29 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialMinistrul polonez de finanţe spune că Europa este în faţa riscului de...

Ministrul polonez de finanţe spune că Europa este în faţa riscului de „colaps”

Ministrul polonez de finanţe, Jacek Rostowski, a cărui ţară se află la preşedinţia Consiliului European, a spus că UE va intra în „colaps”, dacă ţări-motor, precum Germania, gestionează neadecvat criza financiară, citează NewsIn.

„Elitele europene, inclusiv elitele germane, trebuie să decidă dacă vor ca euro să supravieţuiască – chiar şi cu un preţ mare – sau nu. Dacă nu, trebuie să ne pregătim pentru o dezmembrare controlată a zonei euro”, a declarat ministrul Rostowski, pentru Gazeta Wyborcza, citată de EUobserver. „Avem o alegere simplă: solidaritate sau colapsul Europei”, a adăugat ministrul polonez.

Rostowski a criticat „elita” germană după ce preşedintele Christian Wulff a spus săptămâna trecută că Banca Centrală Europeană nu trebuie să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole.

Ministrul polonez a spus că programul BCE este o măsură esenţială pentru stoparea adâncirii deficitului, până când EFSF, fondul UE anticriză, va fi mandatat să cumpere datorii suverane. Potrivit oficialului polonez, ţările din zona euro vor trebui să contribuie cu mai mulţi bani la fondul de 440 de miliarde de euro, pentru a-l face apt pentru scopul în care a fost creat.

„Nu putem permite pieţelor să se îndoiască de faptul că EFSF nu este suficient de mare pentru a stabiliza toate zonele euro care au nevoie de ajutor”, a spus el. Dat fiind că numai datoria Italiei este de aproape 1,9 miliarde de euro, EFSF ar trebui să fie „foarte mare”, consideră Rostowski.

O soluţie pe termen lung la criză este, în opinia ministrului, a integrare mai profundă. „Problema fundamentală a zonei euro nu este una economică, ci una politică”, a explicat el. „Alternativa este fie o mai mare integrare macroeconomică în zona euro, fie colapsul ei. Nu există a treia cale”, a avertizat Rostowski.

El a criticat Finlanda pentru „egoismul” de care dă dovadă căutând să nu participe la un nou împrumut pentru Grecia lovită de criză.

De asemenea, ministrul polonez de finanţe vede două forme de „populism periculos” în politica UE – un populism sudic, bazat pe iresponsabilitate, şi unul nordic, bazat pe lipsa de solidaritate cu ţările din sud.

Rostowski a mai spus că Polonia nu se va alătura zonei euro până când nu este sigură că moneda europeană este „asigurată la seism”. El a subliniat, pe de altă parte, că şi unele ţări nordice, precum şi ţări UE care nu sunt membre ale zonei euro, vor avea de suferit, dacă va cădea euro.

„Este greu de imaginat ceva care ar lovi mai dur economiile olandeză, germană sau finlandeză decât colapsul sistemului bancar din orice ţară a zonei euro”, a spus ministrul polonez. „Colapsul zonei euro va fi catastrofal şi pentru Polonia”, a adăugat ministrul.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă