11 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecialMontajul pietrei naturale la exterior

Montajul pietrei naturale la exterior

Bucăţile de rocă naturală, brute sau finisate, pot fi o soluţie ideală pentru lucrările de decorare a faţadelor clădirilor.

Piatra poate să fie asociată cu alte materiale de construcţie, ea având un efect de înnobilare a elementelor apropiate. Utilizarea pietrei naturale pentru placarea clădirilor la exterior reprezintă o soluţie care îmbină durabilitatea cu un aspect estetic de excepţie. Piatra poate fi folosită pentru acoperirea unor suprafeţe mari sau pentru a scoate în evidenţă o zonă de maxim interes vizual. Este un material recomandat pentru rezistenţă, soliditate şi aspect estetic. De asemenea, trecerea timpului îi conferă un aspect deosebit prin patina obţinută pe cale naturală, fără nici un fel de intervenţie suplimentară. În plus, întreţinerea unei faţade din piatră naturală presupune eforturi minime: nu necesită lăcuire sau vopsire, se spală doar periodic cu apă sub presiune.

Piatra folosită pentru placări exterioare trebuie să aibă structura, compoziţia chimică şi culoarea cât mai omegene, să nu conţină elemente străine care se descompun uşor, să provină din masive mari şi cât mai compacte, cu cât mai puţine fisuri.

Etape de lucru:

Trasarea nivelului

Pentru ca plăcile din piatră să descrie linii perfect drepte va trebui să măsuraţi cu exactitate suprafeţe de montaj. Cel mai indicat este ca nivelul să fie dat cu o nivelă cu laser.

Ajustarea pietrelor

După ce sunt scose din ambalaj, pietrele sunt verificate. Spatele plăcii este polizat cu un disc special pentru a se crea striaţii. Acestea vor facilita o priză mai bună a pietrei pe suprafaţa- suport.

Verificarea

Înainte de aplicarea definitivă este indicat să poziţionaţi fiecare bucată de piatră pe locul de montaj. Încercaţi cu mai multe plăci până când o găsiţi pe cea mai potrivită pentru poziţia respectivă.

Montajul pietrei

Înainte de aplicarea pe perete mai verificaţi încă o dată poziţia plăcii faţă de cele deja montate. După stabilirea ei, aplicaţi placa şi presaţi până sunteţi siguri că nu va cădea.

ATENŢIE! Din cauza structurii interne cristaline, plăcile de piatră naturală sunt sensibile, gradul lor de sensibilitate fiind cu atât mai mare cu cât conţin mai multe zone de culoare albă. În timpul procesului de montaj, plăcile pot absorbi în masa lor apa din materialul adeziv. Din această cauză, în timp, pot să apară în plăci şi la suprafaţa lor pete, ele fiind generate de sărurile din suport şi antrenate de apa absorbită. Din acest motiv sunt recomandaţi adezivi cu priză şi hidratare rapidă care nu conţin apă în exces.

Instrucţiuni pentru montajul pietrei naturale

1. Suprafaţa ce urmează a fi placată trebuie să fie nedeformabilă, uscată, fixă și curată. Nu se poate monta pe o suprafaţă lucioasă şi netedă. Adezivul trebuie aplicat uniform pe suprafaţa întregii plăci, astfel încât atunci când aceasta este presată, adezivul în exces să curgă de sub placă.

2. Se recomandă folosirea unui adeziv pentru piatră naturală care să fie elastic şi rezistent la îngheţ. Locul unde au fost montate placile trebuie ferit de ploaie până când adezivul se va usca complet.

3. Dacă se aplică rosturi, acestea trebuie curăţate de praf sau alte impurităţi în grosimea pietrelor. Înainte de rostuire este recomandat să se aştepte 24 de ore de la placarea pardoselilor sau pereţilor. Rosturile proaspăt umplute se vor feri de acţiunea directă a razelor solare, de vânt, ploaie şi îngheţ.

 

 

Cele mai citite

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...
Ultima oră
Pe aceeași temă