16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMorar despre cei şase ani de mandat: Orice demers are nevoie de...

Morar despre cei şase ani de mandat: Orice demers are nevoie de maturizare

Procurorul şef al Direcţia Naţională Anticorupţie, Daniel Morar, a susţinut că orice demers al procurorilor este unul greu şi că a avut nevoie de maturizare, care poate a venit cam târziu, însă “important e că a venit”, el remarcând şi schimbarea de optică la nivelul Înaltei Curţi, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă are ce să-şi reproşeze, dacă regretă ceva sau ce ar mai avea de făcut după şase ani de conducere a DNA, Daniel Morar a spus: “Este o întrebare destul de grea. Ce am să-mi reproşez sau ce trebuia să fac ?! Haideţi să fim pozitivi, să vedem ce am făcut. În mare, rezultate DNA au fost bune. Eu spun ca activitatea şi consistenţa anchetelor procurorilor anticorupţie s-au schimbat semnificativ. Lucrul acesta se vede nu din ceea ce facem la urmărire penală, ci din hotărârile judecătoreşti pronunţate”.

Morar a spus că se observă calitatea anchetelor prin confirmările pe care le fac judecătorii în dosarele DNA, în medie fiind acelaşi procent pe an.

Şeful DNA a precizat că procurorii antcorupţie raportează achtaţii în funcţie de numărul faţă de care s-a pronunţat o hotărâre judecătorească defintivă, nu la trimiterile în judecată.

Potrivit unei statistici a DNA, raportat la numărul persoanelor definitiv judecate, în 2011 achitările în cauzele Direcţiei au o pondere de 10,3 la sută.

Astfel, procurorul şef Daniel Morar a spus că procentul de zece în materie de achitări este bun pentru orice ţară europeană.

“Sunt procurori care se laudă cu procente de 60-70. Eu m-aş îngrijora dacă aş avea 90-100 la sută de condamnări. Se întâmplă în regimuri închise, totalitare, unde procurorii dictează ritmul şi soluţiile. Nu se întâmplă într-o societate deschisă”, a declarat Morar, adăugând că şi lui i-ar plăcea ca DNA să înregistreze un număr mai mic de achitări în dosare.

Procurorul şef a precizat că DNA merge cu cauze grele în instanţă şi că instituţia nu se mai limitează la a trimite în judecată dosare cu credite, aşa cum se întâmpla în anul 2005.

“Orice demers de genul acesta este greu şi are nevoie de maturizare. Poate că a venit cam târziu, dar important e că a venit. De exemplu, în 2010 doar un membru al Parlamentului a fost condamnat, iar anul acesta au fost trei, plus alţi cinci nedefinitiv. Probabil, aceste dosare au ajuns la maturitate”, a arătat Daniel Morar.

În acest context, procurorul şef Morar a spus că nu poate să nu observe schimbarea de optică, cel puţin la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. “Vedeţi un alt ritm de judecată şi a ajuns să pronunţe hotărâri oarecum neaşteptate pentru procurori şi presă, faţă de modul cu care eram obişnuiţi”, a spus Morar, precizând că sunt decizii şi de achitare, şi de condamnare.

Cele mai citite

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...
Ultima oră
Pe aceeași temă