13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMoscheea Carol I, un secol de existenţă

Moscheea Carol I, un secol de existenţă

Preşedintele Parlamentului din Turcia şi cinci deputaţi sunt aşteptaţi, mâine, în Constanţa, la aniversarea lăcaşului de cult, în ciuda evenimentelor sângeroase din Istanbul şi restul tării.

Muftiatul Cultului Musul­man din Ro­mânia organizează mâine, 6 iunie, o serie de festivităţi prilejuite de împlinirea unui secol de la oficierea primului serviciu religios la Moscheea Carol I din Constanţa. Monument arhitectural unic în România, Moscheea Carol I a fost inaugurată la 31 mai 1913 în prezenţa Regelui Carol I şi a reginei Elisabeta, familie regală care a dăruit edificiul musulmanilor de la malul Mării Negre pentru a le răsplăti loialitatea faţă de statul român. Moscheea Carol I a fost construită pe locul altui edificiu religios musulman construit sub stăpânirea turcească, numit geamia Mahmudie. Este prima construcţie din beton armat construită în România după planurile inginerului Gogu Constantinescu şi sub îndrumarea arhitectului Victor Ştefănescu, unul dintre arhitecţii Expoziţiei Naţionale din 1906 din Franţa.

Stilul folosit de artizani îmbină elementele egiptene cu cele bizantine, dar şi cu ornamente româneşti care dau unicitate impunătorului edificiu. La împlinirea unui secol de la inaugurarea lăcaşului de cult islamic, liderul spiritual al musulmanilor din România, muftiul Murat Iusuf, marchează evenimentul confirmând încă o dată faptul că în ţara noastră domneşte de secole un climat de toleranţă şi armonie inter-religioasă, lipsit de conflicte, un mozaic multicultural care merită să fie numit model interetnic dobrogean şi să fie promovat în afara graniţelor noastre. Acesta este şi motivul pentru care centenarul Moscheei Carol I este celebrat în prezenţa oficialităţilor locale, a demnitarilor statului român şi a celui turc, precum şi a reprezentanţilor misiunilor diplomatice acreditaţi în România şi a liderilor musulmani din ţările balcanice, din Europa Centrală şi de Est, Federaţia Rusă şi alte state.

Componenta de valoare istorică a evenimentului este întregită de lucrările prezentate de istorici şi de personalităţi ale vieţii sociale şi culturale româneşti în cadrul simpozionului: ”Islamul din România – punte de legătură între Balcani şi lumea euroatlantică – convieţuire inter-religioasă în spiritul valorilor sacre ale celor trei religii monoteiste”, care se va desfăşura după ceremonia oficială. Celebrarea unui secol de existenţă a Moscheei Carol I cons­tituie un eveniment istoric dar şi cultural, intern şi internaţional, un nou exerciţiu de toleranţă şi deschidere către relaţiile inter-umane.

Covor sultanului

Moscheea din Constanţa adă­postetşte mai multe comori. Una dintre ele este un covor oriental care cântăreşte aproape 500 de kilograme. A fost lucrat de mână în centrul de artizanat Hereke din Turcia şi a fost pro­prie­tatea sultanului Abdul Hamid. A ajuns în România pentru prima dată în Ada Kaleh, celebra insulă scufundată din Dunăre, iar în moschee se află din 1965.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă