15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialMiracole neoortodoxe

Miracole neoortodoxe

Cele mai neobisnuite si mai nelinistitoare forme artistice de reprezentare ale sacrului pot fi rezultatul amestecului dintre stilurile gotic si bizantin, coborate intr-o lume a miracolelor.
Expozitia intitulata "Gotic" nu face decat sa demonstreze puterea cu care "spiritul gotic" si substratul istoric bizantin devin prezente ale artei contemporane romanesti in alte forme decat cele cu care ne-a obisnuit neoortodoxismului anilor ‘90. In picturile lui Matei Enric, atmosfera evlavioasa desprinsa din canoanele iconografiei ortodoxe este inghitita de obscurul stilului Evului Intunecat. Ba, mai mult, unele mesaje sunt din lumea unui nelinistitor sacru pagan. Lucrarile lui Matei sunt populate de cavaleri, armurieri si spirite posedate ce bantuie lumile bidimensionale in cautarea linistii. Mijloacele de exprimare tehnica specifice canoanelor grandorii bizantinismului sunt intoarse impotriva continutului iconografic, care vine, de cele mai multe ori, intr-o lume ancorata prezentului.

Canonul dogmatic bizantin "evoca prototipul" si pastreaza astfel hieratismul inalt al artei. Exagerand ambianta bizara, Matei foloseste ca suport al picturii sale panouri de lemn imbinate imperfect, cu rosturi neregulate si aspect invechit. Aceasta compunere a intregului compozitional din fragmente ce par a avea nevoie de atentia restauratorilor trimite arta lui Matei inapoi, in misterioasele timpuri ale voievozilor.
Pictand in tempera, pe panouri de lemn de mari dimensiuni, Matei Enric combina tehnica icoanei cu interventii expresive specifice frescei. Stilul neogotic practicat poate fi asociat cu fantasy art, cu bizarul, blasfemicul, misteriosul si infricosatorul, avand ca rezultat o forma de grotesc modern invaluit si incondeiat intr-o caligrafie medievala.

"Sfanta crima" este lucrarea-emblema a atitudinii intoarcerilor de semnificatie pe care Matei Enric le da lucrarilor sale. "Religiosul" sofisticat bizantin poate fi "profanat" de formele grave, aspre, goticizante. Foita de aur aplicata decorativ pe portiuni de fundal investeste bidimensionalul cu dimensiunea stralucitare a spiritelor. Insa imaginile lui Matei sunt mai degraba despre miraculosul fortelor intunecate ale timpurilor apuse.
Rescriind astfel o posibila istorie a "primitivilor" picturii romanesti moderne, arta lui Matei Enric face trecerea dinspre iconografia bizantina spre o pictura de interpretare compozitionala nemesianica, uneori "eretica".
Matei Enric, "Gotic", Galeria La Perne 4-26 iunie 2008

Cele mai citite

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...

100 de arestați la Boston după o manifestație pro-Palestina

Aproximativ 100 de persoane considerate a fi manifestanţi pro-palestinieni au fost arestate sâmbătă dimineaţa în campusul unei universităţi din Boston şi tabăra lor a...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă