33.2 C
București
vineri, 7 iunie 2024
AcasăSpecialMinivacanța de 1 Mai. Peste 25.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră...

Minivacanța de 1 Mai. Peste 25.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri, în dispozitiv

Peste 25.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri vor fi mobilizați, zilnic, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică în întreaga țară, pentru minivacanța de 1 Mai.

Potrivit Ministerului Administrației și Internelor, dispozitivul mobilizat în zilele următoare este dimensionat la fel ca în perioada sărbătorilor de Paște, când, așa cum bine știți, rezultatele din punct de vedere al ordinii publice au fost foarte bune – înregistrându-se o scădere a infracționalității cu 25% față de perioada similară a anului trecut.

Prioritățile MAI: 

–         Asigurarea fluenței traficului rutier pe principalele trasee de deplasare către litoral și stațiunile montane;

–         Reducerea timpului de așteptare la controlul de frontieră în condițiile în care este de așteptat o creștere semnificativă a traficului la granițe;

–         Desfășurarea în bune condiții a manifestărilor publice care vor fi organizate în întreaga țară, având în vedere că urmează două sărbători importante, Ziua Internaţională a Muncii şi Ziua Tineretului, și, în plus,  suntem în plină campanie electorală;

Alte două priorități importante sunt prevenirea și combaterea infracțiunilor stradale și cu violență și asigurarea intervenției rapide la situațiile de urgență, inclusiv cele medicale.

Peste 10.000 de polițiști, pe străzi

Peste 10.000 de poliţişti cu 4.000 de autospeciale vor acţiona zilnic,  în întreaga țară, pentru protejarea cetățenilor, a bunurilor acestora, pentru menținerea ordinii şi liniştii publice, precum şi pentru prevenirea  infracțiunilor de orice fel.

În această perioadă, structurile de ordine publică vor acorda o atenţie deosebită staţiunilor turistice de pe Valea Prahovei, de pe litoral, dar şi altor zone aglomerate.

În plus, poliţiştii vor fi prezenți în gări și în trenurile de călători pentru a preveni tâlhăriile, furturile de și din bagaje şi furturile din buzunare.

Totodată, pentru fluidizarea circulaţiei şi prevenirea accidentelor, 1.600 de poliţişti rutieri vor acţiona pe toate drumurile naţionale, mai ales în zonele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens.

În aceste zile, pe drumurile ce converg spre litoral şi staţiunile montane,  va fi instituit un dispozitiv rutier complex, în cadrul căruia vor acţiona efective suplimentare de poliţie şi echipaje auto dotate cu aparate radar.

În total, în această perioadă, la nivel național, vor fi folosite 400 de radare.

În plus, un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne va fi pregătit în orice moment să acorde sprijin aerian pentru supravegherea traficului, mai ales de pe DN1 și de pe autostrăzi.

Centrul INFOTRAFIC al Poliţiei Române va asigura informarea permanentă a participanţilor la trafic şi va adresa recomandări utile celor care se deplasează pe arterele rutiere aglomerate.

6.000 de jandarmi

Pe lângă efectivele de poliție, pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, vor fi în stradă și 6.000 de jandarmi, care vor acţiona, zilnic, în marile oraşe, în staţiunile montane, pe litoralul Mării Negre, precum şi în alte zone de agrement.

De asemenea, efectivele Jandarmeriei Montane îşi vor intensifica acţiunile în stațiuni şi pe traseele turistice, fiind pregătite să intervină în sprijinul populației în situaţii de urgenţă, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.

Având în vedere experiența anilor trecuți, ne așteptăm ca traficul în punctele de frontieră să crească, atât pe sensurile de ieșire, cât și de intrare în țară, context în care Poliţia de Frontieră a dispus o serie de măsuri pentru fluidizarea traficului şi reducerea timpilor de aşteptare la controlul de frontieră.

3.000 de polițiști de frontieră, la granițe

3.000 de polițiști de frontieră vor realiza un control operativ și fluent, iar în funcție de situație se va mări numărul arterelor de control, în special la frontiera cu Bulgaria şi Ungaria.

Totodată, se vor lua măsuri pentru gestionarea eficientă a situaţiei operative de la granițe, respectiv prevenirea şi combaterea infracțiunilor transfrontaliere.

Pentru prevenirea și, la nevoie, stingerea incendiilor vor acţiona efective suplimentare din cadrul structurilor pentru situaţii de urgenţă din întreaga țară.

2.800 depompieri, pregătiți să stingă eventuale incendii

2.800 de pompieri vor fi pregătiţi să intervină, în orice moment, cu aproximativ 600 de autospeciale. În plus, având în vedere că este posibil ca un număr mare de cetățeni să meargă pe litoral în aceste zile, pe autostrada A2 vor fi suplimentate efectivele IGSU și echipajele SMURD.

Pentru a asigura intervenţia medicală de urgenţă, în întreaga țară, vor fi disponibile, 24 de ore din 24, aproape 300 de echipaje SMURD și 745 de echipaje de ambulanţă, toate sub coordonarea operativă a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI.

În același timp, compartimentele şi unităţile de primiri urgenţe sunt pregătite să asigure asistenţa medicală pe întreaga perioadă a minivacanţei de 1 Mai.

Pentru următoarele zile, Inspectoratul General de Aviație are pregătite 15 aeronave, dintre care şase elicoptere SMURD şi avionul medical, pentru a interveni în caz de urgenţe medicale sau pentru îndeplinirea altor misiuni în sprijinul structurilor operative.

Coordonarea întregului dispozitiv mobilizat de Ministerul Afacerilor Interne pentru această perioadă va fi asigurată de domnul viceprim-ministru Gabriel OPREA.

În următoarele zile, structurile MAI vor transmite periodic informări publice cu privire la măsurile dispuse, precum și sfaturi preventive utile pentru populație. Recomandăm cetățenilor să se informeze din timp, mai ales, cu privire la atenționările poliției rutiere pentru a afla care sunt traseele aglomerate și eventualele rute ocolitoare.

Ca de fiecare dată, efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi permanent la datorie pentru a se asigura că aceste zile de vacanță nu vor fi tulburate de evenimente deosebite.

Cele mai citite

Au fost stabilite meciurile care vor decide ultima echipă promovată în sezonul viitor al Ligii a 2-a

Vineri, 7 iunie, la Casa Fotbalului a avut loc tragerea la sorți a barajului în urma căruia va fi decisă ultima echipă promovată în...

Administratora unui bloc din Lugoj, reținută pentru delapidare

O femeie de 69 de ani, administrator al unei asociaţii de proprietari din Lugoj, a fost reţinută de poliţişti, joi seara, pentru delapidare în...

Cum vrea PSD să aducă pe piață medicamente ieftine pentru românil

PSD face pași importanți în direcția asigurării de medicamente accesibile, și produse local, pentru români. Guvernul condus de Marcel Ciolacu a anunțat o investiție...
Ultima oră
Pe aceeași temă