4.5 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăSpecialBucureștiul, sub nămeți. Circulația tramvaielor, blocată pe mai multe linii. Reporter RL:...

Bucureștiul, sub nămeți. Circulația tramvaielor, blocată pe mai multe linii. Reporter RL: Mai multe străzi din Capitală nu au fost deszăpezite. Gabriela Firea: Am nemulțumiri cu privire la modul în care s-a intervenit în Sectorul 5 | FOTO + VIDEO

Bucureștiul și 26 de județe din țară sunt, începând de joi seara, sub cod galben și portocaliu de ninsori. Reporterul RL aflat în oraș a constatat că, în Sectorul 6, pe străduțe laterale și Bulevardul Maniu nu sunt utilaje de deszăpezire. Astfel, circulația de desfășoară cu dificultate.


UPDATE 18,30: Aproape 400 de cazuri de urgenţă de cod roşu şi galben au fost semnalate în cursul zilei de vineri, până la ora 16.45, la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), a anunțat dr. Alis Grasu, managerul SABIF.

Cele mai multe probleme semnalate au fost entorse, fracturi, traumatisme produse prin cădere şi degerături.


UPDATE 11.50:  Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat, vineri, că nu sunt situaţii critice din cauza viscolului, iar pentru a uşura intervenţiile, 622 de persoane care fac dializă şi 126 de gravide din judeţele aflate sub avertizare au fost internate preventiv.

„Preventiv, după dispoziţile care s-au dat joi, 622 de dializaţi şi 126 de gravide au fost evacuaţi preventiv de autorităţile sanitare şi de prefecturi, împreună cu serviciile de urgenţă”, a spus Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

În ce priveşte intervenţiile în judeţele afectate de viscol, secretarul de stat a spus că, pe drumurile care au fost închise sunt poliţiştii de la rutieră care nu permite intrarea, iar în toate judeţe avertizate, echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă intervin, împreună cu serviciile de ambulanţă şi cu CNADNR, în unele zone fiind solicitat şi sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.

Legat de maşinile care au rămas blocate pe drumurile din mai multe judeţe, Raed Arafat a spus că unele situaţii sunt rezolvate, altele sunt în curs de rezolvare. „Am avut un microbuz cu cetăţeni austrieci, o maşină cu cetăţeni moldoveni, ambele situaţii fiind rezolvate. Alte situaţii sunt în curs de rezolvare”, a precizat Raed Arafat.

700 de solicitări la Ambulanță, în București

Aproximativ 700 de solicitări s-au înregistrat în noaptea de joi spre vineri la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, toate fiind rezolvate, a declarat pentru managerul SABIF, Alis Grasu, pentru Agerpres.

Ea a precizat că, în prezent, nu sunt cazuri în așteptare, deși se circulă greu pe străzile laterale. „Nu ne-au rămas mașini blocate în zăpadă nici în Ilfov și nici în București. Am reușit și am trecut cu bine noaptea. În cursul nopții s-au înregistrat în jur de 700 de solicitări. La momentul acesta nu sunt cazuri în așteptare. Se circulă greu pe străzile laterale. Pe străzile mici sunt mașini parcate ca de obicei pe ambele sensuri de mers. Puțin probabil că vor avea cum să le ridice că majoritatea vor pleca fără mașini de acasă. Cert este că, deocamdată, zăpada este afânată, astfel că încă se mai poate circula. Să vedem însă în momentul în care temperaturile vor fi foarte coborâte și va îngheța această zăpadă probabil că se vor face șleauri”, a spus medicul.

Potrivit lui Alis Grasu, 60 de persoane fără adăpost au fost transportate la spitale sau la adăposturi. Cele care aveau probleme medicale acute au fost duse la spitalele de urgență, iar cele cu probleme medicale cronice la spitalele aparținând Primăriei Capitalei. Persoanele fără adăpost care nu aveau probleme medicale au ajuns la adăposturile Primăriei Generale și ale primăriilor de sector.

11.12: Circulaţia a fost blocată pe mai multe linii de tramvai din Capitală, din cauza unor defecţiuni, câţiva copaci au fost doborâţi de viscol şi au căzut pe maşini sau pe drum, iar vântul puternic a desprins acoperişuri de pe case şi blocuri, potrivit News.ro.

Aproximativ zece tramvaie au rămas blocate pe linie, în zona Dristor, pe sensul spre staţia Policolor, din cauza unei defecţiuni la un tramvai, echipele de intervenţie încercând tractarea acestuia cu o maşină. Pe Bulevardul 1 Decembrie a fost blocată circulaţia tramvaielor 14, pâna la capătul de linie Faur, din cauza unui tramvai defect.

Şi tramvaiele liniei 27 au fost blocate pe Bulevardul Camil Ressu, zona Piaţa Râmnicu Sărat, pe sensul spre staţia Complex RATB Titan, tot din cauza unui tramvai defect.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, trei copaci au fost doborâţi de viscol, dintre care unul a căzut pe o maşină parcată pe Şoseaua Colentina nr. 62, iar un altul a căzut pe drum, pe Calea Moşilor. De asemenea, din cauza viscolului au fost desprinse elemente de acoperiş de pe o locuinţă, care au căzut pe o altă locuinţă, pe strada Sarafineşti nr. 11, iar o bucată de tablă a fost desprinsă de pe un bloc, pe strada Filibiu 2. 

11.00: Jurnaliștii „România Liberă” precizează că, pe bulevardele și străzile mari nu au fost întâmpinate probleme în trafic, însă străduțele adiacente nu au fost deszăpezite.

 

10.35: Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, vineri dimineața, că a dispus personalului de deszăpezire să circule continuu, astfel încât să nu se blocheze orașul.

Ea a mai precizat că au fost primite aproximativ 80 de apeluri, prin care cetățenii semnalau că nu s-a făcut deszăpezirea nu s-a făcut pe unele străzi adiacente.

„În unele sectoare, deszăpezirea s-a făcut mai bine. Am anumite nemulțumiri în ceea ce privește deszăpezirea în Sectorul 5 (…). Ei au acționat, chiar dacă nu s-a văzut atât de bine. Am avut cele mai multe sesizări din partea unor cetățeni care locuiesc în Sectorul 5”, a declarat Gabriela Firea, care a precizat că anul acesta, s-a circulat mai bine ca anii trecuți.

„Mă interesează să fie cetățenii mulțumiți. Am insistat în special pe străzile adiacente, laterale, chiar dacă există grade diferite de intervenție de la un sector la altul”, a mai spus ea.

Totodată, primarul a afirmat că a avut o nemulțumire în ceea ce privește trotuarele și stațiile de metrou. „Am dispus trimiterea corpului de control al Primarului General în misiune ad-hoc. Am dispus chemarea de angajați de acasă și scoaterea în trafic a mai multe mașini”, a continuat ea.


UPDATE 08.56: ISU precizează că, recent au fost încheiate două intervenții. Un copac a căzut peste o mașină, pe Șoseaua Colentina 62. Un alt copac a căzut peste o mașină, pe Calea Moșilor.


Sectorul 1, zona Ion Mihalache.

 
 

Reporterul RL Mălin Bot transmite că, în Piața Victoriei, în parcarea din fața Guvernului, erau aproximativ 20 de utilaje de deszăpezire cu lamă și material derapant.

În jurul orei 08.30, acestea au plecat pe traseu, după ce au fost filmate de jurnalistul România Liberă.

„Când am ajuns la fața locului, un cetățean, aparent șeful șoferilor de pe mașinile de deszăpezire striga la unul dintre șoferi. Ulterior, când a fost întrebat de ce stau utilajele,  a dat un răspuns nepoliticos”, a precizat jurnalistul Mălin Bot.

Între ora 07.00 și 08.30, între zona Chiajna și zona Piața Victoriei, via. Bd. Maniu – Pasajul Basarab, reporterul RL a întâlnit un singur utilaj de deszpezire, pe Bd. Basarab, care funcționa cu lama ridicată. În Piața Banu Manta, când reporterul a coborât din mașină și s-a apropiat să filmeze utilajul, șoferul acestuia a lăsat lama jos.

Pe parcursul nopții, la sediul ISU B-IF a fost asigurată funcționarea Centrelor de Coordonare şi Conducere a Intervenției aferente Municipiului Bucureşti şi județului Ilfov.

Până la ora 06.00, în Bucureşti nu au avut loc evenimente asociate codului meteorologic portocaliu. În județul Ilfov sunt afectate 10 posturi de transformare a energiei electrice, în localitatea Petrăchioaia.

Astfel, ISU recomandă cetățenilor să urmărească avertizările meteorologice şi să respecte măsurile dispuse de autorități.

Brigada Rutieră a Capitalei a precizat, vineri dimineață, că pe toate arterele rutiere din București se circulă în condiții de iarnă, nu sunt intersecții blocate și nu au fost raportate probleme în ceea ce privește circulația vehiculelor.

Polițiștii rutieră precizează că în condițiile avertizarilor meteorologice, în Bucuresti ninge abundent și s-a depus strat consistent de zăpada pe carosabil.

DSU, sfaturi utile pentru cetățeni

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a transmis cetățenilor o serie de sfaturi utile pentru a face față viscolului, după ce Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, un cod portocaliu de ninsori și viscol, care vizează 11 județe și municipiul București.

„Cîteva sfaturi utile pentru a face față viscolului:

• Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
• Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.
• Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.
• Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.
• Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.
• Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
• Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere”, scrie DSU, pe Facebook.


Citește și: Vremea rea se întoarce în România. 26 de județe, vizate de cod galben și portocaliu de ninsoare. Este poibil să intre în vigoare un cod ROȘU de ninsori. Lista trenurilor anulate de CFR


 

Totodată, DSU a publicat o serie de recomandări pentru șoferii pe care viscolul îl prinde în mașină.

„Dacă un viscol vă surprinde în mașină, luați următoarele măsuri: 

• Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam.
• Rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze.
• Nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi.
• Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită! O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă.
• Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior.
• Când motorul funcţionează deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon.
• Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.
• Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
• Nu adormiţi. O persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
• Beţi lichide pentru evitarea deshidratării.
• Aveţi grijă să nu consumaţi bateria autoturismului. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.
• Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe.
• Dacă vă aflaţi într-o zonă deschisă, şi aveţi posibilitatea, scrieţi mare pe zăpadă „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea dumneavoastră.
• Dacă viscolul a încetat şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos”, precizează DSU.

Recomandările Brigăzii Rutiere pentru șoferi

Polițiștii Brigăzii Rutiere recomandă șoferilor să circule cu prudență, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo rutiere, să păstreze o distanță regulamentară față de vehiculul din față și să echipeze autovehiculul corespunzător. Totodată, polițiștii solicită conducătorilor auto să facă deplasări doar dacă este strict necesar și nu există alt mijloc de transport în zona unde trebuie să se deplaseze.

„În condițiile avertizărilor meteorologice, Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, emise de ANM, se așteaptă ca, începând de astăzi și pe parcursul zilei de mâine, în București, să ningă abundent și să se depună strat consistent de zăpadă pe carosabil. (…) Polițiștii vor aplica sancțiuni în cazul în care autovehiculele aflate în circulație, în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, nu vor fi echipate cu anvelope de iarnă”, se arată într-un comunicat al Brigăzii Rutiere.

Totodată, polițiștii recomandă conducătorilor de vehicule să nu oprească sau să staționeze în locuri nepermise, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe trecerile de pietoni sau la colțurile intersecțiilor, pentru a nu obtura vizibilitatea altor conducători auto. De asemenea, oamenii legii solicită pietonilor să circule doar pe trotuare, să traverseze doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Peste 1,1 milioane de persoane au votat la secţiile din ţară, la trei ore de la deschiderea urnelor

Prezenţa la nivel naţional, la ora 10.00, a fost de 6,84%, mai mare decât în urmă cu 4 ani În ţară, au votat peste 1.110..000...

Polițiștii au înregistrat 19 sesizări de posibile incidente electorale

Una dintre sesizări a fost trimisă spre soluţionare Biroului Electoral Central Poliţiştii au primit, duminică, 19 sesizări de posibile incidente electorale, dintre care opt nu...

Ilie Bolojan: Am votat pentru valorile noastre, pentru familie, pentru comunitate şi pentru ţară

Preşedintele interimar al PNL a declarat că a votat cu gândul la România modernă şi europeană Ilie Bolojan a votat la secţia de votare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă