13.4 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialMitropolitul Clujului denunță teroarea islamică

Mitropolitul Clujului denunță teroarea islamică

IPS Andrei Andreicuț își îndeamnă credincioșii la solidaritate cu creștinii în suferință din Orientul Mijlociu. În ultimul an, organizaţii teroriste precum Statul Islamic, Boko Haram sau Al-Shabaab au organizat numeroase masacre împotriva populaţiei civile, în special contra creştinilor, şi au distrus un număr impresionant de biserici şi monumente.

Mesajul de Paște al mitropolitului ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului, IPS Andrei Andreicuț, denunță teroarea islamică la care sunt supuși creștinii din Orientul Mijlociu și din Africa. Înaltul ierarh ortodox l-a citat în cuvântul său de învățătură pe Papa Francisc, în contextul în care Suveranul Pontif a făcut, de asemenea, în mesajul său de Paște, apel la protejarea vieții creștinilor persecutați.

„Nu putem fi indiferenți la violență, la terorism, la războaie, la prigonirea creștinilor și, în general, la hăituirea oamenilor pentru convingerile lor. Observăm cu multă durere că și în Siria, și în Irak, și în Egipt mulțime de creștini sunt prigoniți pentru credința lor. (…) La acest lucru nu te-ai aștepta în vremurile acestea postmoderne și iată că se întâmplă! Și atunci pastorala mea, cuvintele de învățătură ale oamenilor deosebiți militează pentru viață. Domnul Cristos este Domnul Vieții și nu Domnul Morții. Noi milităm pentru viață și nu pentru moarte. Toată slujbe de Înviere, pe care o amintesc în pastorală, militează pentru viață. A înviat Cristos și nici un mort nu mai este în morminte! A înviat Cristos și viața stăpânește!“, a spus IPS Andrei Andreicuț în mesajul său pascal.

Solidaritate cu creștinii persecutați

Înaltul ierarh ortodox i-a sfătuit pe credincioșii săi să nu îi uite pe creștinii aflați în suferință. De asemenea, în opinia mitropolitului ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului, există nevoia unor dovezi concrete de solidaritate cu creștinii prigoniți în țările în care teritorii întinse sunt controlate de organizații teroriste precum Statul Islamic, Boko Haram sau Al-Shabaab.

„În darul lui Dumnezeu, noi, în România, avem relativă pace și putem sărbători Paștele în liniște. Dar când te gândești în ce atmosferă sărbătoresc Paștele cei din Siria, cei din Egipt, cei din Africa Centrală și de Sud te doare sufletul! Și nu sunt puțini! Nu știu dacă în memoria colectivă se știe că, totuși, acolo sunt milioane de creștini. Chiar și în Egipt, care este socotit o țară musulmană, sunt mai bine de 10 milioane de creștini. Nu mai vorbesc în Siria, polarizați în jurul Damascului și a altor mari orașe… Și nu mai vorbesc de Irak, unde, paradoxal, pe vremea dictatorului, creștinii aveau mai multă libertate decât acum. Sigur că acum a intervenit și această teroare pe care lumea o știe, această violență cultivată în acest stat artificial, în Statul Islamic!“

IPS Andrei Andreicuț s-a referit la nevoia de a oferi sprijin spiritual și material celor afectați de prigoana islamică. „Prin rugăciune neapărat trebuie să încercăm să îi ajutăm! Dar și prin altfel de ajutoare. În vara trecută, au plecat ajutoare și din Patriarhia Română la Damasc, în Siria. De fapt, cel care a venit și să ducă acasă colecta a fost patriarhul Ioan al X-lea. Și eu cred că asemenea colecte ar mai trebui făcute pentru acești oameni care o duc atât de greu în țările lor: și pentru sirieni, și pentru egipteni, și pentru irakieni…“.

De asemenea, înaltul ierarh a atras atenția că Islamul nu trebuie confundat cu terorismul.

„Nu sunt un specialist în Islam, dar cred că în sine, Islamul, dacă nu este pervertit, e un pericol pentru viața oamenilor. Însă modul în care înțeleg acești teroriști Islamul nu concordă nici cu textul Coranului“, a adăugat mitropolitul ortodox al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Execuții în masă

Potrivit studiilor realizate de mai multe organizații internaționale, catolice, anglicane și lutherane, în lume ar trăi 100 de milioane de creștini supuși diferitelor persecuții. Situația cea mai gravă este cea a creștinilor din Orientul Mijlociu, din teritoriile controlate de organizația teroristă Statul Islamic. Vechi comunități, unele întemeiate acum două milenii, precum Biserica Asiriană sau cea Chaldeeană, sunt obiectul represiunii organizate de teroriști. Lăcașurile de cult sunt distruse sau transformate în moschei. Creștinii sunt uciși sau alungați din teritoriile controlate de Statul Islamic. Creștinele sunt violate și apoi ucise sau transformate în sclave.

De exemplu, pe 21 iunie 2014, 21 de creștini chaldeeni au fost uciși fără nici un motiv, în timp ce se rugau într-o biserică din Bagdad. Incendierea bisericilor kopte din Egipt devenise, la un moment dat, o obișnuință, la fel ca și asasinarea creștinilor care reprezintă ultimii descendenți ai vechilor egipteni, care trăiau pe malurile Nilului înainte de invazia arabă. De o cruzime deosebită dau dovadă militanții Boko Haram al Al Shabaab din Africa. Sate pașnice creștine din Nigeria sau din Kenya sunt rase efectiv de pe fața Pământului. Aceasta a fost soarta satului Kwajaffa din Nigeria, distrus doar în urmă cu câteva zeci de ore. Sătenii au fost uciși, iar locuințele lor, incendiate. În Kenya, teroriștii au ucis 147 de persoane în urma unui atentat care a vizat Universitatea din Garissa.

Cele mai citite

Germania și aliații acuză Rusia de atacuri cibernetice de amploare

Germania a acuzat Rusia că a lansat atacuri cibernetice asupra firmelor sale de apărare și aerospațiale, precum și asupra unor ținte din alte țări,...

După Milano, Manele pe tot Mapamondul. Acum, pe prima scenă în Insulele Solomon

Ilustrație: Marian Avramescu După mulți ani în care momentul era anticipat, dar tot nu se fructificau previziunile, manelele românești chiar au reușit să cucerească...

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...
Ultima oră
Pe aceeași temă