10.3 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSpecialMorţii vor fi îngropaţi lângă Real

Morţii vor fi îngropaţi lângă Real

Între municipiul de reşedinţă al Maramureşului, Baia Mare, şi satul Săsar (comuna Recea), chiar în spatele hypermarketul Real şi lângă o staţie de epurare a apei, viitoarea biserică „Duminica Mironosiţelor” a primit aprobare pentru a-şi face un cimitir. Locurile de veci au primit deja acceptul comisiei municipale de circulaţie. Motivaţia hotărârii a fost aceea că, din cauza faptului că este tranzitată de o conductă de gaz şi reţele de curent de înaltă tensiune, pe respectiva suprafaţă de teren nu pot fi ridicate edificii, aşa că menirea de cimitir este una din puţinele destinaţii legale pe care le poate primi. În plus, conform autorităţilor locale, „Baia Mare se confruntă, de câţiva ani, cu o acută criză a locurilor de veci”.

Drum expres “deasupra” cimitirului

În cazul în care un important proiect de infrastructură, despre care autorităţile vorbesc din ce în ce mai des în ultimii ani, va fi pus în practică, Drumul Expres Baia Mare – Satu Mare – Vaja (Ungaria), în lungime de 135 de kilometri, acesta va trece exact pe deasupra cimitirului, conform schiţelor aprobate. Iniţial, la jumătatea lunii noiembrie, proiectul a fost respins tocmai din această cauză, însă ulterior autorităţile au revenit asupra deciziei.

Biserica „Duminica mironosiţelor”, care va administra cimitirul, a fost deja cuprinsă în Planul Urbanistic Zonal. Noul cimitir este situat pe un teren al comunei Recea, dar aflat în administrarea Băii Mari, între două linii de cale ferată.

În municipiul Baia Mare, în ultimii ani, Consiliul Local a mai dat „undă verde” pentru amenajarea unui cimitir, lângă unitatea de jandarmi, situată la periferia oraşului, la limita cu Satu Nou de Jos, care este în curs de amenajare.

 

Cele mai citite
00:00:58

Papa Francisc trimite un mesaj summitului ONU privind schimbările climatice

Papa Francisc a cerut sâmbătă (2 decembrie) summitului ONU privind schimbările climatice să depună eforturi pentru un progres menit a opri încălzirea globală, care...

MAE, atenționare de călătorie în Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în landul german Bavaria că, din cauza ninsorilor abundente...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă