12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMoscova sfidează acordurile cu un sistem interzis

Moscova sfidează acordurile cu un sistem interzis

Responsabilii americani cred că Rusia a început să efectueze teste de rachete în zbor din 2008. Aceste teste sunt interzise prin Tratatul de interzicere a rachetelor cu rază medie de acţiune, semnat în 1987 de preşedintele american, Ronald Reagan şi de liderul rus de la acea vreme, Mihail Gorbaciov, şi care multă vreme a fost considerat ca unul din acordurile de bază care a pus capăt Războiului Rece.

Potrivit New York Times, începând din mai, Rose Gottemoeller, înalt funcţionar pentru supravegherea armamentelor din cadrul Departamentului de Stat, a ridicat de mai multe ori problema testelor de rachete în cadrul discuţiilor cu responsabili ruşi, care au răspuns că au studiat problema şi consideră afacerea închisă. Dar, responsabilii Administraţiei Obama nu sunt încă pregătiţi să declare oficial testele de rachete, care încă nu au fost amplasate, ca o violare a Tratatului din 1987.

Citeşte şi: Moscova amână creditul promis Ucrainei până la formarea noului Guvern

Cu preşedintele Obama promiţând reduceri mai importante a armelor nucleare, Departamentul de Stat a încercat să găsească un mijloc de rezolvare a problemei, de prezervare a Tratatului şi menţinerea porţii deschisă viitoarelor acorduri de control a armamentelor. „SUA nu ezită niciodată să pună problema conformităţii tratatului cu Rusia şi această problemă nu face excepţie” a declarat Jan Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că „există în curs un proces de examinare şi nu dorim să speculăm sau să prejudiciem rezultatul”. În Congres, unii aleşi, care au fost informaţi despre aceste teste de peste un an, au făcut presiuni asupra Casei Albe pentru un răspuns mai ferm.O dispută politică privind aceste teste ar putea provoca o nouă iritare majoră în relaţiile deja dificile dintre SUA şi Rusia, în ultimele luni aceste relaţii fiind tensionate de divergenţe asupra modului de a pune capăt războiului din Siria, a azilului temporar acordat lui Edward Snowden, fost angajat al Agenţiei naţionale de securitate, NSA şi mai recent, criza din Ucraina.

RS-26

Tratatul de interzicere a testărilor, producerii şi deţinerii de rachete cu rază medie de acţiune a fost multă vreme considerat o etapă importantă spre oprirea cursei înarmărilor americană şi rusă. Dar, după ce preşedintele Vladimir Putin a preluat puterea şi armata rusă, a început să reevalueze strategia şi Kremlinul a dezvoltat dubii pe subiectul acordului. În cursul Administraţiei preşedintelui George W Bush, Serghei Ivanov, ministrul rus al Apărării, a propus ca cele două părţi să renunţe la Tratat, motivând că deşi Războiul Rece era terminat, Rusia continuă să facă faţă ameninţărilor ţărilor de la periferia sa, între care China şi potenţial Pakistan. Administraţia Bush a fost reticentă să pună capăt unui tratat considerat de ţările NATO ca piatră unghiulară de control a armamentelor şi a cărui abrogare ar fi permis ruşilor să crească forţa rachetelor vizând aliaţii SUA în Asia.

De când la putere se află Barack Obama, ruşii au insistat asupra faptului că doresc să menţină acordul, dar analiştii americani arată că Rusia a demonstrat un efort de întărire a capacităţilor sale nucleare pentru a compensa slăbiciunea forţelor non-nucleare clasice. Au fost necesari ani pentru ca serviciile secrete americane să poată obţine informaţii asupra noului sistem de rachete al Rusiei, dar la finele lui 2011 funcţionarii au declarat că era clar că exista o problemă de conformitate.

Au fost zvonuri repetate în cursul ultimului an că Rusia ar fi violat unele dispoziţii ale Tratatului din 1987, dar natura acestei violări nu a fost comunicată, noua rachetă cu două etaje numindu-se RS-26. Ruşii au testat în zbor rachete cu rază medie de acţiune, potrivit evaluărilor serviciilor secrete şi a opiniei dominante a responsabililor occidentali. Dar, pentru că ruşii au efectuat teste cu RS-26 cu rază intercontinentală, calificând tehnic sistemul ca având rază lungă de acţiune şi care poate fi încadrat în tratatul New Start, negociat de Administraţia Obama, totul este considerat de occidentali ca o ocolire dar nu o violare a Tratatului din 1987.

Legiuitorii republicani cer Administraţiei să fie mai agresivă „pentru remedierea acestor acţiuni ruse”. Recent, 17 senatori republicani au propus o lege care ar cere Casei Albe să raporteze Congresului despre ceea ce serviciile secrete ale SUA împărtăşesc aliaţilor din NATO asupra violărilor presupuse ale Tratatului din 1987. La 17 ianuarie, Gottemoeller a examinat testele cu rachete la NATO, într-o reuniune cu uşile închise.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă