32.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialMită la bacalaureat: Inspectorul școlar din Brăila, în arest la domiciliu. Profesorii,...

Mită la bacalaureat: Inspectorul școlar din Brăila, în arest la domiciliu. Profesorii, sub control judiciar

Cei doi profesori corectori din Brăila, acuzați că au luat 2.500 de lei mită pentru a promova un candidat la bacalaureat, au fost puși sub control judiciar, în timp ce inspectorul școlar se află în arest la domiciliu, a decis Tribunalul Galați, potrivit Mediafax.

Citește și: MITĂ la bacalaureat: Doi profesori și un inspector școlar din Brăila, reținuți

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Galaţi i-au reţinut, în 8 octombrie, pe Manuela Mirela Danielescu, inspector şcolar la specializarea matematică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila, pentru complicitate la luare de mită, şi pe Valentin Florin Damian şi Daniela Hareţ, profesori corectori la Colegiul Tehnic "Panait Istrati" din Brăila la examenul de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2014, pentru luare de mită, iar o zi mai târziu au cerut instanţei arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

Tribunalul Galaţi a respins, în 9 noiembrie, propunerea procurorilor şi a dispus ca Manuela Danielescu să stea în arest la domiciliu pentru 30 de zile, până în 7 noiembrie. În cazul profesorilor Valentin Florin Damian şi Daniela Hareţ, instanţa a luat măsura controlului judiciar până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Instanţa a mai dispus ca cei trei să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi, suspecţi ori martori şi să meargă la procurori şi la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi. Inspectorul şcolar Manuela Danielescu este în supravegherea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Brăila.

De asemenea, pe perioada controlului judiciar, cei doi profesorii trebuie să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa, să meargă la IPJ Brăila în zilele stabilite în programul de supraveghere sau atunci când sunt chemaţi şi să nu plece din judeţul Brăila.

Decizia poate fi contestată de cei trei şi de procurorii DNA la Curtea de Apel Galaţi.

Citește și: UPDATE. Percheziții la inspectoratele școlare din Constanța și Brăila. Un inspector și doi profesori, reținuți de DNA

În acelaşi dosar este cercetat sub control judiciar şi Iulian Vasii, cel care le-ar fi dat mită 2.500 de lei celor doi profesori corectori, pentru ca aceştia să îi dea la lucrarea la matematică de la bacalaureatul din august o notă mai mare, astfel încât acesta să poată promova examenul.

"La data de 28.08.2014, inculpații Haret Daniela și Damian Valentin Florin, în calitate de profesori corectori la examenul de bacalaureat în sesiunea august – septembrie 2014, având ajutorul inculpatei Diaconescu Manuela Mirela, inspector școlar la disciplina matematică în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila, au solicitat și au primit, de la inculpatul Văsii Iulian suma de 2.500 lei, pe care cei doi au împărțit-o. Banii au fost ceruți și primiţi astfel încât, la teza scrisă susținută la disciplina matematică, inculpatul Văsii Iulian, candidat la examen, să obțină o notă mai mare decât cea pe care o merita și implicit, o medie de promovare a examenului de bacalaureat", au arătat procurorii în ordonanţa de reţinere.

DNA a precizat că în acest dosar se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

În acest caz, procurorii DNA au făcut, în 8 septembrie, percheziţii la inspectoratele şcolare din Brăila şi Constanţa şi la două licee din Brăila.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă