18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialMoldovenii pot circula liber în UE

Moldovenii pot circula liber în UE

Occidentul a declanşat o adevărată ofensivă pentru scoaterea Republicii Moldova de sub influenţa Rusiei. Decizia de azi a Parlamentului European – eliminarea vizelor pentru cetăţenii celui de-al doilea stat românesc – e doar unul dintre paşii acestui plan.

 

După ce s-a “fript” cu ciorba ucraineană, Occidentul suflă acum în “iaurtul” moldovenesc – cât se poate de elocventă observaţia analistului Victor Nichituş, de la Chişinău. “Contextul extern, dar şi modul elegant prin care diplomaţia de la Chişinău a făcut o periculoasă echilibristică, o administraţie care a ştiut să facă faţă tuturor presiunilor, de la cele economice la cele politice, a dus la faptul ca în acest momente Chişinăul să devină preferatul Bruxelles-ului”, consemnează portalul publika.md comentariul lui Victor Nichituş.

Chişinăul – campionul Parteneriatului Estic

Considerată în cancelariile occidentale drept campioana summit-ului Parteneriatului Estic, de la Vilnius, din noiembrie 2013,  Moldova urmează ca în vara acestui an să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Cu atât mai mult cu cât la toamnă vor fi alegeri parlamentare la Chişinău, iar actuala coaliţie, pro-occidentală, din Republica Moldova are nevoie, ca de aer, de lucruri concrete din partea UE, care să se vadă mai ales în schimbarea modului de viaţă al basarabenilor. Eliminarea vizelor de călătorie în Europa este un asemenea exemplu în ochii cetăţenilor celui de-al doilea stat românesc.

Europarlamentarii români şi-au dat mâna pentru Moldova

Remarcabil gestul europarlamentarilor români în şedinţa de azi a Parlamentului European, care au depăşit barierele politice dintre ei şi au acţionat la unison pentru ca decizia PE să fie în favoarea Republicii Moldova. Agenţiile de presă au remarcat că românii au fost cei mai activi, în ceea ce priveşte discursurile de la tribuna acestui for. “Aceasta este o răsplată atât a eforturilor cetăţenilor moldoveni, cât şi a guvernelor pro-europene, din 2009 încoace, care au făcut refoirmele necesare pentru a ajunge aici. Reforme care vor continua”, a spus Monica Macovei. Deşi a fost supusă, în ultimele luni, la presiuni din partea Rusiei, Moldova nu a dat niciun pas înapoi din voinţa sa de a merge spre europa, a remarcat Renate Weber. “Rusia trebuie să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană. Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să decidă singuri drumul pe care doresc să-l ia”, sunt cuvintele lui Marian Jean Marinescu. Calendarul eliminării vizelor pentru moldoveni a cunoscut un parcurs rapid, din 27 noiembrie 2013, când a venit propunerea din partea Comisiei Europene, pe 12 februarie 2014 s-a dat aviz favorabil în Comisia pentru Libertăţi Civile şi Justiţie, încă de atunci oficialii de la Bruxelles afirmând că mecanismul acesta va merge ca uns până la final. Dovadă că azi votul din Parlamentul European, favorabil, n-a uimit pe nimeni.  Cea din urmă etapă va fi la Consiliul Uniunii Europene, în aprilie, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial al UE, devenind practică la 20 de zile după această ultimă procedură. Altfel spus, basarabenii vor putea circula fără viză, cel mai sigur, din luna iunie 2014. Asta înseamnă că pot să stea pe teritoriul UE timp de cel mult 90 de zile într-un interval de şase luni.

Desant european în Republica Moldova

Prin urmare, avem de-a face, iată, cu prima ţară din vecinătatea estică a Uniunii Europene ai cărei cetăţeni nu mai au nevoie de vize pentru a circula pe bătrânul continent. O primă reacţie, după votul de azi din Parlamentul European, a venit de la premierul Iurie Leancă, anume că “este demonstraţia unui sprijin fără precedent din partea Uniunii Europene, tot de la publika.md preluând această ştire. Un alt plan al UE, de data asta din punct de vedere mediatic, este acum în plină desfăşurare, Bruxelles-ul vizând contracararea influenţei Rusiei asupra poporului moldovean, atât printr-un lobby eficient, dar şi prin prezenţa la Chişinău a demnitarilor europeni. Planul deja funcţionează, pentru că zilele acestea în Republica Moldova se află o delegaţie formată din ambasadorii Parteneriatului Estic, reprezentând Franţa, Letonia, Lituania, Suedia şi Ungaria. După ce s-au întâlnit cu oficialii ţării-gazdă, ambasadorii, al căror program este între 26 – 28 februarie, arată portalul prime.md, au plecat într-o călătorie pe teritoriul Republicii Moldova, de la nord la sud, pentru a discuta cu administraţiile din diverse localităţi, dar şi cu felurite organizaţii civice.

Iurie Leancă faţă în faţă cu Obama

Se remarcă, în tot acest efort diplomatic, vizita pe care premierul moldovean Iurie Leancă o va întreprinde săptămâna viitoare, mai precis pe 3 martie, la Washington, la invitaţia vicepreşedintelui american Joe Biden. Aşa cum precizează agenţia Reuters, administraţia americană va da “asigurări de susţinere pe fundalul crizei politice din Ucraina”, în timp ce comunicatul Ambasadei SUA la Chişinău nu mai are nevoie de comentarii, în privinţa prezenţei lui Iurie Leană peste ocean – “de a afirma sprijinul puternic al SUA pentru dezvoltarea democratică a Moldovei”, portalul tribuna.md prezentând acest document. O altă ştire, de data asta de pe site-ul timpul.md, care citează declaraţia ambasadorului Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, se referă la faptul că, în cadrul întrevederii lui Iurie Leancă cu vicepreşedintele Joe Biden, este aşteptat să participe şi preşedintele SUA, Barack Obama.

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Cu cât va crește salariul minim

Salariul minim brut va crește la 3700 de lei, anunță un articol publicat pe site-ul Termene.ro. Decizia privind creșterea salariului minim în România este reglementată...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...
Ultima oră
Pe aceeași temă