15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialMircea Diaconu va fi cercetat de ANI pentru abuz în serviciu la...

Mircea Diaconu va fi cercetat de ANI pentru abuz în serviciu la Teatrul Nottara. Vezi reacţia senatorului

Mircea Diaconu, director al Teatrului “C.I. Nottara” şi Senator în Parlamentul României, este acuzat de conflict de interese şi abuz în serviciu deoarece a  favorizat numirea soţiei sale în funcţia de Regizor artistic în cadrul Teatrului “C.I. Nottara”.

Senatorul PNL Mircea Diaconu spune că soţia sa a devenit regizor artistic printr-o “formalitate de promovare”, deoarece şi-a desăvârşit studiile pe acest domeniu şi a menţionat că angajând-o pe ea pe bani mai puţini decât pe cineva din afara Teatrului Nottara, instituţia economiseşte bani, relatează NewsIn.

“Soţia mea este actor în teatrul Nottara din anii ’80 şi, printr-un sistem normal de altfel, de desăvârşire a studiilor, se promovează pe post. Deci a fost vorba de o promovare pe post după completarea studiilor, ceea ce se întâmplă cu orice cetăţean al ţării ăsteia. Pentru dreptul la muncă nu poată să intervină ANI să limiteze dreptul la muncă. Bun! Şi în clipa aia, fără discuţie, s-a făcut o formalitate de promovare pe post în funcţia asta”, a declarat Diaconu după ce ANI a sesizat PÎCCJ şi l-a acuzat de abuz în serviciu deoarece şi-ar fi ajutat soţia, pe actriţa Diana Lupescu, să obţină un post de regizor artistic în instituţia pe care o conducea.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma unei anchete, că Mircea Diaconu a fost preşedintele Comisiei de examinare la concursul pentru ocuparea postului vacant de Regizor artistic în cadrul Teatrului “C.I. Nottara”, post pe care l-a obţinut soţia sa Maria Diana Diaconu.

Maria Diana Diaconu, actriţă la Teatrului „C.I. Nottara” în perioada 19.11.2001 – 15.08.2007, a aplicat la concursul pentru postul de Regizor artistic deşi nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului, de minim un an experienţă în domeniul regiei. Maria Diaconu avea la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Secţia „Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)”.

Cu toate acestea, cererea Mariei Diaconu de înscriere în concurs i-a fost aprobată şi chiar a primit caificativul maxim din partea Comisiei de examinare condusă de soţul său, Mircea Diaconu. Drept urmare, la data de 15.08.2007, doamna Maria Diaconu a fost promovată în funcţia de Regizor artistic.

În perioada 2007 – 2010, Maria Diaconu, în calitate de Regizor artistic în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”, a câştigat suma de 83.684 lei.

Directorul Teatrului Nottara spune că suma pe care ANI a prezentat-o ca beneficiu material al numirii Dianei Lupescu regizor este exagerată şi a precizat că în urma promovării acesteia i-a revenit un salariu mai mic decât atunci când era actriţă. “Că veni vorba, salariul de actor este foarte mic în România, iar aici ANI a venit cu nişte cifre fabuloase… A înmulţit, a ridicat la pătrat, nu ştiu ce a făcut, că sunt nişte cifre fenomenale de bani pe care i-ar fi ridicat soţia mea. Salariul de actor este foarte mic în România, iar de regizor e şi mai mic”, a explicat Mircea Diaconu.

În urma anchetei, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la posibila săvârşire de către Mircea Diaconu a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

În plus, Agenţia Naţională de Integritate a a constatat starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu, întrucât, începând cu data de 19.12.2008, exercită simultan demnitatea publică de Senator în cadrul Parlamentului României, precum şi funcţia de conducere de Director-manager în cadrul Teatrului “C.I. Nottara”. Diaconu a atacat această decizie, dar plângerea sa a fost respinsă de Curtea de Apel.

“Lista incompatibilităţilor mele abia se deschide. Acum, spre exemplu, sunt şi director de teatru şi conduc şi maşina teatrului în turneu. Le mai dau eu ANI-lor şi alte motive de subminare a economiei naţionale şi probabil, dacă mă concentrez bine, şi de genocid”, a spus râzând Mircea Diaconu.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ana Bogdan, învinsă în turul secund la Roma

Ana Bogdan a ratat calificarea în turul al treilea la Roma, unde s-ar fi duelat cu Sorana Cîrstea, după ce a fost învinsă în...

Campanie de ecologizare a malurilor apelor din zona Roșia Montană

Localnici şi prieteni ai Roşiei Montane îşi dau întâlnire duminică, 12 mai, la ora 10.00, în Piaţa Centrală, pentru prima din cele cinci campanii...

Cancer ovarian: peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai mortale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă