valoarea proiectului de cercetare: 465 mii de euro. Cererea a fost trimisă în numele unei echipe de opt cercetători de la trei universităţi. Printre aceste universităţi s-a regăsit Universitatea Politenică Bucureşti, al cărei rector era, la acea dată, Ecaterina Andronescu.

“Un caz strigător la cer”

Din această poziţie, ea a semnat cererea de finanţare. Prin acest gest, Andronescu angaja Universitatea Politehnică în viitorul proiect şi garanta că acesta este unul important din punct de vedere ştiinţific. Doar că, surpriză, cererea de finanţare era copiată integral din cinci surse. Poate că nu se ajungea la această descoperire dacă acest tip de finanţare nu ar fi trebuit aprobat şi de o echipă de experţi internaţionali. Ian Wassel, de la Universitatea Cambridge, unul dintre cei patru experţi străini care au fost rugaţi de portalul integru.org să examineze cerererea de aplicaţie, a precizat că “este unul dintre cele strigătoare la cer cazuri de plagiat pe care le-a văzut.” Finanţarea nu a fost aprobată după ce a primit un aviz negativ din partea evaluatorilor.

Alături de acest caz, la începutul anului, au mai fost descoperite alte 13 cereri de finanţare în valoare de mai multe milioane de euro suspecte că ar fi fost nişte plagiaturi. De altfel, în patru cazuri, Consiliul Naţional de Etică a dat un verdict de plagiat, dar Departamentul juridic al Ministerului Educaţiei a întârziat să se pronunţe. Astfel, ilegalităţile descoperite nu au putut fi confirmate şi juridic.

“Nu sunt responsabilă”

Consiliul nu s-a mai pronunţat asupra celorlalte cereri deoarece a fost dizolvat la puţină vreme după ce a venit la putere guvernul condus de Victor Ponta. Cercetătorii, spune Nature, cred că prin venirea la şefia educaţiei a Ecaterinei Andronescu s-a urmărit să se “slăbească sistemele de protecţie împotriva plagiatului şi a altor abateri etice cum ar fi situaţiile de conflict de interese. O propunere publicată pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării pe 19 septembrie cerea eliminarea necesităţii unei supravegheri internaţionale a cererilor de granturi de cercetare”. Ecaterina Andronescu, care în iunie a devenit ministrul educaţiei, a refuzat să răspundă direct întrebărilor puse de Nature în legătură cu încetarea investigaţiilor în cazurile de plagiat. In schimb, Andronescu a spus revistei că ea “nu poartă nici o răspundere personală pentru întarzierea investigaţiilor, dar este îngrijorată în legatură cu asemenea cazuri”.

Cine este Nature?

Nature este o revistă ştiinţifică prestigioasă cu sediul în Marea Britanie, fondat în 1869. Săptămânalul Nature are acum redacţii în toată lumea. În 2010, a fost numit cel mai citat jurnal ştiinţific interdisciplinar din lume Pentru cercetători şi mediul academic (publicul-ţintă al revistei), a fi publicat în Nature este o chestiune de prestigiu, de recunoaştere a muncii lor.

Cele mai citite

Atac la Paris, lângă Turnul Eiffel. Un francez a ucis un turist german. Alte două persoane sunt rănite

Un tânăr francez, cunoscut ca având simpatii islamiste, dar și, aparent, cu tulburări psihice, a atacat mai mulți trecători în centrul Parisului, în apropiere...

Recomandări ANPC de Moş Nicolae, legate de jucării și dulciuri

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă părinţilor, în contextul sărbătorii de Moş Nicolae, să achiziţioneze dulciuri numai din...

Cod portocaliu și cod galben de viituri în Transilvania, de duminică până luni

În Transilvania au intrat în vigoare un cod portocaliu și un cod galben de viituri, valabile de duminică, 3 decembrie, până luni, 4 decembrie...
Ultima oră
Pe aceeași temă