12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialNăscut, crescut și evadat din cel mai de temut lagăr din Coreea...

Născut, crescut și evadat din cel mai de temut lagăr din Coreea de Nord

Shin Dong-hyuk, singurul nord-coreean care s-a născut, a crescut și a evadat din cel mai de temut lagăr din Coreea de Nord, a povestit, joi, la un colegiu din Buzău, despre ororile trăite în cei 24 de ani petrecuți în lagăr. Tânărul, aflat pentru prima dată în România, a spus că a evadat măcinat de foame, din dorința de a ”avea burta plină", notează Mediafax.

Dizidentul politic nord-coreean s-a întâlnit la Buzău cu elevi ai Colegiului "Hasdeu", fiind însoțit de Greg Scărlătoiu, cel care coordonează unica instituție din SUA care monitorizează situația drepturilor omului în Coreea de Nord – Committee for Human Rights in North Korea (HRNK).

La întâlnirea care a făcut parte dintr-un proiect iniţiat de elevii Colegiului "Haşdeu" având ca subiect democrația și drepturile omului, nord-coreeanul a vorbit deschis despre ororile trăite în cei 24 de ani dincolo de gardul ghimpat, dar și despre motivul şi modul în care a reușit să evadeze de acolo.

Asista la execuții publice

Shin Dong-hyuk s-a născut și a trăit timp de 24 de ani în Lagărul 14, alături de familia sa. Tânărul nord-coreean le-a povestit elevilor buzoieni că tot universul său era acest lagăr: aici era bătut, umilit, asista la execuții publice, însă nu se gândea că lumea, dincolo de gardul ghimpat, putea fi altfel. Tânărul a explicat că nu a învățat carte și nu-l interesa nimic, singurul sentiment care-l măcina fiind foamea. Tânărul a dezvăluit că, de altfel, acesta a fost motivul care l-a determinat să evadeze. Își dorea mai mult ca orice ”să aibă burta plină”, iar după ce un prizonier care cunoștea lumea de dincolo de lagăr i-a spus că în spatele gardului electrificat va găsi un pui fiert a luat decizia de a încerca să fugă.

"Multă lume spune că am fost extrem de curajos, dar nu este adevărat. N-am fost un curajos, am trăit în lagăr, am fost slab, pricăjit, n-am putut munci cum trebuie. Mă băteau tot timpul. Când am fugit nu eram curajos, nu eram puternic, ci dimpotrivă. Oamenii inteligenți care se gândesc ce fac în timp ce sunt închiși în lagăr nu ar încerca să fugă, să evadeze, nu este acțiunea unui om inteligent. Probabilitatea de a-ți pierde viața este aproape de sută la sută"", a povestit nord-coreeanul.

Tânărul spune că circumstanțele l-au ajutat şi că a avut şi noroc să scape.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă