16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialMinistra Educației, Maia Sandu, desemnată candidată la funcția de prim-ministru în R....

Ministra Educației, Maia Sandu, desemnată candidată la funcția de prim-ministru în R. Moldova

UPDATE: Ministra în exercițiu a Educației din Republica Moldova, Maia Sandu, a fost desemnată joi drept candidat pentru funcția de prim-ministru, a anunțat liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, potrivit Agerpres

——-

Liderii coaliţiei proeuropene din Republica Moldova urmează să anunțe, în cursul zilei de joi, numele noului premier. Potrivit unor surse, noul şef al Guvernului ar urma să fie Maia Sandu, actualul ministru al Educaţiei, informează Mediafax.

Liderul Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a anunţat, miercuri seara, ca s-a ajuns la un acord asupra candidaturii la funcţia de prim-ministru, care urmează să fie anunţată joi, relatează agenţia IPN.

Citește și: Republica Moldova are o nouă alianță de guvernare

“Am convenit cu colegii de alianţă ca să nu divulgăm până mâine numele viitorului premier. Pot să spun că este un candidat care are integritate şi va fi un prim-ministru foarte bun”, a declarat Filat.

Liderul PLDM a spus că iniţial pentru funcţia de premier a fost propusă candidatura sa, dar aceasta a fost respinsă de partenerii de alianţă. “Partidul Liberal Democrat a înaintat iniţial candidatura lui Vlad Filat. Însă ceilalţi parteneri de coaliţie au invocat motive mai mult formale că liderii de partid nu ar trebui să iasă în evidenţă. Deoarece am promis că nu vom bloca sub nici un pretext formarea alianţei şi învestirea Guvernului în această perioadă complicată, PLDM a desemnat un alt candidat”, a spus Filat.

Liderul Partidului Democrat (PDM) Marian Lupu a precizat că s-a convenit şi asupra funcţiei de preşedinte al Parlamentului, care va fi anunţată de asemenea joi dimineaţă. “S-au pus ultimele virgule pe proiectul parafat ieri. Acum se lucrează la redactarea stilistică. Mâine dimineaţă vom semna Acordul de constituire a AIE 3”, a spus Lupu.

Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a confirmat că formaţiunii pe care o conduce i-au revenit Ministerul Mediului, Ministerul Apărării, Ministerul Educației şi Ministerul Transporturilor. “S-a făcut o schemă, care cred că este una corectă, după un model european. Ne-am fi dorit şi alte ministere, însă nu va fi un guvern al unui partid, ci al unei alianţe, de la care oamenii aşteaptă schimbări”, a afirmat Ghimpu.

Deși candidatura primului ministru urmează a fi anunțată abia joi, mai mulți analiști şi jurnaliști susțin pe Facebook că în fruntea Guvernului va fi numită Maia Sandu, actualul ministru al Educaţiei, relatează site-ul Unimedia.info.

“Aşa stau lucrurile la ora actuală. Dacă această situaţie nu va fi răsturnată până în dimineaţa zilei de joi, preşedintele Nicolae Timofti va desemna-o pe Maia Sandu candidat pentru postul de premier”, a scris analistul politic Petru Bogatu.

Liderii celor trei partide proeuropene din Republica Moldova (Partidul Liberal, Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat) au anunţat marţi seara că au parafat acordul de formare a unei noi coaliţii de guvernare, urmând ca PLDM să desemneze premierul, iar PD preşedintele Parlamentului.

Guvernul moldovean, susţinut în Parlament de comunişti, este condus interimar de Natalia Gherman, după ce premierul Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia la 12 iunie, pe fondul unei anchete privind presupusa falsificare a unei diplome de studii.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Forțele israeliene au recuperat din Gaza cadavrele a trei ostatici

Forțele israeliene au recuperat cadavrele a trei ostatici din Gaza, anunță Forțele de Apărare Israeliene (IDF), potrivit BBC. Trupurile aparțin lui Shani Louk, Amit Buskila...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...
Ultima oră
Pe aceeași temă