12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialMorti îngropaţi printre culturile de varză, la Rădăuţi

Morti îngropaţi printre culturile de varză, la Rădăuţi

În oraşul Rădăuţi, trenul trece prin mijlocul cimitirului, fiind al doilea oraş din Europa, după un canton din Elveţia, unde glasul roţilor de tren răsună printre locurile de veci. Mai mult, după extinderea cimitirului cu două parcele, printre morminte se găseşte şi o suprafaţă pe care proprietarul a cultivat varză.

Cimitirul din municipiul Rădăuţi a fost celebru în ţară şi în Europa pentru simplul faptul că este tăiat în două de calea ferată. El însă are toate şansele să fie celebru şi pentru extinderea lui printre culturile agricole. Localnici trecuţi în lumea celor drepţi sunt îngropaţi alături de parcelele cultivate cu varză. Muncitorii care se ocupă cu lucrările de îngrijire a cimitirului susţin că cimitirul a fost extins pe două bucăţi de teren ale Primăriei însă între cele două suprafeţe, parcele aparţinând unor persoanelor particulare. Trebuie amintit că în 2010, Consiliul Local Rădăuţi aprobat în şedinţa ordinară din luna august extinderea cimitirului. În acest sens a fost cumpărată prin achiziţie directă şi fără nici o formalitate o suprafaţă de 70 ari situată în apropierea perimetrului cimitirului. Începând din vara acestui an, pe cele două parcele s-a trecut la îngroparea mai multor persoane chiar dacă terenul nu este împrejmuit şi nu au fost obţinute avizele necesare de la instituţiile abilitate inclusiv, obţinerea autorizaţiei de mediu de la Direcţia de Sănătate Publică. Localnicii sunt surprinşi de decizia autorităţilor locale şi evită să facă comentarii. Mai mult, faptul că trenul trece de patru ori pe zi prin mijlocul cimitirului este deja ceva obişnuit şi nu mai miră pe nimeni.

Cimitirul unde se odihnesc laolaltă ostaşii români, ruşi şi nemţi

În oraşul Rădăuţi, trenul trece prin mijlocul cimitirului, situaţie similară întâlnindu-se doar într-un un canton din Elveţia, s-a tăiat drum de tren prin cimitirul local în jurul anului 1869. Linia ferată Dorneşti-Rădăuţi-Brodina a fost deschisă în anul 1887, cînd oraşul era dezvoltat doar în partea de nord, undeva la periferia oraşului actual. Aşa se face că trenurile personale care fac legătura între Dorneşti şi Putna trec şi azi fluierând prin cimitirul orăşenesc. Astăzi, la Rădăuţi, trenurile personal care vin dinspre Dorneşti via Putna străbat de-a curmezişul oraşul de 4 ori pe zi.În cimitirul municipal Rădăuţi au fost înmormântaţi ostaşi români, ruşi şi nemţi căzuţi în cele două războaie mondiale. La mică distanţă de locul unde au fost înhumaţi soldaţii nemţi se află mormântul celui mai faimos dintre aviatorii români: în noiembrie 1918, locotenetul aviator Vasile Niculescu, supranumit “aviatorul Unirii”. Despre el se spune că a executat, cu un aparat Farman-40, un raid peste Carpaţi până la Blaj, în Transilvania, pentru a duce un important mesaj din partea Guvernului României către Consiliul Naţional Român. Autorităţile locale susţin că cimitirul are în prezent o suprafaţă de peste nouă hectare, iar extinderea a fost necesară dat fiind faptul că în ultimii ani, numărul celor care îşi încheie socotelile cu viaţa a crescut alarmant.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă